SHUTTERSTOCK
Zaštitna kemoterapija

Novi način liječenja raka debelog crijeva

Prema novom planu liječenja, pacijenti bi trebali primati kemoterapiju šest tjedana prije operativnog zahvata, a nakon njega još 18 tjedana, što im daje veće izglede da pobijede bolest

Kemoterapija primijenjena prije operacije u ranoj fazi raka debelog crijeva za 28 posto smanjuje opasnost povrata te bolesti u roku od dvije godine u odnosu na one koji primaju kemoterapiju nakon operacije, pokazala je nova studija, objavljena u časopisu Journal of Clinical Oncology. Trenutačno se zaštitna " (adjuvantna) kemoterapija daje poslije operacije, odnosno unutar tri mjeseca od operacije, radi smanjenja rizika od povrata bolesti. Prema novom planu liječenja, pacijenti bi trebali primati kemoterapiju šest tjedana prije operativnog zahvata, a nakon njega još 18 tjedana, što im daje veće izglede da pobijede bolest, navode autori studije.

I manje komplikacija

Ispitivanje FOxTROT vodila su sveučilišta u Birminghamu i Leedsu te je obuhvatilo 1053 pacijenata u 85 bolnica u Velikoj Britaniji, Danskoj i Švedskoj. "Jedan od tri pacijenta oboljelih od raka debelog crijeva može se suočiti s recidivom nakon operacije. Taj broj je previsok i moramo prihvatiti nove strategije kako bismo zaustavili povrat raka debelog crijeva", rekla je prof. dr. Laura Magill, a prof. dr. Matthew Seymour sa Sveučilišta u Leedsu istaknuo je da posebno ohrabruje i to što su pacijenti koji su primali kemoterapiju prije operacije imali manje postoperativnih komplikacija.

Linker
21. travanj 2024 23:16