Vaši okusni pupoljci ne lažu: ako vaš smoothie ima slatki okus, vjerojatno je pun šećera
 Getty Images
PONEKAD NIJE DOBRA IDEJA

Omiljeni smoothie može nam sabotirati gubitak kila i to na četiri načina - kako to izbjeći

To što je vaš smoothie prepun voća i povrća, ne znači uvijek da ima i manje kalorija. Čak i zeleni smoothie može uzrokovati debljanje ako ne pazite što u njega stavljate.

Je li smoothie za doručak dobra ideja?

Sve dok je ispunjen dobrom ravnotežom hranjivih tvari, uključujući proteine, ugljikohidrate i zdrave masti, smoothie može biti odlična zdravi doručak, rekla je nutricionistica i autorica knjiga o prehrani Bonnie Taub-Dix.

Kako biste dobili najbolje od svog smoothieja i kako biste ostali siti duže vremena, pazite koju vrstu tekuće baze koristite. Voćni sokovi su puni šećera i nemaju proteina i masti. Radije koristite nemasno, bademovo ili kokosovo mlijeko.

Dodavanje voća s niskim udjelom šećera (jabuke, ananas, borovnice, naranče, kruške, maline, avokado...) dobar je način za postizanje prirodne slatkoće bez šećera - samo se držite jedne ili dvije porcije.


Može li zamijeniti voće?

Da i ne. Ako ga 'nakrcate' s previše voća i koristite voćni sok kao svoju bazu, onda riskirate konzumiranje previše šećera i kalorija, kaže Taub-Dix. Međutim, ako ograničite unos voća na ne više od dvije porcije u vašem smoothieju, tada dobivate zdravu količinu voća.


Jesu li zeleni smoothieji zdravi?

Ako imate problema s konzumiranjem dovoljno povrća, smoothieji su sjajan način da unesete više zelenjave u svoj organizam. Dodavanjem tamnog, lisnatog povrća osiguravate dobivanje jake doze vitamina A i K, kao i vlakana. Zamrznuta cvjetača, slatki krumpir i tikvice također su izvrstan izbor. Možete dodati i kurkumu, matcha prah, cimet, kardamom.

Green smoothie with spinach, pear & parsley
Getty Images/iStockphoto
Probajte smoothie od špinata , kruške i peršina.

- Ako pokušavate smršavjeti, smoothie kao međuobrok bi trebao sadržavati manje od 150 kalorija, dok bi smoothie kao obrok trebao biti ispod 350 kalorija. Oni koji održavaju svoju tjelesnu težinu mogu piti onaj od 500 do 600 kalorija - rekla je nutricionistica.

Zato pripazite jer vam smoothie zaista može sabotirati gubitak kila. Evo kako:


1. Prevelika smoothie čaša

Smoothie može sadržavati kilogram ili više određene namirnice - znatno više nego što biste je ikada pojeli sirovu. Sve su to dodatne kalorije, ugljikohidrati i šećer, a smoothie ne bi trebao prelaziti 250 ml.


2. Previše sastojaka

Mnogi smoothieji sadrže sastojke poput jogurta, šlaga, raznih sladila, pa čak i sladoleda koji povećavaju broj kalorija. Kupovni od 400 ml mogu u sebi imati od 300 do 600 kalorija

- Nemojte pretpostavljati da je jedna boca - jedna porcija - kaže nutricionistica. I kad sami pripremate smoothie držite se pravila 'manje je više' i nemojte ga pretrpavati sastojcima.


ČITAJTE I: Ovo morate probati - četiri smoothieja koja će vas 'vratiti u život'


3. Pun je sladila

Vaši okusni pupoljci ne lažu: ako vaš smoothie ima slatki okus, vjerojatno je pun šećera. Naime, mnogi kupovni imaju gotovo jednako šećera kao i gazirana pića. Zbog prekomjernog šećera postat ćete umorni, nervozni, ali i gladni.

Pobrinite se da vaš smoothie ima više povrća od voća, i odlučite se za kelj, špinat, krastavac i tikvice. Više od dvije porcije voća u vašem smoothieju nije vam potrebno.


4. Pijete ga u krivo vrijeme

Vaše tijelo se u stanju bolje nositi sa šećerom u različito doba dana. Što ste aktivniji, vaše tijelo može bolje obraditi i apsorbirati šećer. Bolja apsorpcija znači da šećer u krvi neće puno rasti, a vi kasnije nećete biti umorni i gladni. Neki ljudi vole piti smoothie ujutro ili kao zamjenu za obrok.

Uživanje u ovom omiljenom piću najbolje je nakon treninga, kada vam trebaju brzi ugljikohidrati, proteini i šećer.


Imamo neke sjajne RECEPTE: Smoothie po smoothie i kilogrami padaju

Linker
15. travanj 2024 21:03