Oralna kontracepcija nije 'kamilica' pa se nikako ne preporuča uzimanje na svoju ruku, bez savjetovanja s liječnikom.
 Foto: iStock
Trebate znati

Od smanjenog libida do promjena u oku - ovo su najčešće nuspojave antibebi pilula

Antibebi pilule prilično su učinkovite, no prije nego što ih počnete uzimati, trebali biste znati kakve nuspojave mogu izazvati.

Oralna kontracepcija metoda je sprečavanja začeća koja se temelji na djelovanju hormona. Takve tablete mogu pomoći i u rješavanju neredovitih menstrualnih ciklusa, bolnih ili vrlo obilnih krvarenja, endometrioze, akni i PMS-a. Djeluje tako što sprečava ovulaciju, a kad nema zrele jajne stanice, ne može doći ni do njezine oplodnje. Antibebi pilule prilično su učinkovite, no prije nego što ih počnete uzimati, trebali biste znati kakve nuspojave mogu izazvati.

Krvarenje između ciklusa

To je dosta česta nuspojava oralne kontracepcije koja obično prolazi unutar tri mjeseca od početka uzimanja. Tijekom krvarenja kontracepcija je i dalje učinkovita dok god se pravilno uzima.
Uzrok može biti to što se maternica privikava na tanji sloj endometrija ili pak to što se tijelo privikava na drugačiju razinu hormona. No, ako umjereno krvarenje potraje pet ili više dana ili jako krvarenje tri ili više dana, obratite se ginekologu.

Mučnina

Neke žene osjećaju blagu mučninu u početku uzimanja oralne kontracepcije, no ti se simptomi ubrzo povlače. Problem se može ublažiti ako se tableta uzme s jelom ili prije spavanja.

Mekane dojke

Povećanje ili mekoća i opuštenost dojki prolaze za nekoliko tjedana od početka uzimanja tableta. Odite ginekologu ako primijetite kvržicu u dojci ili ako bol i mekoća ne prolaze.

Glavobolja

Hormoni u antibebi pilulama mogu povećati rizik za pojavu glavobolje i migrene. Mogu izazvati različite simptome, ovisno o tipu tablete i dozi hormona koju sadrži. Upotreba tableta s nižom dozom hormona može smanjiti učestalost glavobolja. Simptomi obično spontano prolaze s vremenom, no ako se jaka glavobolja prvi put javi kad počnete uzimati oralnu kontracepciju, obratite se svom ginekologu.

Foto: iStock
Svaki od ovih simptoma trebali biste prijaviti svom ginekologu.

Debljanje

Klinička istraživanja nisu pokazala čvrstu povezanost između oralne kontracepcije i debljanja. Ipak, moguća nuspojava je zadržavanje tekućine u tkivima, naročito u području dojki i bokova.
Promjene raspoloženja Istraživanja su pokazala da oralna kontracepcija može utjecati na raspoloženje. Povećava rizik za razvoj depresije.

"Preskakanje" ciklusa

Čak i ako se pravilno uzima, oralna kontracepcija može ponekad izazvati preskakanje ciklusa. Dogodi li se to ili je menstrualno krvarenje vrlo oskudno, prije prelaska na novo pakiranje tableta preporučuje se napraviti test na trudnoću.

Smanjen libido

Hormoni iz kontracepcijskih tableta mogu utjecati na spolnu želju. Ako takvo stanje potraje i ometa normalno funkcioniranje spolnog života, porazgovarajte s ginekologom o promjeni oralne kontracepcije.

Vaginalni iscjedak

Tijekom uzimanja oralne kontracepcije može doći do promjena u vaginalnom iscjetku koji se može pojačati ili smanjiti ili se mogu promijeniti njegov izgled ili miris. Javi li se vaginalna suhoća, upotreba lubrikanta može riješiti problem. Promjene obično nisu razlog za brigu, no promjene u mirisu ili boji mogu ukazivati na infekciju.

Promjene u oku

Uslijed uzimanja oralne kontracepcije može doći do zadebljanja rožnice. To ne povećava rizik za razvoj bolesti oka, ali može izazvati osjećaj da kontaktne leće više ne leže udobno na oku, već počinju izazivati nelagodu i smetnju.

Linker
18. travanj 2024 17:37