Crveni nosovi

 PRIVATNA ARHIVA
Klaunovidoktori

Njihova misija je donijeti osmijehe kada je najpotrebnije

20. kolovoz 2022.
Osluškujući potrebe djece i njihovih roditelja u tužnim i bolnim životnim situacijama, CRVENI NOSOVI kalunovidoktori osmislili su niz programa, koji se odvijaju kroz cijelu godinu, kako bi im pružili veliku podršku i pomoć u prihvaćanju situacije

Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i za vrijeme ljetnih mjeseci nastavlja sa svojim prijeko potrebnim radom, a djeci iz 14 različitih bolnica i ustanova nastavlja donositi radost i osmjehe kroz svoje raznovrsne programe.

Dok većina djece ljetne mjesece provode bezbrižno u okruženju obitelji i prijatelja, nažalost postoje djeca koja su svoja sigurna okruženja morala zamijeniti bolničkim. Bolnica postaje privremeni dom cijeloj obitelji, a strah i anksioznost čine njihovu svakodnevicu. Ozbiljna bolest, kronično zdravstveno stanje ili bolnički krevet ne bi smjeli nijednom djetetu uskratiti osnovno pravo na igru, pravo koje je neophodno za dječji razvoj i opću dobrobit. Zapravo, upravo u tim zastrašujućim i tjeskobnim trenucima igra i poticaj koji klaunovidoktori donose mogu pomoći u što bržem oporavku.

Osluškujući potrebe djece i njihovih roditelja u tužnim i bolnim životnim situacijama, CRVENI NOSOVI klunovidoktori osmislili su niz programa, koji se odvijaju kroz cijelu godinu, kako bi im pružili veliku podršku i pomoć u prihvaćanju situacije. Kroz interaktivnu igru i humor, klaunovidoktori stvaraju poticajno i sigurno okruženje koje olakšava prilagodbu djece na bolničko okruženje i poboljšava njihovo prihvaćanje medicinskih postupaka i osoblja. Dok se nasmijani kreću od kreveta do kreveta, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori potiču aktivno sudjelovanje djece i podržavaju njihov prirodni instinkt za igrom te ih potpuno uključuju u interakciju, ako djeca to i žele.

- Naša najveća nagrada je upravo smijeh na licu bolesnog djeteta - izjavila je doktorica ‘Maštalić‘ za vrijeme redovnih posjeta. Uz osmijeh i predstave, prisutnost klaunovadoktora bolesnoj djeci donosi prijeko potreban poticaj, samopouzdanje i hrabrost, elemente koji su temeljni za smanjenje njihove ranjivosti.

image

Crveni nosovi

PRIVATNA ARHIVA

Jedan takav program je i interaktivna glazbena predstava pod imenom Karavan Orkestar u sklopu koje tri klaunadoktora tragaju za orkestrom te ga pronalaze u rehabilitacijskim ustanovama. Uvažavajući potrebe djece s umjerenim i težim teškoćama u razvoju, klaunovidoktori razvili su prilagođenu predstavu koja zadovoljava njihove potrebe za interakcijom te participacijom u umjetničkim događanjima.

- Kad ste došli s ovom predstavom, bio je to prvi put da smo vidjeli kako djeca mirno i zajedno sjede te promatraju, a zatim im je svima na lice došao lagani osmijeh. Većini djece s teškoćama ovo je zapravo bila i prva predstava koju su ikada gledala. Nakon predstave djeca su bila puno mirnija i promjena je bila jasno vidljiva - rekla je Josipa Blažević, mag. rehab. educ.

- I nama liječnicima CRVENI NOSOVI uvijek razvedre dan. Pozitivna energija klaunovadoktora potrebna je čitavoj zajednici - rekao je doc.dr.sc. Mario Ćuk, dr.med.

Humor kojeg donose klaunovidokori stvara most između zdravstvenog osoblja i pacijenata, uz pomoć kojeg se uspostavlja dijalog i stvara pozitivna atmosfera za lakše savladavanje teških trenutaka. Upravo zato klaunovidoktori održavaju kontinuitet svojeg rada i posjeta, neovisno o doba godine. Oni nisu tek povremeni gosti već stalno prisutni prijatelji, a kada je najteže oni su i oslonac djeci i njihovim roditeljima, ali i stručnom osoblju.

Klaunovedoktore uvijek ćete prepoznati po smijehu koji se čuje na hodnicima bolnica i institucija u kojima provode svoje redovne i posebne programe te ih možete sresti u:

• Klinički bolnički centar Zagreb Rebro

• Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva bolnica)

• Zavod za dječju hematologiju i onkologiju „Dr. Mladen Ćepulić“

• Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

• Dječja bolnica Srebrnjak

• Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice

• Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež Zagreb (Kukuljevićeva)

• Klinički bolnički centar Rijeka

• Klinički bolnički centar Osijek

• Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju (KBC Osijek)

• Klinički bolnički centar Split

• Opća bolnica Zadar

• Opća županijska bolnica Vukovar

• Opća županijska bolnica Vinkovci

Saznajte kako i vi možete pomoći na https://www.crveninosovi.hr/#donate

Teme
Linker
22. studeni 2022 14:16