FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
što trebamo znati

Omikron, delta, prehlada, gripa ili crijevna viroza? Donosimo sve simptome na jednom mjestu

Prehladu, gripu i Covid-19, veže nekoliko nespecifičnih, zajedničkih simptoma, koji se mogu pojaviti kod svake od njih

Omikron, nova i široko rasprostranjena varijanta koronavirusa, hara svijetom. Iako su neki stručnjaci diljem svijeta rekli da je varijanta blaga u usporedbi s ranijom deltom, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je ne treba smatrati blagom, iako se čini da je manje teška u usporedbi s deltom, posebno kod necijepljenih. Simptomi omikrona, naime, u velikoj mjeri podsjećaju na simptome prehlade i/ili gripe, virusnih bolesti koje se tipično pojavljuju češće u zimskim mjesecima.

Najčešći način razvoja ovih bolesti su kontakti sa zaraženim osobama. Ovisno o uzroku, simptomi se mogu pojaviti uglavnom u roku od jednog do tri, četiri dana nakon što ste zaraženi (kod Covid-19 bolesti i do 14 dana nakon kontakta s virusom) i mogu biti u rasponu od blagih do teških. Simptomi obično traju do tjedan dana, no u slučaju Covid-19 bolesti to može biti i znatno duže.


Zajednički simptomi

Prehladu, gripu i Covid-19, veže nekoliko nespecifičnih, zajedničkih simptoma, koji se mogu pojaviti kod svake od njih, a to uključuje upalu grla, curenje iz nosa, bol u tijelu i povišenu tjelesnu temperaturu. No, svaka od njih ima i neke svoje specifičnosti. Tako, primjerice virus influence, uzročnik gripe, obično napada samo dišni sustav - nos, grlo i pluća – te uz nespecifične simptome uzrokuje i simptome kao što su kašalj i začepljen nos odnosno curenje sekreta iz nosa.

Simptome od strane probavnog sustava kao što su vodenasti proljev, grčevi u trbuhu i bol, mučnina, povraćanje i slično, većinom uzrokuju virusi koji napadaju probavni sustav (npr. rotavirus, norovirus) i poglavito upućuju na crijevnu virozu i/ili gastroenteritis.

Međutim, kod Covid-19 bolesti i nešto rjeđe kod gripe mogu se uz respiratorne simptome pojaviti i simptomi od strane probavnog sustava poput povraćanja ili proljeva što je znak da ovi virusi napadaju oba organska sustava.

S pojavom omikron varijante virusa SarsCov-2 uočena su i dva nova simptoma kod zaraženih pacijenata - mučnina i gubitak apetita. Prema Timu Spectoru, profesoru genetske epidemiologije na King's Collegeu u Londonu, ovi simptomi su često bili prisutni kod onih koji su primili dvije doze cjepiva, pa čak i kod onih koji su primili booster dozu.


Važnost testiranja

Nakon pojave simptoma samo će testiranje sa sigurnošću otkriti imate li Covid-19 ili gripu. Osim toga zarazu omikron varijantom - koja se često manifestira blažim simptomima od strane gornjeg dijela dišnog sustava kao što su kihanje, curenje iz nosa, grlobolja - može biti teško razlučiti od prehlade, osobito u osoba koje su cijepljene protiv covid-19.

- Puno ljudi, posebno cijepljenih ljudi, dobiva simptome za koje bi se inače smatralo da su obična prehlada - kaže dr. Andrew Freedman, specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu Cardiff u Velikoj Britaniji.

Evo nekoliko općih simptoma covida-19, gripe i prehlade, raspoređenih prema njihovoj učestalosti:

  • Suhi kašalj: covid-19 (čest), gripa (čest), prehlada (povremen)
  • Kratkoća dana: covid-19 (ponekad), gripa (nije uočeno), prehlada (nije uočeno)
  • Vrućica: covid-19 (česta), gripa (česta), prehlada (rijetko), crijevna viroza (ponekad)
  • Začepljen nos: covid-19 (rijetko), gripa (ponekad), prehlada (česta)
  • Grlobolja: covid-19 (ponekad), gripa (ponekad), prehlada (česta)
  • Glavobolja: covid-19 (ponekad), gripa (česta), prehlada (nije uočena), crijevna viroza (ponekad)
  • Bol u tijelu: covid-19 (ponekad), gripa (često), prehlada (često), crijevna viroza (ponekad)
  • Kihanje: covid-19 (nije uočeno), gripa (nije uočena), prehlada (česta)
  • Iscrpljenost: covid-19 (ponekad), gripa (česta), prehlada (ponekad), crijevna viroza (često)
  • Proljev: covid-19 (rijetko), gripa (ponekad), prehlada (nije uočeno), crijevna viroza (često)
  • Mučnina: covid-19 (ponekad), gripa (ponekad), crijevna viroza (često)


Stručnjaci savjetuju da se testirate i samoizolirate kod kuće u slučaju pojave simptoma. Tijekom epidemije koronavirusa preporuka je javiti se telefonom liječniku obiteljske medicine već kod blago povišene tjelesne temperature od 37,2°C izmjerene ujutro koji će vas savjetovati o daljnjem postupanju.

Pobrinite se da se odmarate dovoljno i ostanete hidrirani. Pijenje tekućine (najbolje toplih nezaslađenih čajeva, juha, vode) važno je da ne dehidrirate i da se brže oporavite. Jedite koliko možete - nutritivno bogatu hranu, ali izbjegavajte onu prerađenu.

U slučaju povišene tjelesne temperature uzmite antipiretik. To je skupina lijekova dostupna bez recepta i u obliku tableta, sirupa i rektalnih čepića.

Najčešće korišten antipiretik je paracetamol koji je, zbog svog dobrog omjera učinkovitosti i sigurnosti, prva preporuka u smjernicama za liječenje boli i povišene tjelesne temperature. Ostvaruje željeni učinak, a blag je za želudac* i mogu ga uzimati djeca, trudnice, starije osobe i osobe s bolestima probavnog i dišnog sustava. Lekadol je lijek koji sadrži paracetamol, a njegovo optimalno doziranje iznosi od 500 do 1000 mg.

Pri odabiru lijeka za snižavanje povišene tjelesne temperature može vam pomoći i ljekarnik, sukladno tome bolujete li od nekih kroničnih bolesti, uzimate li neke druge lijekove, imate li osjetljiviji želudac, jeste li bili u doticaju sa zaraženim osobama, jeste li nedavno putovali u endemsko područje...

*u terapijski preporučenim dozama i režimu doziranja



Sponzorirani članak.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.



Izvori:

1. WHO. Director-General's introductory remarks at Member State Information Session on COVID-19 - 13 January 2022. Dostupno na: https://www.who.int/director-general/speeches/detail/director-general-s-introductory-remarks-at-member-state-information-session-on-covid-19---13-january-2022, pristupljeno 1.2022.

2. What are the symptoms of Omicron? Dostupno na: https://joinzoe.com/learn/omicron-symptoms, pristupljeno 1.2022.

3. What is the Omicron COVID-19 variant and what do we know so far. Dostupno na: https://joinzoe.com/learn/new-omicron-variant#how-can-i-avoid-catching-omicron, pristupljeno 1.2022.

4. Similarities and Differences between Flu and COVID-19​. Dostupno na: https://www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm, pristupljeno 1.2022.

5. Omicron, cold or flu: as all show similar symptoms here is how you can confirm if you have covid. Dostupno na: https://www.msn.com/en-in/news/other/omicron-cold-or-flu-as-all-show-similar-symptoms-here-s-how-you-can-confirm-if-you-have-covid/amp/ar-AASwrkQ, pristupljeno 1.2022.

6. COVID-19, cold, allergies and the flu: What are the differences? Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/covid-19-cold-flu-and-allergies-differences/art-20503981, pristupljeno 1.2022.

7. Omicron, Delta, cold, or flu? The most common symptoms. Dostupno na: https://fortune.com/2022/01/12/omicron-delta-cold-and-flu-symptoms-chart/, pristupljeno 1.2022

8. Viral gastroenteritis (stomach flu). Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/viral-gastroenteritis/symptoms-causes/syc-20378847, pristupljeno 1.2022.

9. Ongoing study reports two new Omicron symptoms; all you need to know. Video: Tim Spector, Professor of Genetic Epidemiology at King's College London. Dostupno na: https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/omicron-new-symptoms-covid-nausea-loss-of-appetite-experts-covid-7703094/, pristupljeno 1.2022.

10. Do I have Omicron, cold or flu symptoms? How you can tell the difference. Dostupno na: https://www.thenationalnews.com/uae/health/2022/01/05/do-i-have-omicron-cold-or-flu-symptoms-how-can-you-tell-the-difference/, pristupljeno 1.2022

11. Gripa ili prehlada. Dostupno na: http://gripa.hr/content/o_gripi/gripa_ili_prehlada.aspx, pristupljeno 10.2021.

12. Kako ispravno izmjeriti tjelesnu temperaturu. Dostupno na: https://www.adiva.hr/zdravlje/koronavirus/preporuka-epidemiologa-kako-ispravno-izmjeriti-tjelesnu-temperaturu/, pristupljeno 1.2022.

13. COVID: How to get your immune system into fighting shape. Dostupno na: https://joinzoe.com/learn/covid-boost-immune-system, pristupljeno 1.2022.

14. Sažetak opisa svojstava lijeka Lekadol. Dostupno na: www.halmed.hr/, pristupljeno 1.2022.

15. HDLB. Smjernice za liječenje akutne boli. BOL Vol. III; broj 6; siječanj 2013.

16. WHO

17. NICE guidelines

Linker
17. travanj 2024 09:08