Scena iz nove serije ‘Beef‘ u kojoj se dvoje stranaca upletu u dugotrajnu svađu nakon prometnog incidenta

 Screenshot YouTube
Antistres

Ovaj miris u autu može umanjiti bijes kod vozača: Da, tako je jednostavno!

Znanstvenici tvrde da određeni miris smanjuje negativne osjećaje poput stresa i agresije kod vozača


Gužve, loši vozači i kašnjenje su savršeni recept za bijes na cesti. Međutim, postoji jedno rješenje koje vam može pomoći da se smirite tijekom vožnju. Naime, utvrđeno je da miris paprene metvice smanjuje negativne osjećaje poput stresa i agresije kod vozača, prema timu sa Sveučilišta Northumbria.

Studija koja je objavljena u časopisu Human Psychopharmacology pratila je pedeset studenata sa sveučilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva, pod izlikom da se jednostavno želi istražiti korištenje virtualne stvarnosti (VR) za simulaciju vožnje. Svi sudionici su bili stariji od 18 godina i posjedovali su vozačku dozvolu. Sudionici su izvijestili o raspoloženju prije i nakon završetka simulacije, otkrivajući koliko su agresivni, budni, pod stresom i smireni na ljestvici od jedan do pet.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine za test simulacije vožnje. Jedna skupina je bila izložena ulju paprene metvice kroz difuzor, dok druga kontrola skupina nije. Tijekom simulacije koristili su VR slušalice, sjedalo, volan i pedale, a na početku testa im je bilo dopušteno da se voze u "mirnom" okruženju tijekom petominutne vježbe.

Zatim su istraživači dodali u simulaciju 15-minutnu vožnju koja bi mogla potaknuti agresiju. Primjerice, drugi vozači bi naglo zakočili ili se prebacili u voznu traku sudionika bez pokazivača smjera. Bilo je 35 takvih incidenata koji su se dogodili tijekom testa za svakog sudionika.

Softver je bilježio kada je njihovo ponašanje u vožnji postalo agresivno, dok su dva istraživača bilježila sve verbalne znakove koji su signalizirali agresiju. Tek kada je studija završena i sudionici potpuno ispitani, rečeno im je da se istraživao utjecaj eteričnog ulja.


Što su saznali?

Sudionici koji su bili izloženi ulju paprene metvice kroz difuzor pokazali su agresivno ponašanje u vožnji u prosjeku 21,6 puta, dok su oni u kontrolnoj skupini bili agresivni 25,2 puta u prosjeku, što je povećanje od 16.7 posto.

Istraživači su također otkrili da su oni koji su bili izloženi mirisu bili budniji i smireniji, kao i manje agresivni i manje pod stresom od onih u kontrolnoj skupini. Što pokazuje da je miris paprene metvice značajno smanjio agresivno ponašanje u vožnji i sugerira da bi ga vozači mogli svakodnevno koristiti da bi smanjili svoj bijes dok su za volanom.

Objašnjavajući zašto aroma može djelovati umirujuće, autori su napisali da spojevi u eteričnom ulju imaju antidepresivne i anti-anksiozne učinke na mozak, što bi mogao biti ‘korijen‘ njegovog smanjenja bijesa na cesti.

Linker
14. travanj 2024 02:20