Kokosovo te ulje čajevca i ružmarina mogli bi riješiti problem prhutanja vlasišta
 Foto: iStock
Postoji rješenje

Nikad se više nemojte skrivati zbog ovih problema

Fizički problemi poput pretjeranog znojenja, prhutanja vlasišta ili zatvora nikako nisu razlog zbog kojega biste se trebali izolirati. Naučite kako ih ublažiti i život će vam bti ljepši.

Ako imate neki fizički problem zbog kojeg vam je često neugodno, nemojte se odmah zatvarati u kuću, izbjegavati kontakte s ljudima i izolirati se. Uvijek postoji rješenje.

Doktorica naturopatske medicine koja se bazira na tretiranju uzroka bolesti prirodnim metodama liječenja i sveobuhvatnim tretmanima, Mim Beim, tvrdi da je svaki znak na tijelu, od prhuti do glivica na stopalima, zapravo simptom disbalansa u organizmu koji se najčešće može ispraviti i riješiti pravilnom prehranom, izbjegavanjem stresa ili prirodnim pripravcima poput čajeva.

Ovo su njezina rješenja za neke od najčešćih problema s kojima se ljudi susreću.

Pretjerano znojenje

Ovo se uglavnom događa zbog pretjeranog rada živčanog sustava pa smirite živce biljkama poput pasiflore, magnolije i nevena. Naučite duboko disanje kakvo se prakticira u meditaciji –„iz trbuha“, jer ono apsolutno djeluje smirujuće.

Napuhnutost

Za ovaj biste problem trebali povećati unos hrane na bazi probiotika uključujući kiseli kupus, kimchi (tradicionalno korejsko nacionalno jelo pripremljeno od fermentiranog sezonskog povrća), kefir i nepasterizirani miso. Jedite polako, dobro prožvačite hranu, a korisno je i prije obroka popiti čašu mlačne vode sa žlicom jabučnog octa.

Loš zadah

Loš zadah može imati raznih uzroka, no jedan od vrlo čestih je slijevanje iz sinusa. Koristite svako jutro morsku vodu za ispiranje nosne šupljine te obogatite prehranu dodacima koji sadrže vitamin C, češnjak, kanadsku žutiku, očanicu i cink.

Foto: iStock
I za loš zadah ima lijeka. Ako ste posjetili stomatologa i s te strane je sve u redu, možda je problem samo u tome što pijete nedovoljno vode ili imate problema sa sinusima.

Gljivične infekcije

Gljivice je užasno teško pobijediti, no ono što najbolje koristi u tome je izbacivanje šećera iz prehrane. Gljivice, naime, vole šećer više od vas. Pokušajte dva tjedna prvo u potpunosti ukloniti šećer, dakle i onaj prirodni koji dobivate iz voća. Nanesite ulje čajevca direktno na nožne prste ili kožu, a razrijeđeni losion na bazi čajevca koristite za intimne dijelove tijela.

Prhutanje tjemena

Nitko ne zna što točno uzrokuje prhut, no gotovo uvijek se uz prhut na tjemenu mogu naći i sitni gljivični organizmi. Pokušajte sa šamponom koji sadrži selen (provjerite sastav na etiketi), a nakon što operete kosu, isperite tjeme jakim čajem od majčine dušice. Jednom tjedno na tjeme utrljajte žlicu kokosovog ulja pomiješanu s nekoliko kapi ulja čajevca i ružmarina te ostavite da stoji preko noći.

Herpes na usni

Bol i neugodan osjećaj herpesa na usni možete ublažiti tako da ohlađenu i iskorištenu vrećicu čaja stavite na to mjesto, a isušite ga razrijeđenim jabučnim octom (omjer vode i octa neka bude jednak). Pomaže i konzumacija vitamina C, cinka i ehinaceje.

Dijareja

Ako imate problema s probavom, prerijetku stolicu, najbolje bi bilo da redovno pijete probiotik, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri i Saccharomyces boulardii. Osim toga, naribajte jabuku, pustite je da „uvene“ i posmeđi, a zatim je pojedite. Pijte vodu s malo morske soli i meda za rehidrataciju.

Zatvor

Ako uobičajni trikovi poput više vode dnevno, više vlakana i više vježbe ne koriste, postoji mogućnost da trebate opustiti mišiće koji „drže“ debelo crijevo. Obzirom da to ne možete napraviti vježbom, odličan izbor je magnezij koji opušta mišiće. Popijte 400 mg magnezija dnevno.

Linker
19. travanj 2024 11:56