Na desetke, ako ne i stotine studija, bavilo se ispitivanjem njihovih pozitivnih učinaka na zdravlje i pokazalo se da postoji jako puno dobrih razloga da što prije navalite na njih dok im ne prođe sezona.
 Getty Images
moćne bobice

Osam dobrih razloga da pojedete barem osam jagoda dnevno i tri fantastična recepta koja ćete poželjeti raditi svaki dan

Poboljšavaju funkciju srca, smanjuju hipertenziju, podižu imunitet mogu pomoći u zaštiti od dijabetesa...

Većina misli da je superhrana neko egzotično voće i povrće, koje dolazi iz dalekih mjesta i košta kao suho zlato. Ali, hrana ne mora biti egzotična da bi bila superhrana u nutricionističkom smislu. Najbolji primjer su upravo jagode, voće na koje smo navikli i koje svako proljeće jedemo vjerojatno i ne znajući da se radi o jednoj od najzdravijih vrsta voća. Pa, što ih čini tako fantastičnim, ne samo okusom, već za naše zdravlje? To malo crveno voće koje vjerojatno jedete svako proljeće i početkom ljeta otkad znate za sebe je puno dragocjenih tvari kao što su folna kiselina, vitamin C, vlakna, antocijani i kvercetin. A treba dodati i da su jagode jedno od najistraživanijih vrsta voća i povrća općenito. Na desetke, ako ne i stotine studija, bavilo se ispitivanjem njihovih pozitivnih učinaka na zdravlje i pokazalo se da postoji jako puno dobrih razloga da što prije navalite na njih dok im ne prođe sezona. Iskoristite ta dva mjeseca, koliko otprilike traje sezona jagoda, da se nađu na vašem stolu svaki dan. Evo zašto.


Odlične za zdravlje

Samo jedna porcija od osam jagoda prosječne veličine sadrži 140 posto dnevno preporučene doze vitamina C, 8 posto dnevne doze folata, 12 posto dnevne doze dijetalnih vlakana i 6 posto dnevne preporučene doze kalija, dok sadrže samo 7 grama šećera i 45 kalorija pa se, barem kad je o dnevnoj porciji jagoda riječ, ne morate bojati suvišnih kilograma. Važno je naglasiti da jagode mogu pomoći u zaštiti od dijabetesa.

Naime, 2015. Američko udruženje za dijabetes je objavio rezultate istraživanja provedenog na Sveučilištu Harvard u koje je bilo uključeno 37.000 žena srednje dobi koje nisu bolovale od dijabetesa. Na početku studije su žene izjavile koliko često jedu jagode, a 14 godina kasnije više od 2.900 sudionica istraživanja je imalo dijabetes. Pokazalo se da su žene koje su jele jagode često ili barem jednom mjesečno imale manji rizik za razvoj dijabetesa u odnosu na one koje ih nisu jele nikada ili jako rijetko tijekom tih 14 godina.

Konzumacija jagoda može poboljšati razinu šećera u krvi i pomoći u smanjenju hiperglikemijskoj odgovora tijela na hranu tako što snižava razinu glukoze u krvi i prenosi je u crijeva. Još jedan razlog da ih jedete što češće jest to što su dokazano dobre za zaštitu zdravlja srca zbog visokog udjela antocijana. Istraživanje koje je 2013. objavljeno u časopisu Circulation pokazalo je da je unos antocijana koji odgovara onom iz 3 porcije jagoda tjedno povezan sa smanjenjem rizika za srčani udar, a ne treba zanemariti niti da je veći broj istraživanja pokazao da jagode smanjuju razinu triglicerida, LDL ili lošeg kolesterola te ukupnog kolesterola. No, jagode su dobre i za naš um.

Nedavno je jedno istraživanje pokazalo da dnevna porcija jagoda (ali i drugog bobičastog voća) može imati veliku ulogu u prevenciji demencije u starijoj dobi. Jagode su čudesne i za naš imunološki sustav jer sadrže više vitamina C (jedna porcija) nego naranče (jedna naranča), antioksidansa koji je uvijek dobrodošao za jačanje imunološkog sustava. Osim toga, jagode obiluju vlaknima koja štite probavni sustav, ali da biste iskoristili tu dobrobit imajte na umu da ih trebate pojesti cijele a ne samljevene u blenderu i pretvorene u sok. Naravno, tu je i kalij koji je prisutan u ovom voću, a koji je važan za zdravlje kostiju, pravilno funkcioniranje srca i krvnih žila te za regulaciju tekućine u tijelu. I još jedan razlog da ih jedete svakodnevno je to što sadrže i kalcij i magnezij, a oni su nužni za čvrste kosti i to baš zajedno jer magnezij pomaže u apsorpciji kalcija.


Ne režite ih unaprijed

Kad im je sezona, jagoda ima na sve strane i to po razumnoj cijeni pa nema razloga da se lišite tog užitka i lijeka. A kako ne biste trošili novac uzalud, najbolje je da ih kupujete redovito u manjoj količini koju možete pojesti u dva ili najviše tri dana jer su jagode prilično kvarljiva namirnica. Kako bi jagode sačuvale što više svog dragocjenog sadržaja, ali i svoj bogati okus, čuvajte ih u posudi koja štiti od vlage, u hladnjaku i to ne duže od tri dana. Imajte na umu da, iako se čini praktično oprati ih i očistiti ili čak i narezati unaprijed, nemojte to činiti jer će tako izgubiti dobar dio svojih hranjivih sastojaka. Operite jagode pod mlazom vode, stavite na papirnatu salvetu da se malo posuše i narežite neposredno prije jela jer ćete tako od njih dobiti maksimum.


SJAJNI RECEPTI


Neobična pita od jagoda

Sastojci:

Za tijesto

  • 25 dag brašna
  • 12 dag maslaca
  • 1 žumanjak
  • žlica vode
  • 7 dag šećera u prahu

Za nadjev

  • 40 dag jagoda
  • 15 dag šećera
  • 3 ili 4 bjelanjka

Priprema:

  1. Jagode nasjeckajte na male komadiće.
  2. Maslac ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da omekša, zatim ga pomiješajte s ostalim sastojcima za tijestom i rukama zamijesite nešto tvrđe tijesto.
  3. Ostavite tijesto da odstoji pola sata, zatim ga pomoću pobrašnjene čaše razvaljajte u namašćenom limu tako da cijelo dno bude pokriveno.
  4. Ispikajte tijesto viljuškom ili nožem i stavite da se peče oko pet do sedam minuta u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva.
  5. Od bjelanjaka i šećera istucite čvrsti snijeg i dodajte u njega dvije šake nasjeckanih jagoda (ili više ako želite).
  6. Ostatak jagoda poslažite po pečenom tijestu, prekrijte jagode snijegom i vratite u pećnicu dok je još zagrijana na 200 stupnjeva.
  7. Tada smanjite temperaturu na 50 stupnjeva i ostavite toliko dugo da se snijeg posuši i napravi na njemu zlaćana korica.
  8. Izvadite i, kad se pita malo ohladi, narežite na kocke.
  9. Ova pita je još ukusnija kad odstoji nekoliko sati u hladnjaku.

iStock


Rolada od jagoda

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 1/3 šalice vruće vode
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica višenamjenskog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • ¼ šalice šećera u prahu za posip
  • 1 čajna žličica želatine bez okusa
  • ¼ šalice hladne vode
  • 1 šalica hladnog tučenog slatkog vrhnja
  • 1 šalica svježih jagoda
  • 1 jušna žlica šećera
  • 2 jušne žlice šećera u grumenčićima za posip (po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, lim za pečenje obložite masnim papirom.
  2. Umutite jaja tako da se malo zgusnu, postupno dodajte šalicu šećera neprekidno miješajući, zatim umiješajte vodu i ekstrakt vanilije.
  3. Dodajte i brašno, prašak za pecivo i sol.
  4. Još malo miješajte i zatim smjesu ulijte u lim.
  5. Pecite dok se ne počne odvajati od stijenki lima ili oko 15 minuta.
  6. Čistu kuhinjsku krpu pospite šećerom u prahu, zatim na to iskrenite tijesto, uklonite mastan papir s njega, zamotajte krpu zajedno s pečenim tijestom i ostavite da se ohladi.
  7. Kako vam tijesto ne bi pucalo, krpu možete malo navlažiti.
  8. Želatinu stavite u hladnu vodu.
  9. Operite i narežite jagode, želatinu rastopite u mikrovalnoj pećnici i zatim prelijte preko jagoda te pospite jušnom žlicom šećera.
  10. Umiješajte ohlađeno tučeno slatko vrhnje u ohlađenu smjesu od jagoda.
  11. Odmotajte tijesto, premažite ga kremom od jagoda i ponovo smotajte.
  12. Hladite jedan sat, a prije posluživanja možete posuti granulama šećera.

Fresh sweet roll with strawberry jam and powdered sugar on a plate and a white towel
Getty Images/iStockphoto


Hrskavi sendviči s jagodama, zašto ne?

Sastojci:

  • ½ šalice aceta balsamica
  • 12 ploški bageta
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1/5 kg opranih, očišćenih i narezanih jagoda
  • 2 jušne žlice svježih listića timijana i još malo za ukrašavanje
  • 1 šalica sirnog namaza na sobnoj temperaturi
  • sol i papar

Priprema:

  1. Zagrijte ocat u maloj tavi i kuhajte dok se ne reducira ili oko 8 do 10 minuta.
  2. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Ploške kruha stavite na papir za pečenje u tavu i poprskajte maslinovim uljem.
  4. U maloj zdjelici pomiješajte jagode i timijan.
  5. Kruh prepecite u pećnici ispod grilla dok ne porumeni ili oko 3 minute sa svake strane.
  6. Namažite sirni namaz na ploške, u jagode dodajte ocat, sol i papar te tom smjesom prekrijte sir.
  7. Ukrasite listićima timijana po želji.

Strawberry and cream cheese Sandwich on baguette
Getty Images/iStockphoto

Linker
20. travanj 2024 07:19