SHUTTERSTOCK
simptom hipertenzije

Osjećate miris nečega što nije u vašoj blizini? Možda je krajnje vrijeme da izmjerite krvni tlak

Osobe s hipertenzijom češće osjećaju fantomski ‘smrad‘

Povišen krvni tlak je glavni uzrok moždanog udara, za kojeg se zna da utječe na osjetila, uključujući okus i miris. No, postoje dokazi da se olfaktivne promjene mogu pojaviti i prije nego što dođe do moždanog udara. Prema jednom istraživanju, olfaktivne promjene su češće kod osoba s povišenim krvnim tlakom nego što su kod osoba koje nemaju taj zdravstveni problem. Znanstvenici vjeruju da se te promjene mogu pojaviti u obliku percepcije fantomskih mirisa. Percepcija fantomskog mirisa događa se kad osoba doživljava kratke epizode osjeta mirisa kojeg zapravo uopće nema. To se obično događa ako osoba ima neliječeno oštećenje sljepoočnog režnja u mozgu ili je imala neki oblik povrede glave.

Percepcija fantomskog mirisa je olfaktivni poremećaj kod kojeg osoba percipira miris u odsustvu stimulansa. Naime, osobe s percepcijom fantomskog mirisa mogu imati neravnotežu neuralne signalizacije koja omogućava da nepostojeći miris dopre do središnjeg živčanog sustava. Uzrok tog stanja je još uvijek nepoznat, no primijećeno je da se često javlja uz neka druga patološka stanja. Naime, osobe s dijabetesom, povišenom razinom kolesterola i povišenim krvnim tlakom mogu imati viši rizik za percepciju fantomskog mirisa, pokazalo je jedno istraživanje. Istraživanje iz 2020., objavljeno u časopisu Laryngoscope, pokazalo je da je moždani udar bio povezan sa 76 posto većom vjerojatnošću za percepciju fantomskog mirisa. Kongestivno zatajenje srca povezano je s 3 puta većom vjerojatnošću za percepciju fantomskog mirisa među odraslim osobama u dobi između 40 i 50 godina. Odrasle osobe s dijagnosticiranim povišenim kolesterolom, ali koji se drži pod kontrolom, imale su fantomski miris češće od osoba koje nemaju povišen kolesterol. Autori istraživanja otkrili su i da odrasle osobe s dijagnosticiranim povišenim krvnim tlakom, ali koji je dobro reguliran, imaju fantomski miris češće nego osobe koje nemaju povišen krvni tlak.

- Uočili smo tri puta veće šanse za percepciju fantomskog mirisa i među osobama u dobi od 60 i više godina s dijagnosticiranim dijabetesom, ali samo među onima koji koriste i inzulin i oralnu terapiju - rekli su znanstvenici.


Promjene navika

S obzirom na to da je povišen krvni tlak usko povezan s faktorima koji se odnose na način života, male promjene u načinu života mogu značajno smanjiti vrijednosti krvnog tlaka. Preporučuju se namirnice koje sadrže nitrate zbog njihove sposobnosti da opuste stijenke arterija, čime se omogućava da veća količina krvi prolazi kroz žile. U stvari, nekoliko studija je pokazalo da nitrati akutno ublažavaju simptome povišenog krvnog tlaka kod zdravih odraslih osoba. Britansko udruženje za srce pojašnjava da nitrati zapravo proširuju krvne žile i to ne samo u srcu već i u svim ostalim dijelovima tijela. Nitrati mogu smanjiti stres i opterećenje srca tako što povećavaju dotok krvi u srčani mišić. No, da bi se takvi rezultati održali, preporučuje se i redovita tjelovježba. -

Važno je da u tjelesnoj aktivnosti budete redoviti i dosljedni jer, prestanete li vježbati, vaš će krvni tlak opet porasti - objašnjavaju stručnjaci iz Klinike Mayo. Hrana koja podiže krvni tlak obično sadrži mnogo soli koja potiče tijelo da zadržava veću količinu vode, što stvara dodatni pritisak na stijenke krvnih žila.

Linker
13. travanj 2024 19:05