Rado bismo vam rekli da vas ne brine koji kilogram viška, ali istraživanja i liječnici govore drugačije.
 Shutterstock
ZDRAVLJE

Ovaj fenomen u menopauzi može utjecati na razvoj kroničnih bolesti, pa čak i raka dojke

Metabolizam se usporava, remeti se ravnoteža hormona za glad, a masno tkivo taloži se na trbuhu. Iako se mnogim ženama to čini normalnim, jer je učestalo, nikako se ne bi trebalo zanemariti.

Pad estrogena remeti ravnotežu leptina, hormona odgovornog za osjećaj gladi, a uza sve veću želju za hranom pad estrogena dovodi i do usporavanja metabolizma. Treba nam manje energije i ako ne kontroliramo težinu, s istom ćemo se količinom hrane polako, ali sigurno u menopauzi debljati.


Nekad kruška, sada jabuka

Dolazi i do preraspodjele masnog tkiva pa žena sve više poprima izgled jabuke, a ne više kruške, jer se masno tkivo iz stražnjice i bedara odjednom seli na trbuh.

A upravo je nakupljanje masnoća oko struka najopasnije za zdravlje jer povećava rizik od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i infarkta.

S druge strane, masno tkivo izlučuje upalne čimbenike koji mogu potaknuti razvoj raka dojke. Promjene u tjelesnoj težini uočavaju se nekoliko godina prije menopauze.

- Očekuju se studije koje će pokazati ono što su pokazale studije na životinjama; one koje su dobivale male količine estrogena nisu se udebljale - kaže Diana Muačević-Katanec, spec. endokrinolog iz Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb.

Shutterstock
Rizični čimbenici za povećanje debljine u menopauzi su unos više od 20 grama alkohola dnevno, tjelesna neaktivnost, nepravilna prehrana, pušenje i povišen krvni tlak.

Kritična dob

U Hrvatskoj je 16,8 posto žena debelo, u kontinentalnoj Hrvatskoj više je debelih žena nego muškaraca (u jadranskoj regiji je obrnuto), a kritična godina upravo je 55., pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- U Hrvatskoj 18,7 posto stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu, od čega su 16,8 posto žene i 20,8 posto muškarci. U razdoblju od 55. i 65. godine najdeblje su žene, a debljina se u vrijeme menopauze udvostručuje. Rizični čimbenici za povećanje debljine u menopauzi su unos više od 20 grama alkohola dnevno, tjelesna neaktivnost, nepravilna prehrana, pušenje i povišen krvni tlak - kaže doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine iz HZJZ-a.

- Kod žena od 45. do 55. godine bilježimo dvostruki skok u indeksu tjelesne mase. Unatoč tome smanjio se broj debelih žena, 2013. bilo ih je više od 20 posto u populaciji, što nam pokazuje da su naši preventivni programi i javnozdravstvene akcije djelovali na žene, na muškarce nažalost još ne. Unatoč tome debljina je u nas i dalje neosviješten problem. - ističe doc. dr. sc. Musić Milanović.


Zašto je debljina velik rizik za zdravlje?

- Za pet najčešćih bolesti od kojih umire 90 posto stanovništva de-finirano je sedam rizičnih faktora (sjedilački način života, pušenje, alkohol, nepravilna prehrana, visoki tlak, povišene masnoće, debljina), a upravo je debljina rizični faktor za svih pet bolesti te za visoki tlak i povišene masnoće u krvi - kaže S. Musić Milanović.

Iako se debljanje u menopauzi čini neizbježno zbog usporava-nja metabolizma i preraspodjele masnih stanica u abdomen, što kod žena u menopauzi učetverostručuje rizik za bolesti, na porast tjelesne mase ipak se može utjecati.

S pravilnom i uravno-teženom prehranom nužno je započeti najkasnije sa 44 godine pa će nakon 55. unatoč usporenom metabolizmu, tjelesna masa biti pod kontrolom. Prevencija debljine u prvom se redu provodi aktivnim životom i zdravom prehranom, smanjenjem sjedilačkog načina života i holističkim pristupom menopauzi.

Estrogenska terapija u ranoj menopauzi može zaustaviti trend debljanja, istraživanja pokazuju da žene koje u postmenopauzi uzimaju hormonsko nadomjesno liječenje dobivaju dvostruko manje na težini, a pretile žene na hormonskoj terapiji mogu imati manji rizik za kardiovaskularne bolesti.

Linker
18. travanj 2024 23:16