SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
sve popularniji

Ovaj čaj mogao bi postati novi eliksir za mršavljenje - čisti tijelo od toksina, ubrzava metabolizam i skida ‘šlauf‘

07. studeni 2022.
Čaj je vrlo siromašan kalorijama te 1 gram sadrži samo oko 3 kalorije

Ovaj čaj, koji ima 10 puta više antioksidansa od običnog zelenog čaja, i koji se koristi u japanskim ceremonijama čaja mogao bi postati vaš novi eliksir za mršavljenje koji će vam pomoći da očistite tijelo od toksina, ubrzate metabolizam i riješite se ‘šlaufa‘.

Ovaj zeleni čaj u prahu otkriven je u Kini tijekom vladavine dinastije Tang, a budistički monasi su ga donijeli u Japan. Njima je taj čaj pomagao da bolje meditiraju, a kako je vrijeme prolazilo čaj je postajao sve popularniji. Tijekom proteklih 1000 godina matcha čaj je postao integralnim dijelom japanske kulture. Koristi se u ceremoniji Chado, i to dvije vrste matcha čaja: Koischa (gust) i Usucha (rijedak). U toj ceremoniji domaćin priprema matcha čaj koristeći tradicionalnu metodu miješanja čaja metlicom od bambusa. Proizvodnja matche je ono što je čini posebnom. Biljke matcha zelenog čaja najviše kvalitete uzgajaju se u pokrajini Uji u Japanu. Tamo su stabla čaja zaklonjena sjenom od bambusa te tako samo 20 posto sunca dopire do biljaka. Takav postupak pomaže u povećanju razine klorofila u listovima. Potom se listovi beru, pare, suše i kamenom melju kako bi se dobio matcha čaj.

image
SHUTTERSTOCK

Kako pomaže u mršavljenju

- Sadrži malo kalorija

Matcha čaj je vrlo siromašan kalorijama te 1 gram sadrži samo oko 3 kalorije. Dakle, čak i ako popijete više od 2 grama čaja, nećete unijeti u organizam puno kalorija. A kao što znate, što manje kalorija unosite, to su manje šanse da se kalorije pohranjuju u obliku masti.

- Obiluje antioksidansima

Matcha čaj se dobiva od iste biljke kao i zeleni čaj, a radi se o biljci Camellia sinensis. Stoga, poput običnog zelenog čaja, obiluje proaktivnim antioksidansom epigalokatehin galat (EGCG). Znanstvenici sa Sveučilišta u Coloradu otkrili su da u matcha čaju tog antioksidansa ima 137 puta više nego u običnom zelenom čaju. Antioksidansi pomažu u izlučivanju toksina iz tijela, jačaju imunitet i smanjuju upalu u tijelu, a sve to pomaže u sprečavanju debljanja te ubrzava mršavljenje.

- Ubrzava metabolizam

Pokušavate li smršaviti, trebali biste voditi računa o svom metabolizmu. Ako je vaš metabolizam spor, nećete se moći riješiti masnih naslaga ma koliko malo jeli. Matcha zeleni čaj, prema rezultatima nekolicine istraživanja, ubrzava metabolizam. Naime, katehini prisutni u tom čaju mogu ubrzati metabolizam tijekom i nakon vježbanja.

- Sagorijeva masti

Sagorijevanje masti je proces razgradnje velikih molekula masti u manje trigliceride, a potom se ti trigliceridi mogu ili iskoristiti ili izlučiti. Matcha čaj obiluje katehinima koji povećavaju termogenezu tijela s 8-10 posto na 35-43 posto.. Štoviše, pijenje tog čaja može povećati izdržljivost tijekom tjelovježbe i pomoći u sagorijevanju masti.

- Uravnotežuje razinu šećera u krvi

Stalna visoka razina šećera u krvi povećava rizik za razvoj inzulinske rezistencije i dijabetesa. Matcha čaj pomaže u snižavanju i reguliranju vrijednosti šećera u krvi jer sadrži priličnu količinu prehrambenih vlakana koja pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i sprečavaju prejedanja. A kad se ne prejedate, razina šećera u krvi neće rasti i to će smanjiti vaš rizik za razvoj dijabetesa tip 2.

- Snižava stres

Stres potiče lučenje kortizola, hormona stresa. Kad je razina kortizola stalno povišena, tijelo dolazi u stanje upale. Počinjete se osjećati iscrpljeno, umorno i nemirno. A jedna od najgorih nuspojava stresa je debljanje, naročito u području trbuha. Matcha čaj obiluje antioksidansima koji pomažu u uništavanju štetnih slobodnih radikala, smanjuju upalu i sprečavaju debljanje.

- Pruža energiju

Matcha čaj pomaže i u podizanju razine energije, povećanju sposobnosti pažnje te vas čini proaktivnijim. Što se aktivnije osjećate, to ćete i biti aktivniji. To vas sprečava da budete lijeni, povećava vašu razinu izdržljivosti i pomaže u mršavljenju.

- Snižava kolesterol

Matcha čaj je najbogatiji izvor ECGC-a, antioksidansa koji je pronađen u mnogim vrstama čaja. Znanstvenici su otkrili da ECGC pomaže u snižavanju razine lošeg kolesterola kod laboratorijskih štakora koji su bili hranjeni hranom bogatom kolesterolom tijekom 30 dana. Moguće objašnjenje je to da EGCG sprečava apsorpciju lošeg kolesterola.

- Pomaže u detoksikaciji

Nezdrave životne i prehrambene navike dovode do nakupljanja toksina u tijelu, a to je ujedno i jedan od glavnih uzroka debljanja. Stoga je potrebno svakodnevno čistiti tijelo od toksina. A što može za to biti korisnije od matcha čaja koji je krcat antioksidansima koji pomažu u izlučivanju štetnih slobodnih radikala Detoksikacija matcha čajem pomoći će vam da smršavite, spriječite zatvor, poboljšate probavu, ojačate imunitet i poboljšate zdravlje općenito.


Koliko šalica treba popiti

Za mršavljenje se smatra sigurnom količina od 3 šalice matcha čaja dnevno. S obzirom na to da 1 šalica matcha čaja sadrži 70 grama kofeina (1 šalica kave sadrži 100 g kofeina), preporuka je da ne pretjerujete s količinom čaja.


Usporedba matcha i običnog zelenog čaja

Normalno je da se s pojavom neke nove vrste čaja zapitate je li taj čaj zaista bolji ili je to samo neki marketinški trik. Kao što je rečeno, matcha sadrži 10 puta više antioksidansa od zelenog čaja i odličnog je okusa. No, i zeleni čaj je vrlo zdrav i koristan. Možete piti oba čaja, no možda ćete brže rezultate postići s matcha čajem.


Nuspojave

Konzumirate li više od 5 šalica matcha čaja dnevno, možete doživjeti neke nuspojave, poput mučnine, zatvora, anksioznosti, nesanice, glavobolje, proljeva i žgaravice.


Tko ga treba izbjegavati

Trudnice i djeca trebali bi izbjegavati ovu vrstu čaja. A svatko bi, prije nego što počne piti matcha čaj za mršavljenje, prethodno o tome trebao porazgovarati sa svojim liječnikom.

Teme
Linker
07. veljača 2023 14:56