Na tržištu se sve više pojavljuju proteini u prahu na bazi sirutke namijenjeni body builderima.
 Foto: iStock
Cijela istina o sirutki

Ova dragocjena tekućina pravi je melem za naš organizam

Sirutka se koristi i kod problema s jetrom - masne jetre, oštećene jetre uslijed virusnih oboljenja te posebno kod jetre opterećene pretjeranom konzumacijom alkohola i masne i nezdrave hrane.

Sirutka je zeleno-žuta tekućina i nusproizvod u proizvodnji sira (koagulaciji kazeina). Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kg sira i 9 litara sirutke. Iako je sirutka stara kao i sirevi, ova dragocjena tekućina najprije se bacala, a potom koristila isključivo kao krmivo. U ljudsku prehranu uvedena je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina. U početku su se dobivali proteini sirutke sa 10-15% proteina, a danas već sa 90-94% proteina. Sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje sira te o kakvoći mlijeka. Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).

Vitamini topivi u vodi

Od vitamina sirutka sadrži najviše vitamina topivih u vodi, dok količina vitamina topivih u mastima ovisi o količini masti koja zaostaje u proizvodnji sira. Jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa. Najvrednija komponenta sirutke su proteini, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi.

Proteini sirutke su i dobar izvor razgranatih aminokiselina (valin, leucin, izoleucin), a najveću primjenu imaju u prehrani sportaša. Industrijska proizvodnja sirutke počela je tek četrdesetih godina dvadesetog stoljeća, ali kroz povijest su bake naših baka koristile sirutku kao lijek.

Prirodni lijek za jetru

Sirutka se koristi kod problema s jetrom - masne jetre, oštećene jetre uslijed virusnih oboljenja te posebno kod jetre opterećene pretjeranom konzumacijom alkohola i masne i nezdrave hrane. Terapija traje dulje vrijeme i sastoji se od svakodnevnog konzumiranja najmanje pola litre sirutke, po mogućnosti i više. Sirutka u našem tijelu izaziva lučenje serotonina (hormona zadovoljstva), od kojeg ćete se osjećati dobro. Sprečava osteoporozu, skida naslage na zubima i prevenira karijes. Preporučuje se ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Gotovo kod svih nakon nekoliko tjedna redovitog pijenja potpuno regulira povišeni kolesterol i trigliceride.

Za što se sve koristi

Na tržištu se sve više pojavljuju proteini u prahu na bazi sirutke namijenjeni body builderima. Kod problema nadutosti, neredovite stolice, loše probave, kolitisa ili kronične upale crijeva potrebno je posegnuti za redovitom upotrebom sirutke. Sirutka može zamijeniti mlijeko u pripremi mliječnih napitaka (milkshake) ili primjerice muffina. Kod pripreme variva od mahunarki namočite ih u vodi kojoj ste dodali nekoliko žlica sirutke. Odreske piletine probajte marinirati u mješavini sirutke i začina (češnjak, sol, papar, ružmarin…).

Osim što će marinada sa sirutkom dati novi okus, njeni će enzimi pomoći i u omekšavanju mesa i postizanju sočnosti. Pripremate li pak rižoto, umjesto vode koristite sirutku - dobit ćete kremasto jelo dodatno obogaćeno hranjivim tvarima.

Priprema domaće sirutke

Domaću sirutku možete napraviti tako da prokuhate litru mlijeka i u još vrelo dodate sok jednog limuna. Ostavite sve dok se od mladog domaćeg sira ne odvoji prozirna zelenkasta tekućina. Prelijte je u tamnu bocu ili bocu omotajte aluminijskom folijom te čuvajte u hladnjaku, ali ne dulje od 10 dana. Sirutka je pogodna za dijete - 2 dl ima samo 26 kalorija.

Linker
18. travanj 2024 13:55