FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ohrabrujuće

Nova studija otkriva da kombinacija tjelovježbe i ovih dvaju moćnih sastojaka može drastično smanjiti rizik od raka

Istraživači su otkrili da kombinacija tri navike može drastično smanjiti rizik od raka za čak 61 posto


Karcinom je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje od njega oboli 25.000, a umire približno 14.000 ljudi. Ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u.

Ovo je više nego zastrašujuće, ali nedavna studija otkriva nešto na što treba obratiti veliku pozornost. Istraživači su otkrili da kombinacija nekih navika može drastično smanjiti rizik od raka i to za čak 61 posto.

Dobitna kombinacija

Nova studija objavljena u časopisu Frontiers of Aging otkriva da kombinacija tjelovježbe, omega-3 masnih kiselina i vitamina D3 - može smanjiti vjerojatnost razvoja agresivnih karcinoma.

Istraživači su tijekom tri godine pratili 2157 sudionika u dobi od 70 godina i više (Portugal, Austrija, Njemačka, Francuska i Švicarska). Misija je bila promatrati utjecaj dnevnih doza omega-3 masnih kiselina, vitamina D3 i laganih tjelovježbi.

Tretmani su provedeni u različitim skupinama kako bi se utvrdilo koja metoda (ili kombinacija metoda) može smanjiti mogućnost invazivnog raka.

Dr. Heike Bischoff-Ferrari iz Sveučilišne bolnice Zürich kaže da je upravo spomenuta kombinacija dobitna. Studija otkriva da ako se sve tri navike redovito provode, rizik od raka može smanjiti za impresivnih 61 posto.

- Naši rezultati, iako se temelje na višestrukim usporedbama i zahtijevaju replikaciju, mogu se pokazati korisnima za smanjenje tereta raka - rekao je.

Ovo je prvi put da se istražuje kombinacija triju preventivnih mjera za smanjenje mogućnosti razvoja agresivnih karcinoma. Bischoff-Ferrari objašnjava da su istraživači u ovoj studiji izašli izvan okvira te se nisu fokusirali na poznate faktore rizika kao što su sunčevo zračenje i pušenje.


NAJBOLJI IZVORI OMEGA-3 MASNIH KISELINA

  • plava riba i riba hladnih mora poput srdela i inćuna, haringe, skuše, lososa (divlji je bogatiji omega-3 kiselinama od uzgojenog), tune, ali i pastrva te sardine
  • sjemenke lana
  • chia sjemenke


NAJBOLJI IZVORI VITAMINA D U HRANI

  • ulja jetre bakalara
  • tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos, rakovI i plodove mora
  • neke vrste gljiva
  • kvasac
  • goveđa jetra i žumanjak te namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D poput nekih margarinskih namaza, mlijeka i žitarica
Linker
20. travanj 2024 18:14