Čašice se izrađuju od silikona medicinske čistoće.
 Foto: iStock
Bez kemikalija

Novi hit među Hrvaticama - menstrualna čašica

Postavlja se u rodnicu i njena funkcija je da sakuplja menstrualnu krv za razliku od tampona i uložaka koji ju upijaju. S obzirom na to da se koristi višekratno i dovoljno je kupiti samo jednu, donosi priličnu uštedu.

Žena ima menstruaciju jednom mjesečno, u prosjeku ona traje pet dana i tako 40 godina. Za vrijeme 'tih dana u mjesecu' iskušavamo razne proizvode za održavanje higijene. No, najčešće svaki ima bar neku manu.

Žena u prosjeku iskoristi 17.000 higijenskih uložaka ili tampona tijekom svojih plodnih godina.

Sve više Hrvatica u posljednje vrijeme isprobalo je menstrualnu čašicu i većina tvrdi, nakon što su prebrodile početno gađenje, da su se preporodile. Radi se o mekanoj silikonskoj čašici koja se postavlja u rodnicu. U njoj se sakuplja menstrualna krv, može se držati najviše 12 sati, ali je uz prosječno krvarenje poželjno oprati ju svakih šest sati. Nakon što se opere u vrućoj vodi stavlja se natrag u rodnicu.

Najvažnije je pravilno postavljanje

Vjerojatno vam se svima bar jednom desilo da ste 'procurile' po lijepim bijelim hlačama ili da niste nikako mogle izvaditi tampon. Žene koje su isprobale čašicu kažu da s njom takvih problema nema. Osjećaj je, tvrde, vrlo prirodan. Čašicu su kroz dan-dva potpuno zaboravile.

S njom se može plivati, baviti sportom, skakati, obavljati nuždu, a ona ostaje na mjestu.

Budući da je čašica izrađena od silikona koji ne nadražuje sluznicu može se može koristiti i kod osjetljive kože, podložne gljivičnim bolestima, ekcemima ili alergijama. Umeće se u rodnicu gdje ostaje namještena pomoću vakuuma i vaginalnih mišića.

Bitno ju je postaviti i vaditi prema uputama, tako da se ne dolazi u dodir s krvlju. Preporuka je da se s menstrualnom čašicom u početku koristi i manji uložak dok se ne savlada tehnika umetanja.

Foto: iStock
Ulošci i tamponi mogu biti izvor bakterija koje mogu izazvati razne upale.

Njene prednosti su:

  • Ne sadrži štetne kemikalije
  • Oko rodnice ne uzrokuje tople i vlažne uvjete, pogodne za razvoj bakterija
  • Daje osjećaj potpune slobode kretanja
  • Nema mogućnosti da procuri
  • Štedi novac
  • Smanjuje gomilanje velikih količina otpada

Na tržištu danas postoji nekoliko brendova menstrualnih čašica i proizvode se u dvije veličine, a stoje oko 200 kuna. Važno je napomenuti da ne štite od spolno prenosivih bolesti i ne mogu se koristiti kao zaštita od trudnoće.

Linker
16. travanj 2024 17:30