Iako se nedovoljno koristi, smatra se da sadrži više antioksidansa flavonoida i fenola od većine drugih pripadnika porodice lukova

 SHUTTERSTOCK
Blaža i bolja

Odlična zamjena za običan luk: zanemarena u kuhinji, a jedna od najboljih protuupalnih namirnica

U narodnoj medicini poznata je od davnina i koristi se u ljekovite svrhe. Bogata je dijetalnim vlaknima i antioksidansima


Latinskog naziva Allium ascalonicum, kod nas je poznata pod više raznih imena: luk kozjak, jašlek, kozji luk, jarčec, a naziva se i plemenitim lukom. I to ne bez razloga. Za razliku od luka koji je okrugao i krupan, ljutika je uglavnom duguljasta. Blažeg je okusa i sadrži znatno manje sumpornog izoalina, pa od nje manje peku i suze oči. Ljutike ima u različitim bojama - od svjetloljubičastih sorti, bijelih, ružičastih do žutih i tamnih... Potječe sa Srednjeg istoka, a danas je uobičajena jednogodišnja biljka i u našim vrtovima. Kod nas je najčešća dalmatinska ljutika, autohtona vrsta specifična za priobalje i Dalmatinsku zagoru. Podzemni dio ili lučice mogu se koristiti u raznim jelima, a ljutika je posebno cijenjena i ukiseljena, odnosno tradicionalno konzervirana u kvasini.

image
SHUTTERSTOCK

Manje utječe na dah

U narodnoj medicini poznata je od davnina i koristi se u ljekovite svrhe. Bogata je dijetalnim vlaknima i antioksidansima. Odlična je zamjena za običan luk za sve one koji imaju želučane probleme nakon njegove konzumacije. Osim toga, pomaže snižavanju povišenog krvnog tlaka i kolesterola. Njezina se kora u prošlosti koristila za pomoć kod otečenih nogu. Ljutika je bogata i vitaminima C i B6 te flavonoidima i mineralom u tragovima - kromom, koji pomaže u staničnoj reakciji s inzulinom. Jedna šalica ljutike može osigurati 1,9 miligrama željeza, što je 24 posto dnevno potrebnog unosa željeza za muškarce i 11 Iako se nedovoljno koristi, smatra se da sadrži više antioksidansa flavonoida i fenola od većine drugih pripadnika porodice lukova.


Nutritivni bonus

Općenito, ima bolji nutritivni profil od luka jer u odnosu na težinu ima više antioksidansa, minerala i vitamina. Možda je njezin najbolji nutritivni bonus raznolik sadržaj antioksidativnih spojeva. Ti se antioksidansi oslobađaju kada je stanična površina poremećena, obično tijekom rezanja ili drobljenja, slično kao i kod češnjaka. Kada se ti antioksidansi oslobode, nastaje još jedan vrijedan spoj - alicin. Ovaj snažan spoj pomaže u smanjenju mutacije stanica i nastanku raznih vrsta raka. Za razliku od luka, okus ljutike neće preopteretiti nepce i sinuse niti će opeći jezik. Također, za razliku od češnjaka, miris ljutike se manje osjeća u dahu nakon jela.


Protuupalna namirnica

Je li ljutika čak i bolja od luka po svojim antioksidativnim zdravstvenim prednostima? Iako se rjeđe koristi, smatra se da sadrži više antioksidansa flavonoida i fenola od većine drugih pripadnika porodice lukova. Zahvaljujući tome jedna je od najboljih protuupalnih namirnica, odnosno za smanjenje oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala te za borbu protiv raznih kroničnih bolesti. Dva su skupa spojeva koji ljutiki daju njena ljekovita svojstava: spojevi sumpora poput alil propil disulfida (APDS) i flavonoidi poput kvercetina.


Zaštitini spojevi

Prema izvješću objavljenom u časopisu Indian Journal of Experimental Biology, i luk i češnjak sadrže zaštitne spojeve koji sadrže sumpor, uglavnom u obliku derivata cisteina zvanih cistein sulfoksidi. Oni se prirodno razgrađuju kada ih pojedete jer stupaju u interakciju s probavnim enzimima te tako nastaju korisni spojevi tiosulfinati i polisulfidi, koji su vrlo vrijedni, ali i osjetljivi. Najviše ih ima u ulju luka i češnjaka. Budući da sadrži većinu sulfoksida, ulje ljutike (i drugih vrsta luka također) ima antidijabetičko i antibiotičko djelovanje, utječe na snižavanje razine kolesterola, djeluje fibrinolitički (razgrađuje ugrušak u krvnoj žili) te ima razna druga biološka djelovanja. Tako može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, spriječiti inzulinsku rezistenciju, boriti se protiv bakterijskih i virusnih infekcija, pomoći u prirodnom snižavanju razine kolesterola i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka. Druge studije također pokazuju protuupalna i antimikrobna svojstva koja blagotvorno djeluju na kožu, krvne žile, probavne organe i mišićno tkivo.


Protiv opadanja kose

Ljutika poboljšava rast i jačanje kose, sprečava opadanje vlasi. Sok od ljutike ostavite na glavi 15 minuta. Potom kosu isperite blagim šamponom. Možete i napraviti pastu od par ljutika, malo soli i papra u prahu. Stavljajte tu pastu na kritična mjesta (gdje najviše gubite kosu) do pet puta tjedno. Isperite nakon 15 minuta. Može pomoći i protiv peruti. Za to vam treba mješavina soka od ljutike i limuna, mlaćenice i meda. Sastojke u jednakim omjerima nanesite na kosu i ostavite 30 minuta. Nakon toga kosu operite šamponom protiv peruti.

Linker
25. travanj 2024 15:16