Jedete li dovoljno ribe kroz tjedan?
 Foto: iStock
Brzo na sunce

Niske razine vitamina D ukazuju na razvoj raka prostate

Testiranje na vrijednosti vitamina D u organizmu u trenutku kada je pacijentima otkriven rak prostate, pokazao je kako ova teorija uopće nije za odbaciti.

Studija američkih znanstvenika pokazala je da su muškarci koji su oboljeli od agresivnog oblika raka prostate imali znatno niže razine vitamina D od normalnih. Naime, istraživanje provedeno na Sveučilištu Northwestern u američkoj državi Illinois, a objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology, otkrilo je korisne informacije za slučajeve u kojima su pacijenti dogovorili sa svojim liječnikom da bolest treba biti strogo praćena i pod stalnim liječničkim nadzorom prije no što se pristupi postupku uklanjanja prostate ili nekom drugom medicinskom zahvatu. To se prije svega odnosi na nadoknadu ovog za organizam važnog vitamina.

Manjak treba nadoknaditi

Doc. dr. Adam Murphy, spec. urologije i voditelj ovog istraživanja kaže da ljudi tamne boje kože, muškarci koji su u organizam unosili nedovoljno vitamina D putem prehrane ili se nisu izlagali suncu u dovoljnoj mjeri treba testirati na nedostatak ovog vitamina u trenutku kada im je otrkriven rak prostate. Manjak treba nadoknaditi uzimanjem vitamina D u obliku dodataka prehrani.

U prethodnim istraživanjima dr. Murphy i njegovi kolege otkrili su da oni koji se nisu izlagali dovoljno suncu imaju i do 1,5 puta veću vjerojatnost da će imati manjak vitamina D.

Poslovi u zatvorenim prostorima i duge hladne zime bez sunca također nepovoljno djeluju na stabilnu razinu ovog vitamina.
Muškarci kojima je otkriven agresivan oblik karcinoma prostate imali su razinu vitamina D oko 22,7 ng/ml, a to je značajno manje od 30 ng/ml što se smatra normalnim. Oni koji nisu imali agresivni rak prostate imali su prosječnu razinu oko 27 ng/ml.

Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D osim što sprečava rak prostate, sprečava razvoj osteoporoze, rak dojke, utječe na dijabetes i pretilost.

Znate li koji su izvori vitamina D u hrani?

Ovo je jedinstveni vitamin kojega tijelo samo proizvodi kada smo izloženi suncu, no ima ga u sljedećim namirnicama:

  • riba
  • jaja
  • proizvodi od soje
  • jetrica
  • gljive fermentirano ulje jetre bakalara

Linker
19. travanj 2024 09:36