Ne propustite novu Vitu!
 Getty Images/iStockphoto
U ČETVRTAK

Nova Vita: Sve što pomaže protiv stresa i nesanice

Kalkulator spavanja, tehnike opuštanja, bilje koje uspješno djeluje...

Pospanost, umor, poremećaj koncentracije i pažnje, bolovi u mišićima, napetost, nemirne noge... Prepoznajete li simptome? Borite li se i vi s nesanicom? Ili imate nekih drugih problema sa spavanjem? Nova Vita donosi sve o tome kako pobijediti nesanicu i stres.

Budite se s osjećajem umora nakon sedam ili osam sati spavanja? Budite se neispavani? Za vrijeme sastanka oči su vam na „pola koplja“? Poremećaji spavanja najčešće se javljaju nakon tridesete godine, no nisu neobični ni kod djece te su nešto češći kod muškaraca nego kod žena.

Liječnici upozoravaju da osjećaj pospanosti i težine u nogama i očnim kapcima koji se proteže cijeloga dana nije normalan. Ako se netko konstantno tako osjeća i spava redovito, onda je to alarm da nešto doista nije u redu.


Higijena spavanja

Donosimo sve o biljkama koje pomažu kod nesanice. Bilje se stoljećima i tisućljećima upotrebljava za liječenje različitih medicinskih stanja. Mnoge bolesti danas se najuspješnije tretiraju ili drže pod kontrolom farmakološki, no činjenica je da su brojni moćni i uspješni suvremeni lijekovi dobiveni ili sintetizirani od prirodnih biljnih sastojaka. Izuzetak nisu niti nesanica, živčana uznemirenost, anksioznost... u njihovom liječenju koristi se širok izbor ljekovitog bilja. Po sastojcima koji najbolje djeluju protiv nesanice, uznemirenosti, depresivnosti i posljedica stresa među biljem se ističu valerijana, pasiflora, kamilica i gospina trava, a slijedi ih cijeli niz drugih pripadnica biljnog svijeta čija je učinkovitost također dokazana u praksi. Biljni i prirodni tretmani kod poremećaja spavanja uključuju čajeve, kapsule i tablete, tinkture, macerate, obloge...

Često su za nesanicu krive i loše navike. Donosimo i sve o higijeni spavanja, kalkulator spavanja, tehnike opuštanja te načine tjelesne i duhovne relaksacije.

Nemojte propustiti, nova Vita izlazi u četvrtak 15. kolovoza, a paket Jutarnji list + Vita je samo 14 kuna!

Linker
24. travanj 2024 16:58