'Piljite' li previše u ekran?
 Foto: Istock
Odmorite oči

Otkriveno što ekrani čine našem mozgu

Osim manjih kognitivnih sposobnosti, višesatno gledanje u ekran može ubrzati i razvoj bolesti oka.

Odavno nam je jasno da svakodnevno višesatno sjedenje pred ekranom (bilo da sjedite za kompjutorom ili satima gledate TV program), no novo istraživanje koje su proveli na University of California u Los Angelesu, pokazala je kako sjedilački način života utječe na debljinu sljepoočnog moždanog režnja, a taj režanj je odgovoran za pamćenje.

Bolesti oka

Osim manjih kognitivnih sposobnosti, kod višesatnog gledanja u ekran trepćemo pet do sedam puta manje, pa se narušava i prirodan suzni film oka što pak dovodi do peckanja, crvenila i osjećaja suhoće očiju i ubrzava razvoj bolesti oka.

Pratili su 35 ljudi u dobi od 45 do 65 godina, a kod onih koje su provodili više sati dnevno pred ekranom, primijećena je tanja struktura režnja.

Iako baš nije u potpunosti dokazivo da je upravo sjedilački način života uzrokom tanje strukture moždanog režnja, znanstvenici su istaknuli da je sigurno da neaktivni način života može dovesti do demencije i kognitivnog pada u kasnijoj dobi te je aktivnost najbolja prevencija Alzheimerove bolesti, a i mnogih drugih kao što su bolesti srca, rak debelog crijeva, debljina i dijabetes jer je neaktivnost jedan od faktora rizika za njihov razvoj.

Linker
19. travanj 2024 22:18