Kada ste posljednji puta provjerili kakvo je zdravstveno stanje vaše usne šupljine?
 Foto: iStock
Bolesti zubnog mesa

Osmjehnite se u ogledalu i otkrijte od čega bolujete

Osim što upaljeno zubno meso upućuje na upalu zubnog mesa ili parodontozu, moguće je i da vam šalje signal da bolujete od neke ozbiljnije bolesti.

Uzmite najbliže ogledalo i široko se nasmiješite, možda bi trebali bolje proučiti vaše zubno meso. Svijetlo ružičasto i čvrsto zubno meso je dobar znak, no ako vidite ljutu nijansu crvene boje koja uz to i otečena možda patite od gingivitisa ili parodontoze. Još je strašnija informacija da bolesti zubnog mesa mogu dovesti do još većih oboljenja, a evo i koje vam prijete ako vaše zubno meso ne izgleda kako bi trebalo.

Alzheimerova bolest

Nedavna studija koju je proveo Plos One Journal pokazala je kako je paradentoza povezana sa težim slučajevima demencije i bržim opadanjem kognitivnih sposobnosti. Oni koji boluju od paradentoze doživjeli su smanjenje kognitivnih sposobnosti šest puta brže od drugih osoba. Znanstvenici vjeruju kako su antitijela u bakterijama paradentoze usko povezana sa upalom - koja može ubrzati proces demencije. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila veza između paradentoze i kognitivnog opadanja, ali neki znanstvenici vjeruju kako bi liječenje bolesti zubnog mesa moglo djelovati kao moguće liječenje simptoma Alzheimerove bolesti.

Moždani udar

Kod osoba koje su doživjele intracerebralni krvarenje više je vjerojatno da u slini imaju bakteriju nazvanu cnm-positive S. Pacijenti koji su doživjeli druge vrste udara, njih samo šest posto bilo je pozitivno na ovu bakteriju. Znanstvenici vjeruju kako spomenuta bakterija, osim uzrokovanja lošeg dentalnog zdravlja, može s godinama oslabiti krvne žile i tako dovesti do hematoma.

Srčane bolesti

„American Heart Association“ ukazuje na povezanost između bolesti zubnog mesa i srčanih bolesti, ali još uvijek nije potvrdila da jedno utječe na drugo. Znanstvenici sa sveučilišta u Floridi predstavili su svoje rezultate istraživanja na godišnjem sastanku Američkog društva za mikrobiologiju (ASM). Istraživanje je pokazalo kako ista bakterija koja uzrokuje bolesti zubnog mesa može potaknuti i srčane bolesti. Studija provedena na miševima pokazala je kako oralna bakterija ubačena u krvotok miševa povećava rizične faktore za obolijevanje od srčanih bolesti - kolesterol i upale.

Reumatoidni artritis

Studija objavljena u Plos Pathogens magazinu pokazuje kako ista bakterija odgovorna za paradentozu uzrokuje ne samo obolijevanje od reumatoidnog artritisa već i brže uznapredovanje bolesti. Znanstvenici sa sveučilišta Louisville vjeruju kako bakterija Porphyromonas gingivalis proizvodi specifičan enzim koji djeluje kao okidač na tjelesni imunološki sustav.

Ako vaše zubno meso nije zdrave ružičaste boje, možda je vrijeme ne samo da posjetite parodontologa, već i da pođete na redoviti godišnji sistematski pregled.

Linker
18. travanj 2024 08:51