Simptomi depresije kod muškaraca mogu biti vrlo različitI

 SHUTTERSTOCK
mentalno zdravlje

Nisu toliko očiti! Kako prepoznati pet znakova depresije kod muškaraca

Depresija je mnogo češća nego što možda mislite, no može biti teško prepoznati da se s njom bori netko koga volite, čak i ako tu osobu vidite svaki dan

Problemi mentalnog zdravlja drugačije se očituju kod muškaraca pa je vrlo važno naučiti čitati skrivene znakove. Koliko je depresija zapravo česta dovoljno govori podatak da od nje u Hrvatskoj boluje čak 400.000 ljudi, a sigurno ih je i mnogo više samo što im bolest nije dijagnosticirana. Pritom valja istaknuti da su muškarci manje skloni potražiti pomoć zbog depresije pa je stoga vrlo važno znati koji su simptomi te bolesti kod njih kako biste im mogli pružiti podršku ili ih potaknuti da sami potraže pomoć. Tuga, apatija i povlačenje u sebe često se smatraju tipičnim simptomima depresije. Muškarci ih mogu imati sve ili niti jedan od njih, a upravo zbog toga što simptomi depresije kod muškaraca mogu biti vrlo različiti, ona se kod njih često ne prepoznaje. Evo pet znakova na koje treba obratiti pažnju i savjeti kako možete najviše pomoći nekome tko pati od depresije.


Ljutnja i razdražljivost

Muškarci su skloniji kao posljedicu depresije osjećati ljutnju i razdražljivost nego tugu i povlačenje u sebe. Ako vam se čini da vaš prijatelj ili partner plane mnogo češće nego inače ili vrlo brzo gubi živce ili postaje verbalno grub prema drugima, to može biti znak da se bori s depresijom i da mu je potrebna pomoć.


Gubitak apetita

Depresija može utjecati na apetit ili promijeniti vaš odnos prema hrani. Može dovesti do toga da osoba jede mnogo više nego inače ili do toga da izgubi apetit. Ako je netko počeo jesti upadljivo manje nego prije, pokazuje smanjen interes za hranu, ako je nakupio previše kilograma ili ih je izgubio previše, to bi mogao biti znak da pati od depresije.


Stalan umor

Umor je još jedan znak depresije koji se često previđa. On može učiniti nemogućim svakodnevne obaveze kao što su odlazak na posao, briga o djeci ili pripremanje obroka. Neke se osobe čak mogu početi pokretati usporeno ili govoriti usporeno te imaju malo motivacije za bilo što. Ako vama bliska osoba kaže da ima problema sa spavanjem koji nadilaze povremenu loše prospavanu noć, da spava previše ili premalo, da ujutro teško ustaje iz kreveta ili da stalno osjeća umor (iako nema očito fizičkog razloga za to), moguće je da joj je potrebna stručna pomoć u borbi protiv depresije. Uporna bol u glavi, želucu ili mišićima (bez nekog jasnog medicinskog uzroka) također može upućivati na depresiju.


Neodlučnost

Ako netko vama blizak odjednom počne imati problema s donošenjem odluka kakve je nekoć lako donosio, to može ukazivati na depresiju. Osobe s depresijom sklone su izbjegavati donošenje odluka i spore su u odabiru bilo čega. Jedan od razloga je to što im je motivacija vrlo slaba, a bez nje nema ni poriva da se donese neka odluka.


Gubitak interesa za omiljene aktivnosti

Iako je normalno da se svatko ponekad osjeća tužno i nemotivirano, ako vaš prijatelj ili intimni partner prestane sudjelovati u aktivnostima u kojima je prije uživao, to bi mogao biti znak za uzbunu. Izbjegavanje odlaska na kavu ili piće s prijateljima ili na trening, ili smišljanje izgovora kad ga pozovete da se vidite, ili ako je napustio neke svoje hobije ili prijatelje - sve to mogu biti znakovi da se bori s depresijom.


Kako pomoći

Ako ste zabrinuti za prijatelja ili drugu blisku osobu, ima nekoliko praktičnih koraka koje možete poduzeti kako biste ponudili svoju pomoć i podršku.


Dogovorite vrijeme za razgovor

Nemojte kovati nejasne i neodređene planove ili se skrivati iza zaslona mobitela ili računala. Dogovorite točno određeno vrijeme i datum kako biste se našli s tom osobom i razgovarali u četiri oka.

Ako je nekome problem razgovarati, naročito ako je sva pažnja usmjerena na tu osobu, pokušajte raditi nešto drugo što će poslužiti kao distrakcija. Neki muškarci će se lakše otvoriti ili će osjećati manji pritisak da se otvore tijekom šetnje ili vožnje biciklom nego ako sjede preko puta vas za stolom.


Ponudite empatiju i podršku, a ne rješenja

Ne morate imati odgovore na svaki problem. Samo budite prijatelj. Dobro slušajte. I postavljajte pitanja na koja treba dati duži odgovor kako biste tu osobu potaknuli da podijeli s vama svoje osjećaje. Jedan primjer može biti „Kako to najviše utječe na tebe?”.


Smanjite stigmu

Za neke muškarce može biti teško govoriti o depresiji, a kamoli tražiti pomoć koja im je zbog toga potrebna zbog stigme koja okružuje tu bolest.

Mnogi su muškarci od najmlađe dobi učeni da budu čvrsti i da su emocije znak slabosti. Pokušajte smanjiti stigmu, možda tako da podijelite svoje vlastito iskustvo.


Potaknite ih da potraže pomoć

Podsjetite dragu osobu da je traženje pomoći vrijedno i nužno ulaganje u vlastito zdravlje. Ako oklijeva da potraži stručnu pomoć, možete toj osobi ponuditi da vi pronađete nekoga tko je stručan i dobar za nju. Ako odbije pomoć, možete razgovarati s njegovim obiteljskim liječnikom i obavijestiti ga o čemu se radi. No, uvijek možete nazvati neku od besplatnih linija koje u kriznim situacijama daju savjete o tome što učiniti.


Pratite ga

Redovito se javljajte prijatelju i provjeravajte kako je. Neka vam to bude prioritet. Čak i ako se čini da mu je bolje, javite mu se kako bi znao da nije sam. Ponudite neku praktičnu pomoć ili samo da zajedno izađete i prošetate.


ČITAJTE I: Depresija je bolest čitavog organizma i neće proći sama od sebe

Linker
05. ožujak 2024 20:40