FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
specifičan znak

Obratite pažnju na ove zabrinjavajuće znakove na prstima ruku i nogu - mogu biti simptom visoke razine kolesterola

Povišen kolesterol može uzrokovati začepljenje u krvnim žilama te dovesti do srčanog i moždanog udara

Visok kolesterol obično je stanje koje nije praćeno simptomima, no može imati niz ozbiljnih posljedica na zdravlje. Povišen kolesterol može uzrokovati začepljenje u krvnim žilama te dovesti do srčanog i moždanog udara. Mjesto začepljenja može ukazivati na po život opasno stanje, a sam povišen kolesterol posljedica je niza faktora koje se najčešće mogu svesti na nezdrave životne navike, poput konzumiranja masne hrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, prekomjerne tjelesne težine, pušenja i konzumiranja alkohola. Naravno, i genetski faktori mogu biti uzrok povišenog kolesterola, a vrijednosti se mogu i u tom slučaju sniziti usvajanjem zdravog načina života, odnosno zdrave prehrane i redovite tjelovježbe. Umjerena aerobna aktivnost je ono što se preporučuje jer podrazumijeva dovoljan napor da se ubrza ritam rada srca i izazove znojenje. No, pitanje je koji su to znakovi koji vam govore da biste trebali nešto poduzeti po pitanju visokog kolesterola?


Upozoravajući znakovi visokog kolesterola

Znak za uzbunu, kad je riječ o povišenim vrijednostima kolesterola, su bolni prsti na rukama i nogama. Smatra se da je bol uzrokovana taloženjem kolesterola u žilama nogu i ruku. Drugi simptom koji se obično povezuje s povišenim kolesterolom su trnci u prstima ruku i nogu. Naime, prekid u dotoku krvi u određene dijelove tijela može izazvati osjećaj trnaca. Visoka razina kolesterola u krvi čini krv gustom i narušava normalan protok krvi u živcima, što izaziva trnce. Također, ispod kože može doći do stvaranja masnih kvržica koje se uglavnom javljaju na rukama i nogama. One se nazivaju ksantomi i mogu biti različitih veličina, od veličine bobice grožđa do veličine vrha pribadače.

Često su žute ili narančaste boje te izgledaju kao plosnate kvržice ispod kože, mogu biti mekane ili osjetljive na dodir, a mogu se pojaviti i na laktovima, bedrima ili koljenima. Iako liječnici mogu pregledom dijagnosticirati takve kvržice, ponekad je potrebno učiniti biopsiju. U međuvremenu, mjerenje masnoća u krvi može dati informaciju o tome ima li osoba povišene razine kolesterola u krvi. Ksantomi se mogu smanjiti ako se smanji razina kolesterola u krvi. Kad su razine kolesterola značajno povišene, liječnik može prepisati statine, lijekove koji smanjuju proizvodnju kolesterola u jetri, piše Mirror.


ČITAJTE I:

Linker
25. travanj 2024 09:03