Prije nego što krenete uzimati pilule, obavezno se konzultirajte s liječnikom.
 Foto: Istock
Pilule su krive za sve - baš i ne

Nije valjda da još vjerujete u njih?! Ovo su najrašireniji mitovi o pilulama

30. travanj 2018.
Koliko puta ste samo čuli da pilule debljaju i smanjuju seksualnu želju?

Mit 1 - Zbog pilula ćete se udebljati

Vjerojatno ste čuli barem jednu osobu koja krivi pilule za svoj višak kilograma, ali istraživanje pokazuje da to baš i nije tako.

Jedna studija usporedila je 49 različitih eksperimenta u kojima su korištene različite kombinacije kontraceptiva i placeba, ali većina nije pokazala značajne razlike u težini.

Nastavili su pratiti sudionike nakon što sto su prestali uzimati kontracepcijske pilule i do promjene težine nije došlo.

- Nema studija ili znanstvenih dokaza da pilule uzrokuju dobivanje na težini - kažu autori studije. Svaki lagani porast tjelesne mase obično se može pripisati zadržavanju vode i privremen je.

Mit 2 - Kontracepcijske pilule uklanjaju akne

Ovo je istina i lažna, jer - u stvarnosti - to ovisi. Određene vrste pilula, osobito one koje sadrže drospirenon i noretindron, mogu se boriti protiv akni. i neki dermatolozi čak propisuju pilule za borbu protiv ozbiljnih akni Međutim, neke zapravo mogu izazvati suprotan učinak

Međutim, svaka žena je drugačija i može potrajati neko vrijeme da biste vidjeli pozitivne rezultate. U svakom slučaju, trebate se konzultirati s liječnikom.

Mit 3 - Pilule smanjuju libido

Stručnjaci kažu da pilule obično nisu povezane sa smanjenim seksualnim nagonom. U većini slučajeva, kada se pacijent žali na smanjenje seksualnog nagona, to je više zbog drugih čimbenika, a ne zbog oralne kontracepcije.

Seksualna želja je, u stvari, predodređena 'dužinom i godinom' samog ljubavnog odnosa. Ponekad žene traže nešto kako bi objasnile promjene u svojoj seksualnoj želji.

Mit 4 - Morate imati menstruaciju dok ste na piluli

Nema opasnosti da preskočite menstruaciju (ako to želite), kaže američki ginekolog Brian Burton. Ako vas brinu moguće posljedice preskakanja mjesečnice, imajte na umu da istraživanja pokazuju kako je ovaj način kontrole vlastite menstruacije potpuno siguran. Osim toga, ovo ne narušava učinkovitost vaše uobičajene oralne kontracepcije.

Foto: Istock
Kontracepcijske pilule jedna su od najčešćih metoda kontracepcije.

Mit 5 - Opasne su za zdravlje

Kao i kod svih lijekova, važno je razgovarati sa svojim liječnikom i vidjeti koja je opcija prikladna za vas. Međutim, općenito govoreći, pilule su siguran i učinkovit oblik kontracepcije. Postoje neke studije koje su pokazale da hormonski kontraceptivi (prilično svi osim bakrenih spirala i kondoma) mogu povećati rizik od depresije, a neke žene - osobito one s već postojećim mentalnim poremećajima - mogu biti u opasnosti za promjenu raspoloženja. No svaka osoba je drugačija.

A ako ste zabrinuti za nedavne naslove koji naglašavaju da neki oblici kontracepcije mogu biti povezani s karcinomom dojke, nova studija kaže drugačije. Pregledali su podatke od preko 2.000 žena s obiteljskom poviješću raka dojke, ali nisu pronašli vezu između upotrebe pilula i povećanog rizika.

Teme
Linker
01. listopad 2022 22:10