OPERACIJA KIČME

Sve se to radi u tzv. spinalnom bloku što znači da se pacijent ne uvodi u opću anesteziju već se blokira samo donji dio tijela slično kao kad se ženama radi carski rez...

Operacija kičme

O NOVIM MINI invanzivnim zahvatima na kralježnici koje se od prije šest mjeseci rade na Klinici za neurokirugiju KB Sestara milosrdnica razgovarali smo s neurokirugom i predsjednikom Hrvatskog neurokirurškog društva prof. dr. Krešimirom Rotimom, inače i ravnateljem te bolnice.

>>

>>

>>

“Druga operacija koja se radi laserom je perkutana endoskopska diskektomija, poseban postupak, koji nema nikakve veze s perkutanom diskektomijom liječenja kralježnice koji se radio prije dvadesetak godina i koja je zapravo bila teška operacija”, kaže dr. Rotim. Objašnjava kako je riječ o potpuno novoj tehnologiji uz pomoć koje se na poseban način bez kiruškog reza punktira koža s iglom. Naime, igla debljine nekoliko milimetara i dužine desetak centimetara uvodi se u visini bolesnog diska. Nakon toga na iglu se navode sve širi i širi troakari kojima se razmiču mišići sve dok se ne dođe do kralježnice.Tako se pristupa direktno na herniju diska i uklanja se samo onaj dio hrskavice koji direktno pritišće na živac čime se pacijentu momentalno uklanja bol. Područje opreracije kontrolira se kamerom, a rad se prati na monitoru.Sve se to radi u tzv. spinalnom bloku što znači da se pacijent ne uvodi u opću anesteziju već se blokira samo donji dio tijela slično kao kad se ženama radi carski rez. Dapače, izbjegava se i veliki rez kože te gubitak krvi, a pacijenti drugi dan nakon operacije također mogu ići kući. Razlog zbog kojeg nakon obje vrste operacija pacijenti mogu ići kući je taj što se za razliku od klasičnih operacija, kad se u cijelosti uklanja hrskavica između dva kralješka, ovdje uklanja samo dio koji pritišće na živac ili je “izletio” u spinalni kanal. To znači da većina hrskavice ostaje između dva kralješka te i dalje ima svoju funkciju zbog koje i jest tu. Naime, hrskavica je amortizer između dva kralješka.Kandidati za ovu vrstu operacija su svi oni kojima je komadić hrskavice “izletio” u spinalni kanal i pritišće na živac (ekstruzija diska). Inače, to je najveći stupanj hernije diska. “Endoskopom idemo do kralježnice i uklonimo samo ono što je ‘izletjelo’”, kaže dr. Rotim. Naglašava da su se te vrste laserskih operacija počele raditi u Vinogradskoj tek prije pola godine, a već ih je obavljeno osamdesetak, i to vrlo uspješno.

Operacija kičme

Linker
26. travanj 2024 23:42