FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Obilježava se Svjetski dan svjesnosti o upalnim bolestima crijeva

Jedna od tema predavanja bila je kombinacija više bioloških lijekova, koja je dosad pokazala određene uspjehe.


U povodu Svjetskog dana svjesnosti o upalnim bolestima crijeva Hrvatski liječnički zbor (HLZ) organizirao je skup na kojem je istaknuta važnost prevencije, rane dijagnostike te redovitog praćenja i informiranja bolesnika o najnovijim modalitetima liječenja.

Peti IBD day (Inflammatory bowel disease) okupio je više od 100 sudionika, a sudjelovali su i priznati stručnjaci iz susjedne Slovenije i Mađarske. Skup je otvorio predsjednik Hrvatskoga društva za upalne bolesti crijeva HLZ-a Željko Krznarić, koji je pritom istaknuo da su upalne bolesti crijeva "kronične, sistemne, autoimune bolesti koje su praćene brojim komplikacijama te osim crijeva zahvaćaju i druge organske sustave".


Nove metode liječenja

Ključnim smatra podizanje svijesti o prevenciji, ranoj dijagnostici, potrebi redovitog praćenja i informiranja bolesnika o najnovijim modalitetima liječenja.

Jednako važnim smatra i suradnju te interdisciplinarnost u dijagnostici te liječenju novih kompleksnih bolesti, uz naglasak na edukaciji, povezivanju i razmjeni najnovijih spoznaja.

Krznarić je izvijestio i o napretku u terapiji upalnih bolesti crijeva, i to razvojem biološke terapije i takozvanih malih molekula koje su postale standard i glavna okosnica u liječenju.

Jedna od tema predavanja bila je kombinacija više bioloških lijekova, koja je dosad pokazala određene uspjehe.

"Uspješnost stručnog skupa očitovala se kroz veliki interes sudionika iz cijele Hrvatske - više od 100 zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u skrbi oboljelih od upalnih bolesti crijeva, ljekarnika te predstavnika Udruge bolesnika za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis (HUCUK)", navodi se u priopćenju.

Hrvatsko društvo za upalne bolesti crijeva, Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskoga liječničkog zbora i HUCUK početkom godine izdali su i brošuru "Prehrana oboljelih od upalnih bolesti", kojom su upozorili na važnost suradnje multidisciplinarnog tima i bolesnika radi što uspješnijeg rezultata liječenja.

Linker
26. travanj 2024 19:58