SHUTTERSTOCK
Mit ili potreba

Nutricionistica otkriva: Trebamo li s vremena na vrijeme ipak prakticirati detoks dijetu?

Riječ je o dijeti koja se temelji na voću, povrću i vodi, a često uključuje i različito bilje, biljne preparate, čajeve te ostale suplemente, dok se iz jelovnika obično isključuju visoko prerađena hrana, mliječni proizvodi te brašno

Svjesni da se narednih nekoliko mjeseci ne morate brinuti stanete li u omiljeni kupaći kostim, pri povratku s godišnjeg odlučili ste se malo opustiti. Počastite se pokojim kolačem, a i ugljikohidratima podilazite više nego što ste to činili prije i tijekom ljetovanja. Dan završavate čašicom alkohola u ležećem položaju gledajući omiljenu seriju na Netflixu, a zadnje o čemu brinete je koliko koraka će pedeometar danas pokazati.

Kilogrami se lagano nakupljaju bez da ste toga svjesni, no otvaranje albuma s ovogodišnjeg ljetovanja u kojem ste još uvijek imali zavidnu fit figuru brzo vas podsjeti na to kako ste izgledali prije samo nekoliko tjedana.

Razočarani i nesretni, sve što vam u tom trenutku pada na pamet u borbi protiv nakupljenih kilograma je odlazak na radikalnu dijetu koja zahtijevaju odricanje od gotovo svega što se najčešće nađe na hrvatskoj trpezi; tijesta, mlijeka, kruha, zaslađenog soka, čokolade i mesa.

Prema istraživanju iz 2010. „Kako mršave Hrvati” u kojem je sudjelovalo 700 ispitanika, pokazalo se da je čak osam od deset Hrvata barem jedanput bilo na režimu skidanja kilograma, a njih 31 posto na nekom je bilo i više od deset puta. Među njima se zasigurno pronašla i detoks dijeta, iznimno popularna u svijetu zdravlja, ljepote i wellnessa kojoj ni holivudske zvijezde poput Beyonce, Demi Moore, Sarah Jessice Parker i Gwyneth Paltrow ne mogu odoljeti. I glumica Anne Hathaway je istinska zagovornica detoksifikacije, a za portal People komentirala je kako prije odlaska na crveni tepih obavezno prakticira dvodnevni detoks za vrijeme kojeg konzumira „ružičastu limunadu”, odnosno koncentrat od limuna, javorovog sirupa i mljevene crvene paprike.

Je li učinkovita?

Ovakva kombinacija namirnica na detoks dijeti je sasvim normalna, a karakteriziraju je još i gladovanje, odnosno post te prehrana koja se temelji na voću, povrću i vodi. Često sadrži i različito bilje, biljne preparate, čajeve i ostale suplemente, dok se iz jelovnika obično isključuju visoko prerađena hrana, mliječni proizvodi, proizvoda od brašna i šećera te meso.

U MORU OPREČNIH INFORMACIJA TEŠKO SE SNAĆI, NO MI ZNAMO KOJA SU NOVA PRAVILA ZDRAVOG ŽIVOTA!

Zanimalo nas je ima li smisla poduzimati takve korake te jesu li detoks dijete dobar marketinški trik ili ih je ipak potrebno s vremena na vrijeme prakticirati. U tom kontekstu u nastavku članka nutricionistica Tihana Šadek (27), trenutno zaposlena u Zagrebačkom dijabetičkom društvu gdje se bavi osobama s dijabetesom tipa jedan i dva svih dobnih skupina, razbija ustaljene mitove vezane za detoksifikacijsku tijela te donosi mišljenje struke.

image

Tihana Šadek, nutricionistica

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Stavovi struke

- Znanost je pokazala da niti jedan ekstrem nije poželjan ni održiv, stoga se kao preporučen obrazac prehrane navodi uravnotežena prehrana, kao što je mediteranski način prehrane. Kod detoks dijeta čest je limitiran unos proteina i energije, što može dovesti do slabosti, umora i iscrpljenosti, dok dugotrajni detoks tretman ili post može rezultirati deficitom vitamina i minerala. Ukoliko tretman uključuje čišćenje crijeva, može doći do grčeva, mučnine i povraćanja, a najveći rizik je dehidracija. Također, suprotno tome, na takvim dijetama često se preporučuje visok unos tekućine. No, pijenje prevelikih količina tekućine može uzrokovati razrjeđivanje krvi i hiponatremiju, koja je po život opasno stanje – kaže nutricionistica.

image
SHUTTERSTOCK

Prema njenom mišljenju, detoks dijeta je marketinški trik, više nego poželjan nutritivni pristup upravo zato što je ljudski organizam toliko dobro razvijen da je u stanju sam izbacivati toksine iz sebe. Stoga mu dijete kao takve uopće nisu potrebne.

- Zvuče kao izvrstan, možda i logičan koncept, no detoks dijete ne rezultiraju onim što obećavaju. Nisu utemeljene na opsežnim istraživanjima, a svaki benefit zapravo je kratkog trajanja. Detoksifikacija kao proce je sama po sebi je besmislena. Važno je znati da je naš organizam toliko dobro razvijen sustav da je u stanju sam metabolizirati, eliminirati i izbaciti toksine, što konstantno i čini. Pod metaboliziranjem se podrazumijeva niz kemijskih reakcija koje se odvijaju većinom u jetri i kojima se svaki toksičan spoj, bilo da je nastao u tijelu ili je unesen u organizam izvana, pretvara u manje toksičan spoj, nakon čega se izlučuje iz organizma. Uzmimo za primjer razgradnju i izlučivanje alkohola, lijekova, produkata probave, mrtvih stanica, bakterija i zagađivača iz okoliša. Mnogi organi preuzimaju ove uloge, uključujući kožu, crijeva, jetru, bubrege te kontinuirano detoksificiraju organizam – ističe Šadek.

image
SHUTTERSTOCK

Napominje kako uravnotežen način prehrane popraćen adekvatnom hidracijom, dovoljnom količinom tjelesne aktivnosti, kao i sna, zatim nepušenjem te umjerenom konzumacijom alkohola i kofeina predstavlja razuman pristup u postizanju optimalnog zdravlja.

- Ukoliko se i odlučite za neki od sigurnih detoks tretmana, neka vam to bude odskočna daska prema zdravijem načinu prehrane, a ne samo kratki period režima nakon čega ćete se vratiti starim navikama – savjetuje stručnjakinja.

Kako izbjeći stroge i nutritivno manjkave režime, a unijeti sve važne nutrijente i to uz svakodnevne namirnice, najbolje ćemo dočarati receptom za ukusan i nutritivno bogat smoothie.

Sastojci za pripremu smoothieja (2 serviranja):

½ avokada

1 banana

120 g borovnica

2 šalice špinata

1 naranča

1 grčki ili proteinski jogurt

2 žlice chia sjemenki

Voda (u količini po želji)

Što osiguravaju sastojci ovog ukusnog pripravka?

  • Špinat – prehrambena vlakna, karotenoide, biljne enzime, vitamin C i K, folnu kiselinu, željezo, kalcij, magnezij i kalij
  • Avokado – zdrave masti (mononezasićene masne kiseline), prehrambena vlakna, vitamine C, E i K, vitamine B skupine, magnezij i kalij
  • Borovnice – vitamin C i K, antocijane (antioksidanse)
  • Chia sjemenke – proteine, prehrambena vlakna, biljne omega-3 masne kiseline (alfa-linolenska masna kiselina), bakar, selen, željezo, magnezij, kalcij
  • Banana – ugljikohidrate, prehrambena vlakna, vitamin C i B6, kalij
  • Grčki ili proteinski jogurt – proteine, vitamine B skupine, kalcij i selen
  • Naranča – ugljikohidrate, prehrambena vlakna, vitamin C, folnu kiselinu, kalcij i kalij

Dobra strana detoksa

image
SHUTTERSTOCK

Već smo naveli da je debljina jedan od razloga zbog kojeg se puno ljudi odlučuje na dijete općenito pa tako i na detoksifikaciju, no stručnjakinja navodi i da se neki odlučuju na takav korak s ciljem da povećaju razinu energije, boostaju imunosni sustav, poboljšaju rad probave i općenitog zdravlja. Nutricionistica nam je kazala kako detoks dijete kratkog vijeka nisu štetne, no da se pritom ne prelazi granica ekstremnog unosa bilo koje namirnice ili preparata.

image

Tihana Šadek, nutricionistica

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Ono po čemu detoksifikacijske dijete mogu biti dobre je to da potiču unos voća i povrća, što se smatra poželjnim. No, tu naviku potrebno je uklopiti u način života, a ne u privremenu dijetu. Pojedini segmenti dijete, kao što je povećan unos voća i povrća, svakako bi mogli postati održiv način prehrane. Neki pojedinci reći će kako tijekom i nakon detoksa imaju veću razinu energije te kako postižu veću fokusiranost. Dokazi da se radi o rezultatu eliminacije toksina vrlo su slabi. Takav učinak tumači se eliminacijom visoko prerađene hrane bogate mastima i šećerima kojom je obilovala prehrana u periodu prije režima. Dakle, samim izbjegavanjem ovakve hrane tijekom nekoliko dana, a ne nekim detoks tretmanima, može doći do povećanja razine energije i toga da se pojedinac bolje osjeća. Dodatno, nepušenje, smanjen unos alkohola, dovoljno sna, svjež zrak i tjelovježba mogu doprinijeti osjećaju većeg zdravlja i veće razine energije – zaključuje Šadek.

U MORU OPREČNIH INFORMACIJA TEŠKO SE SNAĆI, NO MI ZNAMO KOJA SU NOVA PRAVILA ZDRAVOG ŽIVOTA!

Linker
15. travanj 2024 05:05