Pomoć iz prirode
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
jeste li ga probali

Novi hit napitak: pospješuje probavu i pomaže u radu crijeva, a može obuzdati i apetit

Evo nekoliko dobrih razloga zašto biste napokon trebali probati ovaj čaj

Komorač je omiljeno povrće koje je nalik na hibrid između celera i sladića. Ima ukusan i blag okus, nalik na anis, a cijela biljka (od korijena do cvjetova) može se upotrijebiti u kuhinji. Sjemenke se obično suše kako bi se koristile kao začin ili za pripremu čaja, klasičnog biljnog pripravka za smirivanje želuca. Čaj od komorača pospješuje probavu i pomaže u radu crijeva, no ima i niz drugih dobrobiti, poput toga da olakšava mršavljenje i potiče lučenje mlijeka. Evo nekoliko dobrih razloga zašto biste napokon trebali probati čaj od komorača ako dosad niste.


Dojenje

Čaj od komorača može biti dobrodošla pomoć za dojilje i gladne bebe jer sadrži fitoestrogen koji se naziva anetol, a koji potiče proizvodnju mlijeka u dojkama, što za posljedicu ima sitiju bebu koja napokon dobiva na težini.


Mršavljenje

Ovaj čaj ima još jednu 'supermoć'. Malo istraživanje iz 2015. je pokazalo da su žene koje su pile čaj od komorača prije svakog obroka osjećale manje glad, jele manje hrane te se osjećale sitijima nakon obroka od ispitanica koje su prije obroka pile placebo čaj. Iako se ova studija nije bavila dugoročnim učincima čaja od komorača na tjelesnu težinu, kontrola apetita i osjećaj sitosti važan su dio mršavljenja i održavanja optimalne tjelesne težine.


Probava

Čaj od komorača se vrlo često koristi za poboljšanje probave. Čest je sastojak u napicima i formulacijama namijenjenim protiv zatvora (i zaista djeluje!).


Za uplakane bebe

Naposljetku, čaj od komorača je poznat po tome što pomaže u smirivanju beba koje pate od kolika, a taj problem prati neprekidno plakanje i vrištanje beba. Točan uzrok kolika nije poznat, no čini se da aktivne komponente u čaju od komorača pomažu u ublažavanju problema. Ipak, prije nego što u bebinu bočicu počnete stavljati čaj od komorača, porazgovarajte o tome s pedijatrom. Bebe imaju vrlo osjetljiv želudac, naročito u prvim mjesecima svog života i zapravo je jedino što sigurno mogu podnijeti majčino ili adaptirano mlijeko.


Kako pripremiti čaj od komorača

Komorač možete kupiti u rinfuzi, u prahu ili već upakiran u vrećice. S obzirom na to da su suhe sjemenke komorača relativno čest začin, možete ih potražiti i u svom ormariću u kojem držite začine. Evo kako pripremiti čaj:

- Iz vrećice

Vrelu vodu prelijte preko vrećice i ostavite da se namače oko 5 minuta (ili duže ako više volite čaj jačeg okusa).

- Od osušenih sjemenki ili u rinfuzi

Čaj od komorača u rinfuzi je dobar izbor, no ako koristite sjemenke od komorača, prije spremanja čaja morat ćete ih zdrobiti tako da sadržaj koji se krije u sjemenci dođe u kontakt s vodom. To možete učiniti u mužaru ili u mlincu za kavu. 1 jušnu žlicu zdrobljenih sjemenki komorača ili čaja od komorača u rinfuzi prelijte vrelom vodom, ostavite da stoji 5 minuta i zatim procijedite.

- Od komorača u prahu

Pomiješajte 1 do 2 čajne žličice komorača u prahu sa šalicom vruće ili hladne vode. Jednostavnije od toga ne može.

Kad čaj, na koji god način ga pripremali, bude gotov, dodajte sladilo po želji. Najbolji izbor su med ili stevija, a dobro će doći i malo svježe iscijeđenog limunovog soka ili naribanog đumbira jer će poboljšati okus čaja i dodatno povećati njegove dobrobiti.


Nuspojave i rizici

Komorač se inače smatra sigurnim te se smatra da ga odrasle osobe dobro podnose. Ipak, neka su istraživanja pokazala da sadrži fitoestrogene koji mogu utjecati na razinu hormona (naročito kod djece) ako se piju često i u velikim količinama. No, čaša čaja od komorača nakon obroka, kad vam je potrebna mala pomoć u probavi, sasvim je u redu.

Linker
04. travanj 2024 04:09