FOTOGRAFIJE: GOODBOY PICTURE COMPANY GETTY IMAGES
ljekovita svojstva

Osim što je najbolji prirodni lijek protiv bolesti bubrega, mnogi je koriste za rast i jačanje kose

Bogata je različitim mineralima, osobito željezom te vitaminima A, C i K. Od nje se iscjeđuje sok, pravi čaj, juha i varivo

Pomalo opasna, zbog žarećih listova, ali iznimno korisna za zdravlje, kopriva je raširen narodni lijek kod mnogih tegoba. Ubrajaju je u korove, prepoznatljiva je po tamnozelenim trokutastim listovima nazubljenih rubova.

Bogata je različitim mineralima, osobito željezom te vitaminima A, C i K. Od nje se iscjeđuje sok, pravi čaj, juha i varivo.

Kopriva se preporučuje za liječenje niza bolesti - čisti krv, obnavlja crvena krvna zrnca, čisti tijelo od nepoželjnih i štetnih tvari; liječi teške trbušne tegobe, menstrualne i druge ženske tegobe, bolesti mokraćnih organa, slabo mokrenje, teška bubrežna oboljenja, upalu mjehura, čir na želucu, crijevima i plućima, čisti pluća od sluzi, liječi teško disanje i astmu; jača cjelokupni živčani sustav, liječi nesanicu, a rabi se i za zagrijavanje hladnih nogu.

image
FOTOGRAFIJE: ALICJANE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

• ČAJ - tri velike žlice koprive prelijemo s 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procijedimo i tijekom dana možemo popiti i 2 litre takvoga čaja. Možemo ga blago i zasladiti, a ako ga podgrijavamo, moramo paziti da ga ne pregrijemo, jer tada gubi svoju ljekovitost.

• ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim se dijelovima izmiješaju kopriva, broćika i zlatnica: jedna velika žlica ove mješavine stavi se u 1/2 litre vrele vode; nakon 5-10 minuta procijedi se i pije tijekom dana vrlo toplo, u laganim gutljajima. To je najbolji lijek protiv bolesti bubrega, posebno kada se bubrezi kvrče i suše.

• KUPELJ - svježi se listovi prokuhaju i u toj se tekućini namaču hladne, promrzle noge. Hladne noge liječimo i tako da svježe listove stavimo u cipele, držeći ih tako preko cijeloga dana.

• ULJE - iscijeđeni se sok koprive pomiješa u jednakim dijelovima s orahovim uljem; dobivamo ulje kojim svaku večer pred spavanje mažemo čelo, sljepoočice i prsa; time se uklanja nervoza, jačaju živci i pamćenje.


Protiv ispadanja kose

Kod prolaznog ispadanja kose otklanjanjem uzroka i pravilnim liječenjem kosa počinje ponovo rasti.

Kopriva - 100-200 g suhog korijena stavimo preko noći u 3 litre hladne vode i drugi dan kuhamo oko 10 minuta. Dobivamo izvanredno sredstvo za jačanje korijena kose i protiv ispadanja kose. Naravno, može se rabiti i svježi korijen.

Kopriva (tinktura) - masirati glavu tinkturom od koprive.

Linker
18. travanj 2024 03:02