Može se dodati u hranu ili pomiješati s vodom, sokom ili omiljenim napitkom
 Getty Images
Zdravlje

Ovaj kvasac podiže imunitet i energiju, regulira šećer, a čak i smiruje živce. Imamo i recept

Zapravo je riječ o jednostaničnoj gljivi koja se koristi u proizvodnji piva, vina i izradi kruha. Smatra se probiotikom

Piše Goranka Jelinčić

Najdugovječnija i najbolja prijateljica svakog čovjeka je ljepota koja dolazi iznutra. No, treba je njegovati i održavati. Jedna od namirnica koja će nam u tome pomoći je pivski kvasac, koji je bogat izvor kroma i pomaže tijelu u održavanju normalne razine šećera u krvi. Također je izvor vitamina B, zbog čega povoljno djeluje na živčani sustav i osnažuje imunitet.

Pomoć probavi

Pivski kvasac zapravo je jednostanična gljiva Saccharomyces cerevisiae. Koristi se u proizvodnji piva i vina i izradi kruha. Gorkog je okusa. Smatra se probiotikom i koristi se kao pomoć probavi jer sadrži male organizme (mikrofloru) koji pomažu u pravilnom funkcioniranju probavnog trakta. Probiotičke karakteristike pivskog kvasca učinkovite su i u sprečavanju proljeva. Koristi se za liječenje drugih poremećaja probavnog trakta, uključujući proljev uzrokovan antibioticima, sindrom iritabilnog crijeva, kolitis te intoleranciju na laktozu.

Kao dodatak prehrani povećava razinu energije i jača imunosni sustav. Pivski kvasac može pružiti energiju i pomoći u održavanju zdrave kože, kose, očiju i usta. Krom u pivskom kvascu može pomoći u održavanju povoljne razine šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 poboljšavajući toleranciju na glukozu. Poznato je da pivski kvasac općenito snižava razinu šećera u krvi, ali ako se uzima u kombinaciji s lijekovima protiv dijabetesa ili inzulinom, može dovesti do velikog pada šećera u krvi - hipoglikemije.

Iako postoje dokazi da bi pivski kvasac, dodan u plan liječenja dijabetesa, mogao pomoći, o tome svakako treba razgovarati s liječnikom jer se mogu javiti i nuspojave. Naime, dodaci prehrani poput pivskog kvasca mogu stupiti u interakciju s određenim lijekovima. Nuspojave pivskog kvasca uglavnom su blage, a najčešće nuspojave su višak plinova, natečenost i glavobolje poput migrene. Pivski kvasac treba prestati uzimati ako osjetite bol u prsima, stezanje u grlu i prsima ili otežano disanje. To ukazuje na neku vrstu alergijske reakcije. Pivski kvasac izvor je vitamina skupine B, ali ne sadrži B12. Neadekvatne količine B12 mogu uzrokovati anemiju, stoga je važno prehranom unijeti dovoljno tog vitamina. Suhi pivski kvasac pomaže u održavanju zdravlja kose, kože, očiju i podiže energiju.

Prosječna doza za odrasle osobe je jedna do dvije žlice dnevno. Može se dodati u hranu ili pomiješati s vodom, sokom ili omiljenim napitkom.

Bogat je: kromom, proteinima, selenom, kalijem, željezom, cinkom, magnezijem. Izvrstan je izvor vitamina B skupine: tiamina (B-1), riboflavina (B-2), niacina (B-3), pantotenske kiseline (B-5), piridoksina (B-6), folne kiseline (B-9) i biotina (B-7).

Recept za domaći kvasac od piva

Žlicu brašna i žličicu šećera pomiješajte s decilitrom piva. Lagano poklopite i ostavite preko noći. Iduće jutro kvasac je spreman za upotrebu.

Oprez ako imate:

● dijabetes

● Crohnovu bolest

● česte gljivične infekcije

● alergije na kvasce

● oslabljen imunosni sustav

● trudnica ste ili dojilja

U početku valja uzimati manje doze kako bi se provjerile moguće nuspojave ili alergija. Treba biti oprezan ako se uzimaju lijekovi protiv depresije i bolova.

Linker
04. travanj 2024 08:52