Novi Doktor u kući izlazi u četvrtak!
 Foto iStock
Čitajte u novom Doktoru u kući

Nova metoda odgađa menopauzu za 7 i više godina!

Uzimanje tkiva jajnika dok još pravilno rade, zamrzavanje u banci tkiva te njegova transplantacija kad se žena nađe na početku menopauze nova je metoda koja može odgoditi neugodne simptome te velike promjene u ženinu životu.

Čak 18 posto cijele naše populacije su žene u menopauzi i ima ih oko 700.000. Iako je starenje normalan proces, u ženinu tijelu pad estrogena uzdrma svaku stanicu i tkivo, dovodi do učestalijih bolesti srca i krvnih žila, starenja mozga i kože, debljanja, depresije, gubitka seksualne želje, osteoporoze... No danas ženi treba sveobuhvatno liječenje, multidisciplinarni tim koji će je savjetovati o svim mogućnostima smanjivanja tegoba i podizanja kvalitete života, a najnovija metoda na potpuno prirodan način može odgoditi menopauzu čak za sedam i više godina. Sve o tome doznajte u novom Doktoru u kući koji izlazi u četvrtak, 6. prosinca.

Kako to postići?

Uzimanje tkiva jajnika dok još pravilno rade, zamrzavanje u banci tkiva te njegova transplantacija kad se žena nađe na početku menopauze nova je metoda koja može odgoditi neugodne simptome te velike promjene u ženinu životu. Sve se više u svijetu spominje i kao nova anti-aging metoda.

Uz pomoć prirodnih hormona u očuvanom tkivu jajnika tako se za barem sedam godina mogu odgoditi simptomi koji pogađaju žene u menopauzi.

Neki od njih su neugodni, poput noćnih znojenja, nesanice, depresije, no postoje i ne tako očite, ali vrlo ozbiljne posljedice kao što su osteoporoza i kardiovaskularne bolesti, koje kod žena naglo buknu kad prestane zaštitna uloga estrogena. Menopauza je nedvojbeno prekretnica za ženu i njezino zdravlje, ali ujedno i temelj za najbolje godine života.

Najčešće boljke

Sinonim za menopauzu su valunzi. Osjeti ih i do 90 posto žena zato što smanjene koncentracije estrogena narušavaju termoregulacijski centar u hipotalamusu, zbog čega dolazi do prvotnog napadaja vrućine kao posljedice perifernog širenja krvnih žila. Val vrućine završava znojenjem i postupnim padom temperature. Valunzi, koji se češće događaju noću, tijekom sna i u toplijim krajevima, povlače se kada se hipotalamus "nauči" na novo stanje smanjene koncentracije estrogena. Većina će žena pad estrogena najprije osjetiti kao umor i iscrpljenost, depresiju, poremećaj spavanja i loš san, navale vrućine. Već pet godina nakon ulaska u menopauzu žena može doživjeti urogenitalne probleme, primjerice učestalo, neodgodivo mokrenje praćeno boli zbog češćih infekcija, a ovi su simptomi učestaliji nakon 60. godine. Nadalje, uočljive su promjene na koži i sluznici jer nedostatak estrogena smanjuje debljinu, vlažnost i elastičnost kože. Ozbiljna posljedica za zdravlje može biti osteoporoza zbog velikog rizika za prijelom kostiju, što pak dovodi do smanjene pokretljivosti.

Gubljenjem estrogena nestaje i njegova uloga zaštitnika od kardiovaskularnih bolesti, a u menopauzi smrtnost od srčanog udara veća je kod žena nego kod muškaraca iste dobi. Doznajte i zašto se žene u tom razdoblju života debljaju te sve o inovacijama u liječenju problema.

Najčitanji magazin za zdravlje donosi i sve o nacionalnom planu za borbu protiv raka, sve o dokazanim zdravstvenim prednostima kurkume te koji pripravci pomažu protiv suhe i ispucale kože. U Dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja, a možete osvojiti i svoj dar!

Nemojte propustiti: Doktor u kući + Jutarnji list u četvrtak za samo 14 kuna.

Linker
15. travanj 2024 10:36