Nemojte se iznenaditi (ili početi slaviti) ako vam menstruacija, jedan mjesec, u potpunosti izostane.
 Foto: Istock
spremne na sve

Osam bitnih činjenica - evo kako vam se menstruacija mijenja u četrdesetima

27. studeni 2018.
Tijekom godina ćete doživjeti ili ste doživjele određene promjene u menstrualnom ciklusu, posebno zato što je menstruacija direktno povezana s hormonima.

Od prvog dana kada ste dobile menstruaciju, mogle ste računati na to da će se ona 'vraćati' jednom mjesečno (izuzev tijekom trudnoće) skoro pa četiri desetljeća. Bez obzira kako je zovete - prokletstvo ili teret - vjerojatno ćete je imati do pedeset i druge godine, što je prosječna starost kada žena ulazi u menopauzu.

Usprkos njenoj neizbježnosti, tijekom godina ćete doživjeti ili ste doživjele određene promjene u menstrualnom ciklusu, posebno zato što je menstruacija direktno povezana s hormonima.

A što kada uđete u četrdesete? Tada se vaše tijelo počinje ponašati skoro pa na potpuno novi način. A evo što možete očekivati kada je u pitanju menstruacija.

MOŽE POSTATI RJEĐA

Prije nego uđete u menopauzu, vaše tijelo prolazi kroz perimenopauzu, prelazni period između uobičajene menstruacije i potpune menopauze (potpuna menopauza se definira kao period od 12 mjeseci u kojem niste imale menstruaciju). Perimenopauza može trajati između jedne i pet godina, a karakteriziraju je neredovne menstruacije, s mnogo većim razmacima između ciklusa. Kako hormoni počinju varirati, to može dovesti do kraće i slabije menstruacije.

MENSTRUACIJA MOŽE U POTPUNOSTI IZOSTATI

Nemojte se iznenaditi (ili početi slaviti) ako vam menstruacija u potpunosti izostane jednog mjeseca. Kada se to dogodi, to je prvi znak pogoršanja kvaliteta jajašca. Nekih mjeseci, jajašca jednostavno ne dostignu točku u kojoj se oslobađaju tako da dolazi i do izostanka menstruacije.

Zapamtite: niste u menopauzi sve dok menstruacija ne izostane punu godinu dana pa ako izostane mjesec ili dva, to ipak ne znači da se automatski možete riješiti tampona i higijenskih uložaka.

MOŽE BITI UČESTALIJA

Pošto nema 'normale' kada je riječ o menstrualnom ciklusu, neke žene mogu imati učestaliju menstruaciju poslije četrdesete godine života. U nekim slučajevima, 'plima i oseka' estrogena i progesterona tijekom menstrualnog ciklusa postaju kraće i veće. Upravo to može uticati na pojavu da menstruaciju imate češće nego što je to uobičajeno.

MOŽE POSTATI OBILNIJA

Pošto jajnici započinju svoju normalnu pre-menopauzalnu fazu, 'raspored' menstruacije se može prorijediti. Tijekom nekih mjeseci, jajašce se otpušta na vrijeme i sve je u redu. S druge strane, tijekom nekih mjeseci, to može kasniti pa će i sama menstruacija kasniti, a nekih mjeseci to se uopće neće dogoditi pa će i menstruacija izostati.

Kada se propusti ovulacija, sluznica maternice nastavlja rasti pa kad dođe do menstruacije, ona je obično veoma obilna.

PMS SE MOŽE POGORŠATI

Svi oni hormonski usponi i padovi, koji počinju u četrdesetima, mogu uzeti danak na vaše raspoloženje i emocije prije nego što dođe do menstruacije. Kako hormoni dramatično variraju, žene kod kojih je jedna od 'nuspojava' promjena raspoloženja imaju tendenciju da im se ovo stanje pogorša. Neke žene postaju veoma depresivne, kada variranje hormona postaje značajnije.

GRČEVI MOGU POSTATI BOLNIJI

Iako se menstruacija može javljati rjeđe i iako nije obilna kao uobičajeno, to ne znači da će vas grčevi zaobići - zapravo, oni mogu postati još bolniji.

Grčevi se mogu pogoršati na početku perimenopauze zbog 'naleta' estrogena i progesterona. Dobra vijest je da, kako se budete približavale menopauzi, menstruacija postaje mnogo rjeđa i lakša pa, samim tim, bit će i manje grčeva.

POJAVA AKNI I PRIŠTIĆA JE SASVIM NORMALNO

Kada uđete u četrdesete to je gotovo isto kao da ste u pubertetu, bar što se tiče pojave prištića i akni. Ovo se događa zbog značajnijeg variranja hormona, a dodatna novost su valunzi i noćno znojenje, što se obično događa tijekom perimenopauze. Kako hormoni variraju, tako se i ovi simptomi pojavljuju i povlače.

JOŠ UVIJEK STE DOVOLJNO PLODNE DA OSTANETE U DRUGOM STANJU

Šanse za trudnoću se smanjuju kako se 'probijate' kroz četrdesete.

Ali, apsolutno možete ostati u trudni u ovoj dekadi života. Ovulacija se događa dva tjedna prije menstruacije, sve dok imate menstruaciju. Ako ne želite ostati trudni, potrebno je i dalje koristiti zaštitu.

Vrijeme je za ginekologa

Promjene u ciklusu s vremenom su normalne, ali mogu ukazivati i na određene abnormalnosti, a ponekad je teško uočiti razliku.

Nemojte odmah pretpostaviti najgore ako imate neredovitu menstruaciju (ili neki drugi čudni simptom) jednom u mjesecu.

Međutim, ako dođe do značajnih i iznenadnih promjena u ciklusu, potrebno je otići kod ginekologa.

Teme
Linker
18. srpanj 2022 00:20