U ljudskom se tijelu nalazi u malim količinama, ali je njegova uloga velika.
 Foto: iStock
ZAŠTO MANGAN

Oprezno! Može uzrokovati neplodnost i probleme s gušteračom, ali i dovesti do simptoma sličnih Parkinsonu

Iako neki medicinski stručnjaci ističu kako je njegov nedostatak iznimno rijedak, pokazalo se da ga više od 35 posto svjetske populacije nema u dostatnim količinama, pa te tvrdnje 'padaju u vodu'. Međutim, ne uzimajte ga bez liječničke upute.

Mineral mangan u ljudskom se tijelu nalazi u vrlo malim količinama. U organizmu odraslog čovjeka u prosjeku ga ima između 12 do najviše 20 miligrama, a najveće koncentracije ovog minerala su u bubrezima, gušterači, jetri i kostima. Međutim, iako ga je malo, nužan je za život.

Esencijalni je mineral u tragovima za sve važne funkcije, prijeko potreban za normalno funkcioniranje mozga i pravilnu aktivnost živčanog sustava. Bitan je za očuvanje zdravlja kostiju i bolji metabolizam, a uz to djeluje kao koenzim koji pomaže u metaboličkim procesima u ljudskom tijelu.

Osim ovih, postoje i druge za zdravlje važne zadaće mangana kao što je formiranje vezivnog tkiva, apsorpcija kalcija, nužan je za pravilan rad štitnjače i spolnih hormona, regulaciju razine šećera u krvi, pravilan metabolizam masti i ugljikohidrata. Jedna od osnovnih funkcija mangana je i proizvodnja glikoproteina koji štite stanice od bolesti.

IZVORI MANGANA

Najznačajniji izvori mangana su maline, jagode, kupine, ananas i drugo tropsko voće, češnjak, šljive, grožđe, cikla, grašak, riža, paprena metvica, zob, salata, špinat, poriluk, tofu, pšenica, banane, krastavci, kivi, smokve, mrkva.

U obilnijim količinama ima ga u zelenom povrću, maslinama, smeđoj riži, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima poput lješnjaka i badema, kokosu, kestenima. Dobar izvor je i zeleni čaj, a u jednoj je šalici otprilike od 0,5 do 1,5 miligrama mangana.

ZDRAVE KOSTI

Mangan je nužan za pravilan rast koštanog tkiva te je važan za povećanje mineralne gustoće kralježnice, a to je iznimno važno ženama u menopauzi. Nakon ulaska u klimakterij dosta žena pati od njegova nedostatka, stoga povećanje unosa ovog minerala u tragovima ima znatan utjecaj u jačanju kostiju i prevenciji prijeloma. Iako istraživanja još trebaju dokazati da mangan može spriječiti osteoporozu, smatra se da ima utjecaja u usporavanju napredovanja te bolesti.

POBOLJŠAVA PROBAVU

Važan je mineral za zdravo funkcioniranje probavnog trakta. Poboljšava apsorpciju masti u procesu probave, a također smanjuje probleme kao što su zatvor i neugode crijeva. Mangan je također važan za učinkovito iskorištavanje hrane i njezinu pretvorbu u energiju koje tijelo može iskoristiti.

REGULIRA RAZINU ŠEĆERA U KRVI

Ima važnu ulogu i u kontroli razine šećera u krvi u ljudskom tijelu, što može spriječiti šećernu bolest. Mangan normalizira izlučivanje i sintezu inzulina, stoga se hrana obogaćena manganom preporučuje pacijentima s dijabetesom za bolje održavanje pravilnih razina šećera u krvi.

Foto: iStock
Maline su visoko na listi poželjnih namirnica. No, jednako dobri izvori su i kupine, jagode, kesteni ili, primjerice, zeleni čaj.

UBLAŽAVA UPALU

Poznat je lijek za kronične upale i uganuća jer potiče razinu superoksid dismutaze. Riječ je o enzimu, također poznatom kao SOD, koji se obično nalazi na vrlo niskim razinama kod bolesnika s artritisom. Budući da superoksid dismutaza ima jaka protuupalna svojstva, mangan ublažava bolnu upalu, a prema različitim istraživanjima dodavanje mangana s ciljem povećanja sinteze i djelovanja SOD-a povezano je s ublažavanjem simptoma artritisa.

PROTIV NEUGODNIH SIMPTOMA PMS-a

Mangan je prirodni lijek koji ublažava mnoge neugodne simptome PMS-a. Istraživanja pokazuju da postoji jasna povezanost između niskih razina nekoliko minerala u tragovima, kao što je mangan, kod žena koje imaju ozbiljne simptome PMS-a. Stoga se preporučuje njegova nadoknada. Međutim, utjecaj mangana na hormonsku funkciju svakog pojedinca može varirati i zato ovaj mineral ne treba uzimati na svoju ruku, već se valja savjetovati sa stručnom osobom.

POBOLJŠAVA KOGNITIVNE FUNKCIJE

Oksidacijski nusproizvodi poput slobodnih radikala prisutni su u cijelom tijelu, a njihova aktivnost predstavlja ozbiljne rizike za tijelo uključujući kognitivno funkcioniranje. Snažni antioksidansi u manganu ublažavaju štetu koju čine slobodni radikali, a uza sve to ovaj mineral također stimulira brži prijenos električnih impulsa ubrzavajući tako kognitivne funkcije.

MJERE OPREZA

Treba biti oprezan pri uzimanju mangana kao dodatka prehrani jer i manjak i višak mogu dovesti do mnogih ozbiljnih medicinskih stanja, od kojih su neka životno ugrožavajuća. Predoziranje dovodi do simptoma sličnih Parkinsonovoj bolesti. Štoviše, osobe koje pate od problema s jetrom moraju paziti na uporabu mangana jer ako jetra nije sposobna izbaciti toksine iz tijela, posljedično može doći do mentalnih poremećaja, psihoze, drhtavice. Stoga koliko god bio nužan i važan za zdravlje, treba ga koristiti oprezno i savjetovati se s liječnikom o njegovu dodatnom unosu.

SIMPTOMI NEDOSTATKA

Najveći krivci: LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE

Simptomi nedostatka ovog minerala manifestiraju se na razne načine i mogu nastati najrazličitiji poremećaji. Neki od problema koji ukazuju na njegov nedostatak su visok krvni tlak, bolesti srca, mišićna kontrakcija, može doći do malformacija kostiju, visoke razine kolesterola, slabog vida, problema sa sluhom. Javlja se teži gubitak pamćenja, opća slabost organizma, sporiji rast kose i noktiju, drhtavica. Iako neki medicinski stručnjaci tvrde da je nedostatak mangana prilično rijedak, pokazalo se da ga više od 35 posto svjetske populacije nema u dostatnim količinama, a tome su najveći krivac loše prehrambene navike. Neki od dodatnih simptoma nedostatka mangana mogu biti i pojačano znojenje, brzi otkucaji srca, slabost i snažni grčevi, dok u težim slučajevima kod žena može uzrokovati neplodnost, probleme s gušteračom, srčane tegobe i osteoporozu. S druge strane, o njegovoj važnosti govori podatak da njegove adekvatne količine u organizmu dovode do općeg boljeg zdravstvenog stanja. Zbog svojih antioksidativnih svojstava štiti od negativnih utjecaja slobodnih radikala u tijelu, a poznato je da slobodni radikali mogu oštetiti ljudske stanice i uzrokovati rak. Mangan je nužan za proizvodnju kolagena pa je koristan i u zacjeljivanju rana.

Već smo pisali i o: bakru, cinku, fluoru, fosforu, jodu te kalciju.

Linker
18. travanj 2024 03:32