Getty Images
što trebamo znati

Nove mogućnosti u liječenju i individualizirana skrb svakog pojedinca za bolju kontrolu glikemije

Zbog proširenog izbora lijekova koji su nam danas na raspolaganju te mogućnosti da za svaku pojedinu osobu odaberemo terapiju koja njoj najbolje odgovara

Piše: Ana Matijaca, dr.med. spec. interne medicine – subspec. dijabetologije i endokrinologije


U usporedbi sa situacijom prije nekoliko godina i dalje ni jedan oblik šećerne bolesti - tip 1 kao ni tip 2 nije izlječiv. Ipak, u zadnjih nekoliko godina došlo je do velikog napretka i promjena paradigmi u liječenju. Lijekovi kao i nova tehnologija koja se sve više koristi u liječenju i praćenju osoba s bilo tipom 1 ili tipom 2 šećerne bolesti trebali bi dovesti do sve bolje regulacije glikemije (vrijednosti šećera u krvi).

Dobra regulacija glikemije preduvjet je za smanjenje učestalosti razvoja komplikacija, invaliditeta ili smrti povezanih sa šećernom bolesti. Na sreću, u Hrvatskoj nam je danas dostupna gotovo sva moderna tehnologija kao i modaliteti liječenja - bilo peroralni ili injektibilni lijekovi kao i u svim državama Europske unije.


Tehnološka pomagala

Osnova liječenja šećerne bolesti tip 1 je nadomjestiti inzulin na način na koji bi se on i inače fiziološki lučio, s tim da su nam za to danas dostupne i nove generacije inzulinskih analoga s ultradugim kao i kratkodjelujućim učinkom. Također su sve dostupnija tehnološka pomagala – flash sustavi za samokontrolu glikemije i CGM (continuus glucose monitoring) kao i inzulinske pumpe. Sve navedeno ne samo da pomaže u regulaciji glikemije i odgodi razvoja komplikacija nego i značajno utječe na očuvanje kvalitete života osoba sa šećernom bolesti.

Osnova liječenja šećerne bolesti tip 2 je promjena životnih navika što uključuje način prehrane i tjelesnu aktivnost a ako navedeno ne dovede do željenih rezultata na raspolaganju su nam lijekovi. Uz razne oralne antidijabetike i inzulin koji je otkriven 1921.godine, na tržištu danas postoje i brojni drugi lijekovi različitih i komplementarnih učinaka kao i nove - poboljšane verzije inzulina dobivene tehnologijom rekombinantne DNA.

Svi lijekovi imaju učinak na glikemiju ali, s obzirom na to da su glavni uzrok morbiditeta i smrti mikro i makrovaskularne komplikacije danas je naglasak na odabiru lijeka koji će utjecati i na njih. Treba dati prednost odabiru terapije koja u liječenju može utjecati na sam patofiziološki mehanizam nastanka ŠB2 (inzulinska rezistencija, pretilost, poremećaj lučenja glukagona i dr.). Također, sve su zastupljenije kombinacije - bilo u peroralnom obliku ili unaprijed napunjene brizgalice – inzulin uz inkretinski mimetik – GLP-1 analog, a sve to doprinosi suradljivosti i ustrajnosti bolesnika u uzimanju terapije što je preduvjet uspjeha liječenja.

Zbog proširenog izbora lijekova koji su nam danas na raspolaganju te mogućnosti da za svaku pojedinu osobu odaberemo terapiju koja njoj najbolje odgovara te uz potporu modernih tehnologija u proizvodnji lijekova i praćenju glikemije u budućnosti očekujemo još bolje rezultate u skrbi osoba sa šećernom bolesti.



MAT-HR-2000526-1.0-11/2020



Powered by

SANOFI EMPOWERING LIFE

Linker
20. travanj 2024 08:05