Korijen kuzua koristi se protiv niza uobičajenih simptoma i problema
 FOTOGRAFIJE: CHENGYUZHENG GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Kućna terapija

Ova je biljka kraljica istočnjačkih medicina - smiruje upale i probavne tegobe, smanjuje stres

Pokazala se učinkovitom u liječenju prehlada i gripe ako se počne uzimati već kod pojave prvih simptoma, pomaže kod problema sa spavanjem, jača imunitet, pa čak i liječi alkoholizam

Kuzu ili kudzu je japanska biljka čiji se korijen, cvijet i listovi od davnina u Japanu koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema, a jedna je od važnijih ljekovitih biljaka i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Pokazala se učinkovitom u liječenju prehlada i gripe ako se počne uzimati već kod pojave prvih simptoma, u smirivanju upalnih stanja, snižavanju visoke tjelesne temperature, ublažavanju probavnih tegoba, stresa i problema sa spavanjem, za jačanje imuniteta, pa čak i za liječenje alkoholizma.

U tri oblika

Kuzu korijen može se naći u tri oblika, koji se svi mogu koristiti kao kućna terapija za niz uobičajenih simptoma i problema. Postoji u obliku škroba, koji se dobiva od očišćenog i obrađenog korijena kojemu su uklonjena nejestiva vlakna. Kuzu škrob najčešće se koristi za liječenje blažih probavnih tegoba i simptoma obične prehlade, no može se koristiti i protiv zatvora, za poticanje apetita i za smirivanje hiperaktivne djece. Korijen biljke kuzu može se kupiti i osušen, a njegova dodatna prednost je to što sadrži više flavonoida topivih u vodi koji se obično izgube u procesu proizvodnje škroba. Kuzu se može naći i u obliku biljnog čaja u kojem se često kombinira s raznim drugim ljekovitim biljkama, poput cimeta, đumbira ili likviricije, a odličan je za smirivanje želučanih problema.

Doziranje

Kuzu je vjerojatno najjednostavnije uzimati u obliku tableta ili kapsula koje obično sadrže 10 mg ekstrakta, što odgovara oko 5 g korijena biljke. Cvjetovi biljke kuzu također se koriste u terapeutske svrhe, i to kao čaj. Čaj se priprema tako da se u 2 dl vrele vode stavi 1/2 šalice svježih cvjetova, ostavi se da odstoji 5 minuta i zatim procijedi. Kuzu sadrži glikozide, sterole i izoflavone koji imaju svojstva slična estrogenu i pokazali su se učinkoviti u liječenju alkoholizma (naročito daidzin i daidzein). Izoflavon puerarin dokazano ima snažna antioksidativna svojstva, čak mnogo više od razvikanog vitamina E. Inače, oguljeni kuzu korijen sadrži oko 2,1 posto proteina, 0,12 posto masti i 27,1 posto ugljikohidrata. Kuzu se kao ljekovita biljka koristi za liječenje raznih bolesti, poput angine, glavobolje, migrene, hipertenzije i alkoholizma, no tradicionalno se u Japanu, Kini i drugim istočnjačkim medicinama koristi i kao lijek za psorijazu, proljev, bol u mišićima, neke simptome menopauze, peludnu alergiju te infekcije gornjih dišnih puteva.

Pomaže li zaista u liječenju alkoholizma? Čini se da je to jedno od područja djelovanja u kojem je kuzu možda i najučinkovitiji. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard pokazalo je da je kuzu doista učinkovita biljka za kontroliranje i potiskivanje želje za alkoholom. Smanjuje potrebu za pijenjem alkohola obično u roku od tjedan dana, i to u više od 80 posto slučajeva. Također, flavonoidi daidzin i daidzein koje sadrži kuzu, kad se konzumira alkohol, izazivaju mučninu, crvenilo lica i opću neugodu pa na taj način smanjuju potrebu za alkoholnim pićima.

Kuzu se često koristi kao lijek za bolesti srca i krvnih žila te za hipertenziju. Naime, tvari nalik flavonoidima iz ove biljke pospješuju cirkulaciju u krvnim žilama srca te smanjuju potrebu srca za kisikom. Uz to, opuštaju mišiće oko lijeve koronarne arterije te usporavaju puls.

Na što paziti

Ova ljekovita biljka općenito se smatra sigurnom za upotrebu i dosad nisu poznati nikakvi slučajevi ozbiljnih nuspojava povezanih s njom, čak ni kad se uzima u velikim dozama. Za svaki slučaj, najbolje je da je izbjegavaju trudnice i dojilje, kao i srčani bolesnici - jer može potencirati učinke nekih lijekova za srce te dijabetičari - jer može izazvati prejako snižavanje razine šećera u krvi. Bilo bi bolje da je izbjegavaju i žene koje uzimaju hormonalnu nadomjesnu terapiju ili antibebi pilule jer ima sličan učinak kao estrogen te može smanjiti učinak ovih lijekova.

Protiv upalnih procesa

Nekoliko je istraživanja pokazalo da uzimanje korijena kuzua može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti suhoću vagine kod žena nakon menopauze, ali i da ublažava simptome kao što su navale vrućine ili noćno znojenje zahvaljujući svojem djelovanju nalik estrogenu. Upalni procesi su u podlozi brojnih bolesti, a prema istraživanju objavljenom u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity, korijen kuzu biljke ne samo da smanjuje upalne procese nego ima i antioksidativna svojstva te se može koristiti kao alternativa komercijalnim lijekovima.

Linker
26. ožujak 2024 11:50