Svaki obiteljski liječnik organizirat će vrijeme za cijepljenje u svojoj ordinaciji u skladu sa specifičnostima njegove prakse
 Getty Images/iStockphoto
što trebate znati

Obiteljski liječnici pozivaju pacijente da unaprijed dogovore cijepljene protiv gripe

Termin i datum cijepljenje protiv gripe pacijenti će telefonom dogovoriti sa svojim liječnicima kako ne bi došlo do neželjenih grupiranja, a time i ugrožavanja ostalih pacijenata

Obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pozvali su svoje pacijente da unaprijed dogovore cijepljene protiv gripe koje će moći, kao i do sada, obaviti u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika.

Od samog početka epidemije izazvane koronavirusom, prema naputku HZJZ-a, ulazak u zdravstvene ustanove provodi se propisanim postupkom (trijažom) kojoj prethodi telefonska najava dolaska, podsjeća KoHOM u priopćenju.


VEĆI INTERES

Termin i datum cijepljenje protiv gripe pacijenti će telefonom dogovoriti sa svojim liječnicima kako ne bi došlo do neželjenih grupiranja, a time i ugrožavanja ostalih pacijenata.

Svaki obiteljski liječnik organizirat će vrijeme za cijepljenje u svojoj ordinaciji u skladu sa specifičnostima njegove prakse. Pacijente KoHOm podsjeća na obvezno korištenje zaštitnih maski prilikom ulaska u zdravstvenu ustanovu.

Iako očekujemo veći interes nego ranijih godina vjerujemo da će nam HZJZ dostaviti optimalan broj doza cjepiva. Pacijenti koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje do sada su se mogli cijepiti u najbližem Zavodu za javno zdravstvo, uz plaćanje, pa se nadamo da će im to biti omogućeno i ove godine, poručuje KoHOM.

Ako pojedine ljekarne omoguće primjenu cjepiva u samoj ljekarni, cijepljenje se može realizirati i tako, uz prisustvo liječnika koji procjenjuje postoje li kontraindikacije te odobrava cijepljenje.

Kupovanje cjepiva i donošenje u ordinaciju nije dozvoljeno jer se radi o lijeku koji se pohranjuje u hladnjaku pa hladni transportni lanac, prema preporuci regulatorne agencije HALMED, mora biti osiguran. U suprotnom, liječnik ne može preuzeti odgovornost za neadekvatni transport i eventualne moguće komplikacije, kaže se u priopćenju.


IZVOR: HINA

Linker
15. travanj 2024 23:52