U današnje vrijeme neplodnost je postala jednako rasprostranjena kako kod žena, tako i kod muškaraca. Jedno im je svima isto, velika želja da postanu roditelji.
 Foto: iStock
Za sve je "kriva" ABHD2" molekula

Novi tretmani za liječenje muške neplodnosti

Istraživanje je pokazalo kako je ABHD2 molekula koja se mora povezati s progesteronom kako bi spermij bio aktivan. Ovo otkriće je veliki korak u shvaćanju pokretljivosti spermija te otvara nove mogućnosti liječenja.

Znanstvenici su otkrili tzv. novi prekidač koji aktivira spermije na putovanju prema jajnoj stanici. Ovo otkriće otvara nove mogućnosti i daje novu nadu u liječenju neplodnosti kod muškaraca.

Važno je napomenuti kako spermiji, suprotno mišljenjima, i nisu baš nešto pokretni. Oni ne mogu putovati predaleko unutar muškog reproduktivnog trakta ukoliko nisu aktivirani uz pomoć hormona progesterona. Oslobađanje ovog hormona omogućuje spermiju da se aktivnije pokrene. Kako bi se stanicama spermija povećala mobilnost, kalciji je vrlo bitan. Ukoliko se ne dogodi da kalcij uđe u vanjsku membranu spermiji su usporeni.

Pokretljivost spermija

Protein nazvan „catsper“ zaslužan je za pokretljivost spermija. U novo provedenoj studiji znanstvenici su pokušali saznati utječe li progesteron izravno na catsper protein kako bi se aktivirao dotok kalcija ili hormon utječe na druge molekule koje naknadno utječu na catsper.

Znanstvenici sa Sveučilišta Barkley u Kaliforniji te sa Sveučilišta California, San Francisco i Yalea istraživali su što točno izaziva kretanje spermija.

Znanstvenici su prvo izložili spermu na kemikaliju koja inhibira određenu klasu enzima, zatim su izložili spermu progesteronu.

Vrlo važan korak

Navedeno je kako je sperma ostala neaktivna što pretpostavlja da catsper nije direktno uključen u proces. Na kraju su stručnjaci koristili modificiran progesteron, tim je izolirao enzim alfa/beta hidrolazu (ABHD2) koja sadrži protein 2 iz repa spermija. To potvrđuje da je ABHD2 molekula s kojom se progesteron mora povezati kako bi spermij bio aktivan. Stručnjaci navode kako je ovo vrlo važan korak u objašnjavanju kako sperma postaje aktivna ili ostaje neaktivna. Budući tretmani u liječenju neplodnosti će se usredotočivati na povećanje ABHD2 molekule.

Linker
15. travanj 2024 20:14