Oni koji su i inače skloni depresiji i tjeskobi, ovo razdoblje mogu teže podnijeti.
 Getty Images
sve je to za ljude

Osam savjeta koji vam mogu pomoći da izađete na kraj s depresijom i tugom za vrijeme blagdana

Zaista imamo velika očekivanja od blagdana. Svi smo pomalo napeti, pod stresom, i očekujemo da bi to trebalo biti razdoblje opuštanja, uživanja i sreće...

Blagdanska depresija je stanje u koje smo skloni zapasti kada nas pritisnu pripreme za blagdane, kupovina poklona (i svega drugog), priprema kolača, dekoriranje, više je druženja, sve je užurbano, trgovi i ulice su okićeni, trgovine i trgovački centri prepuni, kulturnih i zabavnih događanja je pregršt...

No vrijeme darivanja, vrijeme kupovanja i poklanjanja, vrijeme druženja nekima izaziva tjeskobu i depresiju. Najčešće to nije znak za uzbunu, potištenost i tuga uglavnom traju prije i za vrijeme blagdana, a do njih najčešće dovode nerealna očekivanja, potreba da se svidimo i ugodimo svima i kraći dani zbog kojih imamo manje sunca i manje dobrog raspoloženja.

-Zaista imamo velika očekivanja od blagdana. Svi smo pomalo napeti, pod stresom, i očekujemo da bi to trebalo biti razdoblje opuštanja, uživanja i sreće. Između potrebe (i očekivanja) da cijela obitelj bude na okupu, brojnih to-do lista i računa te opsežnih priprema lako je zapasti u stanje “pregrijanosti”. Oni koji su i inače skloni depresiji i tjeskobi, ovo razdoblje mogu teže podnijeti - kaže psihijatrica dr. Crystal Nelson i savjetuje što može pomoći:


Evo što može pomoći

* Pobrinite se da dovoljno spavate.

* Svaki dan vježbajte, čak i malo je dobro.

* Redovito jedite (što nije teško tijekom blagdana), ali izbjegavajte prejedanje.

* Klonite se prekomjernog uživanja u alkoholu.

* Pronađite podršku (to mogu biti obitelj, prijatelji, grupe potpore, nemojte se povlačiti u osamu i izbjegavati izlaske i druženja).

- Malo je događaja koje možemo kontrolirati, a jedna stvar koju možemo kontrolirati jest ta kako ćemo prihvatiti događaje - savjetuje psihijatrica Nelson. Drugim riječima, niste zaduženi da svima oko sebe ugađate i činite ih sretnima.

- Ono što je na vama je kako ćete nešto napraviti, što ćete odjenuti, što ćete jesti, a ne kontrolirati je li sve savršeno - kaže ona.

- Ohrabrujem ljude da učine nešto novo, da ne robuju tradiciji, ako je ne žele. Uvođenje noviteta dobar je način borbe protiv depresije. Učinite nešto što nikada niste. Što god odlučili učiniti to treba biti vaša odluka. U redu je i ne slaviti blagdane, ne kititi bor i ne kupovati darove. U redu je biti kod kuće i gledati TV.

Ako ste izgubili nekoga ili nešto (posao) jasno je da niste sretni, ali kako kažu psiholozi i psihijatri, i tuga i žaljenje su prirodne emocije i proći će. Okolnosti u našim životima se neprestano mijenjaju i to treba prihvatiti. Dok ne dođe vrijeme kada ćete se moći opet veseliti, prihvatite pomoć koju vam drugi nude ili odlučite da ćete ipak radije bez grižnje savjesti za blagdane biti sami.

Linker
20. travanj 2024 02:37