Ne propustite!
 Getty Images
Najčitaniji magazin za zdravlje

Novi broj Doktora u kući: Jeste li i vi kandidat za pregled pluća

Kod nas karcinom pluća godišnje odnosi gotovo 3000 života, a glavni je razlog za tako visoku smrtnost to što se ova bolest vrlo rijetko otkriva u ranoj fazi.

Najava pokretanja Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća izazvala je veliko zanimanje među građanima i u cjelokupnoj javnosti, a to je i bio cilj - skrenuti pozornost na ovu opaku bolest. Otkrivanje bolesti u ranoj fazi, dok je još izlječiva, spašava stotine ljudskih života godišnje. Sve o tome doznajte u novom broju Doktora u kući.


Visoka smrtnost

Program je pokrenulo Ministarstvo zdravstva u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća disanja i Hrvatskim torakalnim društvom te je njegovim osmišljavanjem i pokretanjem Hrvatska postala prva država u Europi koja provodi probir za rak pluća na cijelom svom teritoriju. Bilo je nužno izraditi ovakav program jer je karcinom pluća najsmrtonosniji rak svuda, ne samo u Hrvatskoj, i stope smrtnosti ne smanjuju se unatoč naporima koji se ulažu u liječenje.

Dugo bez simptoma

- Kod nas karcinom pluća godišnje odnosi gotovo 3000 života, a glavni je razlog za tako visoku smrtnost to što se ova bolest vrlo rijetko otkriva u ranoj fazi, dok se još može operirati i izliječiti bez dodatnih terapija. Rak pluća, naime, dugo nema simptoma, a kada se simptomi pojave, već je postao metastatski, s najčešćim metastazama na drugim dijelovima pluća, na kostima, jetri, u mozgu. Gotovo ga je nemoguće na vrijeme “slučajno” otkriti u sklopu nekog drugog pregleda, jer rendgen i ultrazvuk nisu dovoljno osjetljivi da bi ga otkrili u ranoj fazi. Zbog toga 90 posto oboljelih umire - navodi akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb i koordinator Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća.


Sve o tome doznajte u novom Doktoru u kući koji je na kioscima od četvrtka, 6. veljače.


Linker
20. travanj 2024 21:52