SHUTTERSTOCK
alarmantno otkriće

Oprez! ​Popularna boja za hranu koja se nalazi u najprodavanijim prehrambenim proizvodima potiče upalne bolesti crijeva

Sveprisutna je u prerađenoj hrani, bombonima, grickalicama, bezalkoholnim pićima


Popularna umjetna crvena boja za hranu, koja se nalazi u mnogim najprodavanijim prehrambenim proizvodima, može povećati rizik od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, sugerira nova (mala) studija. Kako je objavljeno u Nature Communications, aditiv, odnosno sintetička boja nazvana Allura Red AC, FD&C Red 40 i Food Red 17 šteti zdravlju crijeva i potiče upalu ako se konzumira često i dugotrajno. Istraživanje je pokazalo da taj aditiv izravno ometa crijevnu barijeru i povećava proizvodnju serotonina i hormona koji se nalaze u crijevima. Ova reakcija mijenja mikrobiom, što dovodi do povećane osjetljivosti na upalna stanja crijeva.


Poremećaj pažnje

- Ono što smo otkrili je alarmantno jer je ova uobičajena sintetička boja za hranu mogući prehrambeni okidač za upalne bolesti crijeva - rekao je viši autor studije dr. Waliul Khan sa Sveučilišta McMaster u Hamiltonu, u Ontariju.

Povremena konzumacija boje nije potaknula upalu, ali dr. Khan upozorava da veza između najčešće korištenih boja za hranu i upalnih bolesti crijeva svakako zahtijeva daljnja istraživanja. Dugo se sumnjalo da Allura Red AC šteti zdravlju. Velika zabrinutost vlada oko utjecaja umjetnih prehrambenih boja na ponašanje djece. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, umjetna bojila pojačavaju simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, ali regulatorna tijela priopćila su da je količina kemijske boje u prosječnoj prehrani preniska da bi bila prijetnja zdravlju. Preporučeni dnevni unos ne smije prelaziti 3,2 miligrama po kilogramu tjelesne težine osobe.

Crvena boja je sveprisutna u prerađenoj hrani, bombonima, grickalicama, bezalkoholnim pićima i žitaricama, u začinima, sladoledima, pekarskim proizvodima, voćnim sokovima i kozmetici.

Linker
25. travanj 2024 16:21