Vidimo se!
 Lucas Sankey / Unsplash
Udruga P.I.N.K. - life poziva:

Odjeni nešto plavo i podrži Dan plave zvijezde!

29. svibanj 2019.
Važno zdravstveno-edukativno događanje treću godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.- life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva.

Udruga P.I.N.K. - life ove će subote, 1. lipnja, obilježiti Dan plave zvijezde (Blue Day). Riječ je o zdravstveno-edukativnom događanju koji se u Hrvatskoj obilježava treću godinu zaredom, a cilj mu je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Događanje će se održati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića (kod Manduševca) s početkom u 11:30 sati uz promociju zdrave prehrane na terasi Jazz & Cabaret cluba Kontesa.

Potporu događanju dat će oko 300 bikera iz udruge Pleter Chapter Croatia - H.O.G., a očekuje se i dolazak brojnih osoba iz javnog, društvenog i sportskog života, kao i partnera udruge P.I.N.K. - life te mnogih građana. U znak podrške oboljelima od raka debelog crijeva održat će se zajedničko fotografiranje, a sve sudionike poziva se da obuku nešto plavo ili podršku daju nekim plavim detaljem.

U Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 3575 novooboljelih od raka debelog crijeva (muškarci 2040, žene 1535), dok je od raka debelog crijeva u 2017. godini umrlo 2037 osoba (muškarci 1174, žene 863).

Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten 41, Zagreb, 2019., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2017. godini, Zagreb, 2018.). Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

Preživljenje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010. - 2014. u Hrvatskoj iznosi 51,1%, čime se Hrvatska nalazi na začelju u EU (Izvor: Svjetsko istraživanje preživljenja od raka u razdoblju 2010. - 2014. (CONCORD - 3)).

Odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i već godinama iznosi tek 20-tak % građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 %, a željeni 65 %.

Teme
Linker
24. ožujak 2023 07:11