Cvjetovi bazge bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, a smatra se da su upravo flavonoidi, moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, zaslužni za njenu ljekovitost.
 Foto: iStock
Bazga - prava riznica zdravlja

Ova čudotvorna biljka osvaja mirisom, okusom i ljekovitošću

Bazga ima blaga diuretička, laksativna i protuupalna svojstva, a kao sredstvo za izlučivanje mokraće, poticanje znojenja te za čišćenje organizma od toksina uglavnom se upotrebljavaju cvijet i bobice, od kojih se spravlja ukusan čaj.

Bazga, biljka čiji atraktivni široki cvjetovi bjelkaste i svjetložute boje sastavljeni od mnoštva sitnih cvjetića cvatu u proljeće, od travnja do lipnja, upravo širi intenzivan miris prirodom i privlači sve koji prođu kraj nje. Mnogima je vjerojatno prva asocijacija na bazgu ukusan sirup kakav su od bazginih cvjetova spremale naše bake, no ova biljka mnogo je više od cvijeta, zapravo je prava riznica zdravlja.

Spada među najstarije i najljekovitije poznate biljke naših krajeva, a koliko je od davnina bila omiljena i poznata, potvrđuju i tvrdnje najpoznatijeg antičkog liječnika Hipokrata, koji je za bazgu rekao da je božja biljka koja može zamijeniti sve lijekove na svijetu.

U botaničkom smislu bazga spada u rod listopadnih grmova ili niskog drveća, naraste u visinu od tri pa do čak deset metara. Iako se najviše koristi njezin cvijet, u terapeutske, ljekovite i kulinarske svrhe mogu se koristiti i svi drugi dijelovi biljke - listovi, kora, bobice i korijen. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi, a najpoznatije su crna bazga (Sambucus nigra) i crvena bazga (Sambucus racemosa).

Na našim se prostorima najčešće koristi ova prva. Bazga ima blaga diuretička, laksativna i protuupalna svojstva, a kao sredstvo za izlučivanje mokraće, poticanje znojenja te za čišćenje organizma od toksina uglavnom se upotrebljavaju cvijet i bobice, od kojih se spravlja ukusan čaj. Za poticanje mokrenja, osim čaja spravljenog od sušenih cvjetova i bobica, može se piti i čaj pripremljen od lišća bazge.

VIŠENAMJENSKI CVJETOVI

Zahvaljujući tome što ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, vrući čaj spravljen od cvijeta bazge također se BAZGAosvaja mirisom, okusom i pije kao prirodni lijek za ublažavanje simptoma gripe i prehlade, upale grla i krajnika, kao pomoć kod iskašljavanja te kod reumatskih oboljenja i astme. Čaj od cvjetova bazge jednostavno se priprema: žlicu osušenih cvjetova prelijte šalicom vruće vode, ostavite petnaestak minuta i pijte nekoliko puta tijekom dana. Za tretiranje respiratornih oboljenja, za lakše izbacivanje nakupljene sluzi i ublažavanje upale sinusa vrlo uspješno može pomoći narodni pripravak - parna kupka od suhih cvjetova bazge.

Mješavina čajne žlice suhih cvjetova bazge i žlice suhih cvjetova kamilice prelije se s tri do četiri decilitra kipuće vode. Pustite da malo odstoji, nagnite se nad posudu, prekrijte glavu ručnikom i inhalirajte paru kako bi se pročistili dišni putevi.

Cvjetovi bazge bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, a smatra se da su upravo flavonoidi, moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, zaslužni za njenu ljekovitost. Osim što su poznati zbog terapeutskih svojstava, bazgini cvjetovi mogu biti i prava kulinarska poslastica. Pohani se ubrajaju u prave delikatese, a toliko su intenzivnog okusa i arome da se mogu posluživati kao predjelo, ali i kao samostalna poslastica. Osim što su mnogima vrlo ukusni, lako su probavljivi.

BOBICE TREBA SKUHATI

Male kuglice bazge također kriju ljekovita svojstva. Čaj od bobica ima blago laksativno djelovanje pa se preporučuje kod crijevnih i probavnih poremećaja. Priprema se tako da se deset do petnaest suhih bobica kuha u pola litre vode. Kad voda zakipi, pustite da lagano vrije desetak minuta, zatim ostavite da odstoji još toliko pa procijedite. Čaj se pije tijekom dana nekoliko puta, a po želji i ukusu može se dodati malo limuna. Treba imati na umu da se bobice bazge konzumiraju isključivo termički obrađene, odnosno kuhane, jer sirove sadrže toksine koji mogu izazvati neželjene nuspojave poput mučnine i povraćanja, proljeva ili groznice. Kuhanjem se toksične tvari neutraliziraju. Isto tako treba biti na oprezu i s drugim nezrelim dijelovima bazge jer cvijet, kora, listovi i stabljika mogu sadržavati cijanid, koji je otrovan. Da bi se spriječili problemi, treba ih termički obraditi.

Foto: iStock
Čaj od bobica ima blago laksativno djelovanje pa se preporučuje kod crijevnih i probavnih poremećaja.

PRIRODNA KOZMETIKA OD BAZGE

U kozmetičke svrhe najčešće se koristi čaj od lišća bazge, koji služi za čišćenje nečiste kože lica i u tretiranju masne kože i problema s aknama. Od korijena i kore spravlja se prirodna mast za liječenje stanja poput ekcema, čireva, kožnih osipa i psorijaze. Bazga je zbog svog adstringentnog djelovanja čest sastojak krema protiv akni te krema kojima se tretiraju mrlje na koži.

Sezona bazge upravo je na vrhuncu, stoga se zaputite u prirodu i opskrbite cvjetovima ove visokovrijedne i ljekovite biljke. Napravite od nje sirup ili osušite cvjetove kako biste ih tijekom hladnih mjeseci imali pri ruci za prevenciju i liječenje gripe ili prehlade. Ako već nemate priliku sami ubrati cvjetove, u trgovinama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama možete kupiti ekstrakt bobica bazge u obliku tinkture, sirupa ili kapsula. Ovi pripravci bogat su izvor dragocjenih sastojaka, vitamina i hranjivih tvari, prirodno jačaju imunitet i otpornost organizma i dobro ih je imati u kućnoj ljekarni.

JESTIVE SU SAMO TAMNE BOBICE

Zelene i crvene bobice bazge nisu prikladne za upotrebu, nego treba konzumirati samo bobice ljubičaste, crne i plave boje. One sadrže ljekovitu tvar antocijan koja im daje purpurni pigment, no važnije je od toga što je antocijan snažan antioksidans protuupalnog djelovanja koji je posebno učinkovit u liječenju reumatoidnog artritisa i drugih upalnih stanja te štiti stanice od propadanja.

Linker
19. travanj 2024 23:18