Vodite računa o razini šećera u krvi.
 Getty Images
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO:

Niskog ste rasta? Rizik da obolite od dijabetesa tipa 2 zbog toga je veći

Svakih dodatnih deset centimetara visine pretvara se u 41 posto manje izglede za pojavu te bolesti kod muškaraca i 33 posto kod žena.

Niži ljudi imaju veći rizik obolijevanja od dijabetesa tip 2, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom medicinskom časopisu Diabetologia.

Svakih dodatnih deset centimetara visine pretvara se u 41 posto manje izglede za pojavu te bolesti kod muškaraca i 33 posto kod žena, pokazalo je istraživanje na uzorku od oko 2000 osoba iz baze od pola milijuna ispitanika EPIC studije (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study) u kojoj je sudjelovalo 10 europskih zemalja (Njemačka, Danska, Španjolska, Francuska, Grčka, Nizozemska, Italija, Norveška, Švedska i Velika Britanija).

Veći zdravstveni rizik za dijabetes kod nižih osoba znanstvenici objašnjavaju većim postotkom masnoća u jetri i većim brojem faktora rizika za srčane bolesti, moždani udar i dijabetes.

Već su ranija istraživanja upozorila da više osobe imaju bolju osjetljivost na inzulin te da kod njih stanice gušterače učinkovitije luče inzulin. Ta zapažanja potvrđuju da je visina korisna u predviđanju rizika za dijabetes - zaključuju autori ove nove studije.

Linker
20. travanj 2024 00:37