Češće obolijevaju žene

 SHUTTERSTOCK
autoimuna bolest

Ova dva simptoma multiple skleroze javljaju se u 80 posto slučajeva!

Iako je poznata kao vrlo nepredvidiva bolest, postoje neki simptomi multiple skleroze kojih bi svi trebali biti svjesni

Bolest središnjeg živčanog sustava prekida protok informacija između mozga i tijela, ističu stručnjaci iz britanskog Nacionalnog društva za multiplu sklerozu. Zasad se još uvijek ne zna što djeluje kao okidač za imunološki sustav da počne napadati središnji živčani sustav, što u konačnici dovodi do razvoja multiple skleroze, no prekid komunikacijskih signala s vremenom uvijek postaje vidljiv.

Kod 80 posto oboljelih od multiple skleroze javlja se disfunkcija mokraćnog mjehura, kao i intenzivan osjećaj umora koji onemogućava normalno funkcioniranje u poslovnom i obiteljskom okruženju.

- Simptomi multiple skleroze su vrlo raznoliki i nepredvidivi. Ne postoji dvoje ljudi koji imaju identične simptome, a simptomi svake pojedine oboljele osobe mogu se mijenjati i fluktuirati s vremenom. Jedna osoba može imati samo jedan ili dva od mogućih simptoma, dok će ih druga imati mnogo više - kažu stručnjaci iz britanskog Nacionalnog društva za multiplu sklerozu.

Uz umor, vrlo je lako moguće da oboljela osoba počne imati probleme s hodanjem. Poteškoće s hodanjem mogu biti povezane s nekoliko faktora, poput slabosti, grčeva, gubitka ravnoteže, senszorijalnog deficita i umora. Neželjeni grčevi mišića, ukočenost, problemi s vidom također mogu upućivati na MS. Problemi vida uzrokovani multiplom sklerozom mogu uključivati zamagljen vid, slab kontrast, poteškoće s prepoznavanjem boja ili bolnost pokreta oka.


ČITAJTE I: ‘Jedno jutro sam se probudila i više nisam mogla hodati. Tako je počelo, a uskoro sam dobila i dijagnozu‘


I kognitivne promjene

Kod oboljelih se mogu javiti i kognitivne promjene, a može doći i do razvoja depresije, pojave vrtoglavice ili mučnine. Jedan vrlo jasan znak MS-a je takozvani „MS zagrljaj”, koji se medicinskom terminologijom naziva dizestezija. To je osjećaj stezanja oko torza koji stvara osjećaj kao da vas je netko čvrsto stegnuo u zagrljaj (a nije). Sumnjate li da imate jedan ili više simptoma multiple skleroze, odmah biste trebali o tome porazgovarati sa svojim liječnikom.

Linker
25. travanj 2024 17:08