Svaka bi žena trebala prvi ultrazvuk dojki napraviti do 25. godine i prvu mamografiju oko 40. godine
 Getty Images/iStockphoto
Pazite na sebe

Nije samo kvržica! Šest manje poznatih simptoma raka dojke na koje posebno treba obratiti pažnju

Stručnjaci naglašavaju da ako žene uoče bilo kakve promjene u dojkama, trebaju otići na pregled

Američka glumica i bivša manekenka Kelly Preston umrla je u dobi od 57 godina nakon dvogodišnje bitke s rakom dojke. Od 1991. bila je u braku s kolegom Johnom Travoltom. Podvrgnula se liječenju, no bolest je, nažalost, bila jača. Ovaj tip raka najčešći je tumor kod žena, a sve češće pogađa i mlađe žene (čak i one mlađe od 30 godina).

Kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98 posto slučajeva dok je 5 godišnje preživljavanje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75 posto. Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stupanj njegove zloćudnosti (gradus), proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu liječenja nakon kirurškog zahvata.

Dijagnoza raka dojke često ide ovako: žena napipa kvržicu i odmah ode kod liječnika koji napravi potrebne testove. Zato stalno naglašavamo kako su samopregledi jako bitni, kao i dobro poznavanje vlastitih grudi kako biste znali prepoznati bilo kakvu promjenu.

Ali kvržica nije jedini simptom raka dojke. Preliminarna istraživanja predstavljena u National Cancer Research Institute’s sugeriraju da 1 od 6 žena s dijagnozom raka dojke prvo izvještava o simptomima koji nisu kvržica.

Budući da nema toliko svijesti o tim manje uobičajenim simptomima raka dojke, istraživači su pretpostavili da je to i razlog kasne dijagnoze.

To ne znači da biste trebali prestati pregledavati svoje grudi. U novoj studiji, 83 posto žena koje su imale simptome raka dojke, prvo su otkrile kvržicu. Međutim, malo više svijesti o drugim simptomima ne može našteti. Stručnjaci naglašavaju da ako žene uoče bilo kakve promjene u dojkama, trebaju otići na pregled.

Donosimo zato malo manje poznate simptome raka dojke koje ne treba ignorirati.


1. Gruba ili malo udubljena koža

Grubi dio kože koji djeluje deblji nego inače ili mala udubljena na grudima mogu signalizirati rak. S nekim karcinomom dojke, kanali koji prolaze s unutrašnje strane dojke na kožu postaju blokirani, što rezultira promjenama kože koje čine to da dojka dojke izgleda kao da je prekrivena narančinom korom.


2. Bol u dojkama ili bradavicama

Mnoge stvari mogu uzrokovati bolove u vašim grudima ili bradavicama, poput PMS-a, trudnoće ili čak menopauze. Ali ako primijetite upornu bol zajedno s drugim simptomima raka dojke, važno je javiti se liječniku.


3. Uvučena bradavica

Neki karcinomi dojke uzrokovat će ono što se naziva povlačenje bradavica, gdje je bradavica okrenuta prema. Stručnjaci tvrde da je to obično zato što unutar dojke raste masa i mijenja svoj oblik. U nedavnom istraživanju, 7 posto žena s dijagnozom raka dojke izvijestilo je o abnormalnosti bradavica.


4. Iscjedak

Druga moguća abnormalnost bradavica može biti iscjedak koji nije majčino mlijeko. Iscjedak, srećom, najčešće ne ukazuje na rak, ali važno je odmah otići liječniku ako tekućina izlazi bez dodirivanja ili stiskanja bradavice, i ako je krvava i pogađa samo jednu dojku.


5. Promjena boje ili teksture dojke

To može uključivati crvenilo, tamnjenje, ili zadebljanje bradavice ili kože. Jedna vrsta raka dojke naziva se Pagetova bolest koja se prvo pojavljuje u obliku rane na bradavici prekrivene krastom ili ljuskicama, ili u vidu iscjetka iz bradavice. To je rijedak oblik bolesti koji utječe na gornji sloj kože na bradavici i okolnoj areoli. Glavni znakovi su svrbež i crvenilo, a može izgledati slično ekcemu.

Budući da ova bolest rijetko uzrokuje tegobe, žene ju mogu zanemarivati i po godinu dana prije nego što posjete liječnika. Važno je znati da se ovi simptomi obično javljaju asimetrično, samo na jednoj dojci, a posebno na području bradavice.

6. Oticanje cijele dojke ili jednog dijela

Upalni karcinom dojke često počinje s crvenom, upaljenom kožom koja bubri kako stanice raka začepljuju žile koje nose limfnu tekućinu.

Linker
20. travanj 2024 13:17