U kombinaciji s novim ispunima dolazi i pasta za zube od istog materijala koja će biti "točka na i" u zaštiti oralnog zdravlja.
 Foto: iStock
Revolucionarna ispuna za zube

Nove ispune same popravljaju karijes i štite zube od daljnjeg kvarenja

Ispune koje traju cijeli život, bijele su i popravljaju zube te zubne paste koje popravljaju zube dok spavamo: to je vrlo bliska budućnost u kojoj ćemo vjerojatno, zahvaljujući novim tehnologijama, trošiti i manje novca na zubne proteze.

Znanstvenici su napravili zubne ispune koje pomažu zubu da se sam izliječi od započetog procesa karijesa. Radi se o takozvanom bioaktivnom staklu, tvari za koju se smatra da će donijeti revoluciju u stomatologiji te koja, osim što ispunjava šupljine, ujedno obnavlja oštećenja nastala djelovanjem bakterija.

Bioaktivno staklo

Bioaktivno staklo otpušta minerale, kao što su kalcij i fosfat, koje zub koristi kako bi zamijenio ono što je uništeno tijekom procesa karijesa te kako bi se sam obnovio. Novu tehnologiju razvili su stručnjaci sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, a očekuje se da bi ona u budućnosti mogla zamijeniti potrebu za ispunama koje sadrže živu.

Još jedna prednost novih ispuna jest to što, za razliku od postojećih, gotovo uopće ne mogu ispasti.

"To će promijeniti stomatološku praksu zato što će smanjiti veličinu šupljina koje treba ispunjavati, liječiti karijes te smanjiti broj sekundarnih šupljina. Naime, te ispune trebale bi trajati do kraja života." najavljuje jedan od koautora te nove tehnologije prof. Robert Hill.

Ispuna od bioaktivnog stakla, osim kalcija i fosfata, otpušta i fluor, a sve je to nužno za stvaranje zubnog tkiva. Ona šupljinu ispunjava mineralima sprečavajući da bakterije uđu u sitne rupice između ispuna, a na taj način sprečava i nastanak novih rupa uslijed daljnjeg razvoja karijesa.

Kraj amalgamnim ispunima

Ta nova tehnologija uklanja potrebu za amalgamnim ispunama koje se naširoko koriste, a uskoro bi mogle biti zamijenjene ljepšim bijelim ispunama koje pomažu u liječenju zuba. Amalgamske ispune (mješavina metala, uključujući i živu) u nekim su zemljama čak zabranjene zbog toksičnosti pa ne čudi što su znanstvenici pod velikim pritiskom da do 2020., u sklopu međunarodnog dogovora, pronađu zamjenu za ispune koje sadrže živu. Isti tim znanstvenika već je, ranije ove godine, razvio i zubnu pastu koja popravlja zube dok ljudi spavaju.

Pasta također sadrži bioaktivno staklo koje se priljubljuje uz zube, ispunjava sve šupljine te polako otpušta mješavinu kalcija, fosfata i fluora.

Linker
15. travanj 2024 19:31