Mnogi se pacijenti nakon moždanog udara pitaju hoće li se ikad potpuno oporaviti...
 Foto: Istock
Robotska neurorehabilitacija

Nova moćna terapija za oporavak od moždanog udara

Neurorehabilitacija robotikom u Hrvatskoj je relativno nepoznat pojam u liječenju, dok su primjerice vodeće smjernice svjetske organizacije za moždani udar neurorehabilitaciju robotikom uvrstile u zlatni standard liječenja.

Visoko na listi najuspješnijih metoda oporavka nakon moždanog udara je robotska neurorehabilitacija. Terapija se temelji na sposobnosti mozga da uspostavi nove neuronske veze uslijed brojnih ponavljanja i intenzivnog treniranja određenih svakodnevnih pokreta robotski asistiranom tehnologijom.

Neurorehabilitacija robotikom u Hrvatskoj je relativno nepoznat pojam u liječenju, dok su primjerice vodeće smjernice svjetske organizacije za moždani udar neurorehabilitaciju robotikom uvrstile u zlatni standard liječenja.

Najbolji rezultati

Istraživanja koja su provedena i u Hrvatskoj pokazala su najbolje rezultate u kombinaciji konvencionalnog rehabilitacijskog programa i robotski asistirane tehnologije.

- Na primjeru naših pacijenata s dijagnozom moždanog udara već su napravljena mnoga znanstvena istraživanja. Dio tih istraživanja imali smo priliku prezentirati na brojnim kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu, dok je drugi dio u pripremi. Ključ uspjeha i napretka oboljelih pacijenata zapravo je u multidisciplinarnom i individualnom pristupu te u radu u čijem je središtu ljudska uloga - kaže neurolog dr. Josip Glavić, koji o temi robotske neurorehabilitacije najkompetentnije govori jer kod nas ima najduže i najveće iskustvo u liječenju neuroloških bolesnika robotski asistiranom terapijom i svjetski priznatim znanstvenim aktivnostima i radovima.

Nevjerojatni pomaci

- Za razliku od klasične fizikalne terapije u kojoj pacijent vježba oštećenu ruku ili nogu, u robotskoj neurorehabilitaciji uz intenzivni trening i visoku motivaciju pacijenta vježba i oštećeni mozak. Na taj način, zbog svoje neuroplastičnosti, mozak "budi rezerve" i one preuzimanju funkcije oštećenih stanica, pa time i rehabilitacija nakon moždanog udara mora biti brža i uspješnija - naglašava dr. Glavić i nastavlja: - Istraživanja su pokazala da se kombinacijom konvencionalnog rehabilitacijskog programa i robotski asistirane tehnologije postižu najbolji i najbrži rezultati.

Moždani udar svake godine doživi od 10 do 12 tisuća ljudi, a dvije trećine ga preživi. [FOTO: Poliklinika Glavić]

Primjeri uspješne neurorehabilitacije nakon moždanog udara pokazuju uistinu nevjerojatne pomake u svakodnevnim aktivnostima.

- Pacijenti imaju povoljnije učinke na hod, balans, funkcionalni status, kognitivne funkcije i kvalitetu života, zbog čega su manje ovisni o drugima - kaže neurologinja dr. Stela Rutović.

S obzirom na to da je robotski asistirana neurorehabilitacija trenutno najviši standard u rehabilitaciji pacijenata s moždanim udarom, i kod nas bi trebala postati obavezni dio rehabilitacije nakon moždanog udara.

Primjeri uspješne neurorehabilitacije nakon moždanog udara pokazuju uistinu nevjerojatne pomake u svakodnevnim aktivnostima. [FOTO: Poliklinika Glavić]

Mnogi se pacijenti nakon moždanog udara pitaju hoće li se ikad potpuno oporaviti, hoće li vratiti mišićnu snagu ili koliko je dugačak i težak proces oporavka. Srećom, razvijene su mnoge terapije i pristupi koji pomažu oporavku nakon moždanog udara. Sve o tome doznajte u novom Doktoru u kući.

Linker
13. travanj 2024 22:31