Bez obzira kojim se sportom bavili - jogom, fitnessom, rukometom ili možda rolanjem - moguća je upala mišića. Najbolji lijek za to su oblozi od octa.
 Foto: iStock
Baka zna

Ocat u službi zdravlja - tri primjene za koje niste znali

Osim što ga koristimo kako bismo na prirodan način očistili površine u kućanstvu ili skinuli mrlje s odjeće, ocat nam može poslužiti i za liječenje nekih tegoba - evo kojih.

LIJEČI GLJIVIČNE INFEKCIJE

I alkoholni i jabučni ocat možete staviti na dio tijela zahvaćen gljivicama, bilo da se radi o peruti, atletskom stopalu ili gljivicama na noktima na nogama. Imate li gljivice na nogama, svaki dan ih 30 minuta držite u otopini octa i vode.

LIJEČI UPALJENO GRLO

Čaši tople vode dodajte žlicu jabučnog octa i grgljajte. Nekoliko žlica meda ovu će mješavinu učiniti još ljekovitijom i neusporedivo ukusnijom.

UBLAŽAVA BOL U MIŠIĆIMA

Jabučni ocat razgrađuje mliječnu kiselinu koja se nakuplja u mišićima nakon vježbanja i koja uzrokuje bol u mišićima. Umiješajte nekoliko žlica octa u šalicu vode, namočite krpu ili komad tkanine i držite na bolnim mjestima.

Foto: iStock
Ukoliko imate masnije tjeme te vam se zato i kosa brže masti, posegnite za jabučnim octom - brzo ćete primijetiti razliku.

A koristan je i u malim beauty ritualima

Jabučni ocat najbolji je prirodni regenerator kose, koji uz to uklanja masni talog s korijena i obnavlja tjeme. Šalici vode dodajte pola žlice octa, a po želji i nekoliko kapi eteričnog ulja. Polijte po kosi i isperite. Nakon što se kosa osuši, miris octa će ishlapjeti.

Linker
04. travanj 2024 00:56