Čini se da je vrijeme za kupovinu...
 Foto: iStock
Ma tko bi rekao

Nova superhrana produljuje život i čuva sluh

11. rujan 2017.
Znanstvenici vjeruju da ementaler sadrži i tvar D-metionin koja može prevenirati ili liječiti gluhoću uzrokovanu izloženošću velikoj buci.

Švicarski sir ementaler nova je superhrana: produljuje život i čuva sluh, sudeći po rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu Korea u Seoulu. Znanstvenici su u pokusima na crvima otkrili da postoji povezanost između probiotika u ementaleru i dugovječnosti, jer bakterija Propionibacterium freudenreichii koja se koristi za fermentaciju ementalera smanjuje upalu i jača imunosni sustav.

Veliko otkriće

Ona pretvara laktat u acetat, propionat i ugljikov dioksid, a prve dvije tvari dokazano poboljšavaju imunitet crijeva. Pokazalo se i da bakterije mliječne kiseline poboljšavaju biomarkere starenja.

Znanstvenici vjeruju da ementaler sadrži i tvar D-metionin koja može prevenirati ili liječiti gluhoću uzrokovanu izloženošću velikoj buci. Trenutačno se taj spoj, inače prisutan i u jogurtu, testira na 600 volontera iz američke vojske kako bi se utvrdilo može li zaštititi vojnike od trajnog oštećenja sluha uslijed izloženosti buci izazvanoj oružjem.

Teme
Linker
25. svibanj 2022 03:43