Ljeti obožavamo provoditi vrijeme na plaži, ali budite oprezni s izlaganjem suncu.
 Foto: iStock
Sunčajte se s oprezom

Nikad nije prerano za anti-age tretmane, a pogotovo ljeti!

07. srpanj 2016.
Izlaganje suncu bez zaštite oštećuje kožu, a u njoj slabe elastin i kolagen. To izaziva pojavu dubljih bora, gubitak čvrstoće i ovješenost kože. Zbog toga nanosite zaštitnu kremu svaki dan u godini.

U ranim fazama se oštećenja kože od sunca manifestiraju kao suptilne promjene na površini, kao što su suhoća, diskoloracija ili mjestimično perutanje kože. No, nastavljamo li se izlagati sunčevim zrakama, oštećenja napreduju, pa nastaju dublje linije na koži, neujednačena boja i tekstura kože, gubitak čvrstoće i elastičnosti. Čak je i tamnija koža koja ima jaču prirodnu zaštitu, sklona takvim oštećenjima.

Kako bi se zaštitilo od sunčevih zraka, tijelo počinje proizvoditi pretjerane količine melanina (prirodnog pigmenta), koji s vremenom može izazvati neravnomjernost tena.

Pjege i lentigo

Kad se pojavi neujednačena boje kože, nastavljanje izlaganja suncu može voditi do drugih oblika diskoloracije, kao što su sunčane (staračke) pjege (na čelu, šakama i rukama, leđima itd.) i solarni lentigo (pigmentna lezija na dijelovima kože izloženima suncu, prije svega na licu, usnicama te na šakama i podlakticama). Lentigo ne izblijedi zimi. Nadalje, kako sunce oštećuje kožu, tako slabe elastin i kolagen u njoj, izazivajući pojavu dubljih bora, gubitak čvrstoće i ovješenost.

Slučajno sunčanje

Ipak, kako do oštećenja od UV zraka ne bi ni došlo, nanosite zaštitu od sunca svaki dan i to u velikim količinama, jer uzrok broj 1 preranog starenja kože upravo je djelovanje sunčevog svjetla, odnosno UV zraka. Čak 78 posto tih zraka dobijemo tijekom slučajnog izlaganja. To se događa i onda kada mislite da ste sigurni, primjerice, dok vozite automobil, dok sjedite u uredu pored prozora, dok šećete ulicom za oblačnog dana i pogrešno mislite da vam zaštita od sunca nije potrebna.

Želite li spriječiti pojavu bora, zaštitu od sunca koristite svaki dan, 365 dana godišnje, bilo sunčano ili oblačno.

No, da bi SPF iz zaštitne kreme doista bio djelotvoran za zaštitu od UV zraka, sredstvo morate nanijeti na kožu u obilnim količinama, u suprotnom neće pružiti odgovarajuću zaštitu. Ako imate kremu koja vam se čini preteškom na koži, vjerojatno nećete nanijeti dovoljnu količinu takve kreme, pa nećete niti zaštititi kožu. Dakle, pronađite proizvod koji vam u potpunosti odgovara i upotrebljavajte ga svaki dan.

Foto: iStock
Iako se muškarci u pravilu izbjegavaju mazati s kremom za sunčanje i oni mogu itekako pocrveniti i izgoriti.

Različita oštećenja

Jedna od oznaka na sredstvima za zaštitu od sunca koja najviše zbunjuje kupce je zaštita od UVA, odnosno UVB zraka. Sunčevo svjetlo sadrži dvije vrste štetnih zraka koje dopiru do Zemlje: ultravioletne A (UVA) i ultravioletne B (UVB) zrake.

Pretjerano izlaganje i jednima i drugima može izazvati razvoj raka kože te je zato važno štititi se sredstvom "širokog spektra" koje nas čuva od obje vrste zraka. I uz to ga treba nanositi često.

Dvije vrste ultraljubičastih zraka odgovorne su za različite, ali opet jednako razorne, oblike oštećenja kože:

  • UVA zrake uzrokuju starenje kože - One mogu izazvati pojavu bora i staračkih pjega. Imajte na umu da prodiru kroz prozorska stakla.
  • UVB zrake uzrokuju opekline - Prvenstveno izazivaju opekline, no ne prodiru kroz staklo, pa nećete izgorjeti dok vozite. UVB zrake također stimuliraju melanocite (stanice koje stvaraju pigment) da proizvode više melanina, što se manifestira kao izgorjela ili potamnjela koža te kao smeđe pjegice, odnosno hiperpigmentacija.

Široki spektar

Paziti na broj SPF-a vrlo je važno, no imajte na umu da SPF uglavnom označava zaštitu od UVB zraka, dakle od opeklina. Zbog toga koristite sredstvo s oznakom "široki spektar" ("broad-spectrum") kako biste osigurali potpunu zaštitu.
- Fotostarenje pod utjecajem izlaganja UV zračenju glavni je uzrok neuobičajenog starenja kože - kaže estetska kirurginja iz Las Vegasa Goesel Anson. To znači da se u velikoj mjeri može spriječiti.

Sredstva za zaštitu od sunca vrlo se jednostavno koriste i vrlo su učinkovita. Imamo mnoštvo dokaza da zaštita kože od UV zraka poboljšava njeno zdravlje i izgled.

Bez potpune blokade

Niti jedno sredstvo za zaštitu od sunca ne blokira sunčeve zrake u potpunosti. Koju onda oznaku SPF-a potražiti?

  • SPF 15 - Smatra se da je SPF 15 (ili viši) prihvatljiva zaštita za normalne, svakodnevne aktivnosti, naravno, ako je u pitanju sredstvo sa “širokim spektrom” zaštite obilno naneseno.
  • SPF 30 - Sredstvo s oznakom SPF 30 (opet širokog spektra) dovoljno je za kvalitetnu zaštitu od UV zraka. Treba ga nanositi u velikim količinama.
  • SPF 50+ - Gornja granica ‘normalnih’ sredstava za zaštitu. Treba imati na umu da sredstvo s tom oznakom pruža tek nešto bolju zaštitu od onog s manjim faktorom.
Teme
Linker
24. ožujak 2023 08:12