Ne može bolje!
 Getty Images/iStockphoto
AJURVEDA ZA SVAKI DAN

Njihova je priprema više nego jednostavna, a učinak na organizam moćan: izbacuju toksine, jačaju imunitet i potiču vitalnost

Donosimo vam jedanaest jednostavnih ljekovitih pripravaka za zdravlje, snaženje organizma i podizanje imuniteta.

Glavni sastojci ljekovitih mješavina, koje je predstavila ajurvedska terapeutkinja Senka Kušer-Mijić, jesu med, đumbir, češnjak, papar, limun, kurkuma. Njihova je priprema više nego jednostavna, a učinak na organizam moćan.

Prema ajurvedi (tradicionalni indijski sistem liječenja) probava je temelj zdravlja. U skladu s tim, u probavnom sustavu ništa ne smije truliti, jer ono što truli stvara toksine. Kako se riješiti tih toksina te kako pojačati imunitet organizma i vitalnost pokazala je ajurvedska terapeutkinja i intuitivna dijagnostičarka Senka Kušer-Mijić na jednoj od svojih radionica. Ona nam donosi jedanaest jednostavnih ljekovitih pripravaka za zdravlje, snaženje organizma i podizanje imuniteta.


1. Topla voda

Najjednostavnije moguće: svako jutro valja popiti čašu tople vode na prazan želudac. Tako unutrašnja vatra počinje odmah raditi, a njome se čiste crijeva.


2. Topla voda s limunom

Tko nema gastritis, žgaravicu ili slične smetnje, neka jutarnjoj čaši tople vode doda i nekoliko kapi limunova soka, tako će djelovanje biti još bolje. Dakle, košta pola kune, a čini vrlo mnogo za zdravlje, istaknula je S. Kušer-Mijić.


3. Med s kurkumom

Ako se prehlada već razmahala i razvila se, recimo, upala krajnika, valja pripremiti malo gušću mednu mješavinu. U med (opet livadni) umiješa se prah kurkume. Tekstura treba biti ljepljiva i izgledati kao mekana, gusta pasta, tako da se može zalijepiti za grlo i krajnike. Ne guta se, nego cucla, odnosno polako otapa u ustima.


4. Med, papar & co.

U ovoj se mješavini u med umiješaju papar, cimet i suhi đumbir ili klinčić i tako je ukusna, rekla je na radionici Senka, da će je i djeca rado uzimati. Cimet je također antibiotik, no ovdje glavnu ulogu ima papar, i to crni papar. Na jednu čajnu žličicu meda treba staviti ¼ čajne žličice papra tako da se dobije gusta (kako bi bila djelotvorna) medna mješavina koja se, kao i prethodna, polako otapa u ustima. I ostali se sastojci dodaju medu u količini po četvrt žličice, no mjerama ne treba robovati, naglasila je Senka. Mješavini se može dodati i kurkuma.

- Med je ovdje medij, da ne kažem vozilo koje transportira papar kroz organizam. Pomaže za nos, za pluća, štoviše izbacuje svu sluz od pluća prema glavi - objasnila je S. Kušer-Mijić.

- Uzima se svaka dva do tri sata, već prema zdravstvenom stanju.


5. Med s jabučnim octom

Mješavina meda, jabučnog octa i vode imunomodulator je koji okrepljuje. U 2,5 dl tople vode dodajte jednu i pol čajnu žličicu jabučnog octa i isto toliko meda. Kad se otopi, pijte polako. Ovaj napitak radi u korist crijeva i cirkulacije, napomenula je Senka, ali je i detoksikator koji djeluje protiv promuklosti. U jedan dan smanjuje infekt na grlu pa ćete, tvrdi ona, vrlo brzo zaboraviti na grlobolju.


6. ČAJ OD ĐUMBIRA

Čaj od đumbira potiče znojenje i cirkulaciju te probavnu vatru. U zakuhanu vodu stavi se đumbir - dio nariban, dio narezan, ali ne presitno. Treba odstajati u vodi nekoliko minuta. Đumbirov čaj izbacuje toksine iz tijela, a budući da podiže tjelesnu temperaturu i zagrijava, ne treba ga puno piti ljeti.


7. MED S ĐUMBIROM

Medne mješavine, odnosno med s različitim začinima, rekla je S. Kušer-Mijić, uzima se radi imunizacije organizma. Za početak je predstavila najjednostavniju - med s đumbirom. Manji komad đumbira treba oguliti, zatim naribati, pa prstima iscijediti sok koji se umiješa u med. Najbolje je koristiti livadni prirodni med, savjetovala je S. Kušer-Mijić, jer je neutralan i najmanja je mogućnost da je netko na njega alergičan. Mješavina se uzima na žličicu i treba je otopiti u ustima. Med s đumbirom najbolja je pomoć kad imunitet pada; kod prehlade, problema s grlom, sinusima. Prirodni je antibiotik koji uklanja toksine iz pluća, sinusa. Može se uzeti i više puta na dan.


8. Eliksir za imunitet

Staklenku srednje veličine do polovice napunite medom pa dodajte jedan limun narezan na kriške. Ako limun nije prskan, stavite ga u med s korom, ako je prskan, obavezno ga ogulite. Dodajte u med i sok jednog limuna. Zatim eliksiru dodajte đumbir: ulijte malo soka (iscijedite ga prstima iz ribanog đumbira), ali stavite u med i nekoliko komadića đumbira da polako puštaju sok. Kad kušate eliksir, treba vas lagano pržiti, rekla je Senka, neka idu suze na oči. Đumbir je poticatelj vatre, zato tako djeluje. Eliksir se uzima na žličicu, može se konzumirati odmah po pripremi, ali bolje je da odstoji dan ili dva. Može se čuvati deset do 14 dana i ne treba biti u hladnjaku. Želite li jači eliksir, dodajte mu češnjak, jer nema boljeg biljnog antibiotika. Dio naribajte, a dio narežite - naribani češnjak djelovat će odmah, a narezani će polako puštati sokove. Još možete staviti papra (crnog), jer rastvara sluz, savjetovala je S. Kušer-Mijić. Ovo je iznimno jak eliksir koji jača imunitet i djeluje protiv svih vrsta prehlada i gripa. Može se pocuclati i više žličica na dan.


9. Zlatno mlijeko

Iako je mlijeko namirnica puna sluzi, u malim količinama i obogaćeno začinima odlično djeluje na tijelo. Zlatno mlijeko mješavina je mlijeka i kurkume. U šalicu (2,5 dl) toplog mlijeka umiješajte pola čajne žličice kurkume i dvije žličice meda, a možete dodati, rekla je Senka, i malo papra kako bi se kurkumin, sastojak iz kurkume, bolje oslobodio. Napitak revitalizira i olakšava san. Dodate li mu malo muškatnog oraščića, bit će još učinkovitiji, a okus mu možete popraviti dodatkom male količine cimeta.


10. Pesto antioksidans

Za pripremu su potrebni domaći orasi (možete ih kratko prepržiti da puste ulje), kosani list peršina, maslinovo ulje, mljevene lanene sjemenke (po želji), češnjak. I opet ne treba robovati omjerima, umiješajte sastojke prema svom ukusu, rekla je Senka. Dio sastojaka narežite, dio sameljite u mužaru pa dodajte malo himalajske soli. Važno je da sastojci ne budu previše usitnjeni, da se vidi i da se osjeti u ustima što se jede. Stavite žličicu pesta na šniticu kruha i nemojte odjednom pojesti više od jedne takve šnitice. Ovo je vrlo snažan antioksidans koji tijelu daje energiju i toplinu, rekla je S. Kušer-Mijić. Pesto antioksidans može se u dobro zatvorenoj posudi čuvati u hladnjaku oko dva tjedna.


11. Mlijeko za jačanje imuniteta i snaženje organizma

Za ovaj pripravak prvo treba izmiješati suhe sastojke. Za jednu teglicu potrebno je pola šalice mljevenih badema, pola šalice tamnog šećera (Senka preporučuje muscovado), pola šalice mljevenog anisa i deset do 20 mljevenih zrna crnog papra. Tako pomiješani, sastojci mogu stajati mjesecima. (Napomena: budući da se ljuska badema teško probavlja, najbolje ih je prije mljevenja oguliti. To ćete s lakoćom učiniti, rekla je Kušer-Mijić, ako noć prije namočite bademe - ujutro ih samo protrljajte prstima i ljuskice će otpasti. Bademe malo pobrišite i osušite prije mljevenja.) Kad poželite uzeti napitak koji jača vitalnu energiju, umiješajte žličicu suhe mješavine u 2 dl toplog mlijeka i popijte. Idealan je za oporavak nakon bolesti i operacija, za malu djecu, za starije te za iscrpljene osobe. Velika je pomoć umornoj djeci, za ženski reproduktivni sistem, za pamćenje, općenito krijepi i snaži. Odjednom nemojte popiti više od 2 dl napitka. Za bolji okus u mlijeko možete dodati vaniliju, med, cimet (ali nikako ne u suhu mješavinu). Tko ne podnosi kravlje mlijeko, može pripremiti napitak s kozjim. Nažalost, rekla je Senka, biljni napici (poput sojinog ili bademovog mlijeka) u ovom slučaju ne mogu zamijeniti životinjsko mlijeko. Osobe alergične na bademe mogu ih zamijeniti muškatnim oraščićima. Pripremite jednu staklenku za doma, drugu za posao, savjetovala je Senka. Kad god se osjećate utučeno ili umorno, začas si izmiješajte okrepljujući napitak.

Linker
18. travanj 2024 10:55