Ako limun koristite u jelu, piću ili ga stavljate na tijelo svakako birajte neprskani.
 Foto: iStock
Višestruka namjena

Nevjerojatne koristi limuna u domaćinstvu

Odličan je za zdravlje, lice i kosu, ali će poslužiti i kao prirodno sredstvo za čišćenje u vašoj kuhinji. Ako još niste isprobali njegova antibakterijska svojstva sada je pravi trenutak.

Osim što je omiljen u brojnim jelima i napitcima, postoje i mnoge zdravstvene koristi limuna. Naime, ovaj citrus ima jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Također, može pomoći kod mršavljenja jer limunov sok potiče probavu. Limun sadrži limunsku kiselinu, kalcij, magnezij, vitamin C, bioflavonoide i pektine koji jačaju imunitet i bore se protiv infekcija.

Možete ga koristiti i kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju ili kozmetički preparat. Uz sve to je prilično jeftin i vjerojatno ga i sad imate u svojoj kuhinji.

Evo kako ga sve možete iskoristiti:

  • Uklanja prištiće: Premažite prištiće limunovim sokom. Kiselina će doprijeti i do najdubljih naslaga mrtvih stanica kože i očistiti pore.
  • Dezificira dasku za rezanje: Već se dugo želite riješiti neugodnih mirisa s vaše daske za rezanje, ali su svi pokušaji neuspješni? Korica limuna će riješiti stvar. Ulja u korici limuna imaju antibakterijska svojstva zbog čega se on može koristiti kao prirodno sredstvo za čišćenje. Na dasku za rezanje pospite žličicu soli i protrljajte dasku polovicom limuna. Dobro isperite.
  • Umjesto dezodoransa: Limunov sok može biti odlična zamjena za dezodorans jer se bori protiv bakterija koje uzrokuju loš miris praveći pH vrijednost kože kiselijom. Nakon pranja istrljajte se ispod pazuha polovicom limuna.

  • Protiv masne kose: Slaba i masna kosa posljedica je prevelike aktivnosti lojnih žlijezda. Limunov sok smanjuje masnoću kose. Ulijte sok jednog limuna u šalicu vode i s tim isperite kosu na kraju pranja.

  • Za mirisni hladnjak: Namočite spužvicu ili komad pamuka limunovim sokom i ostavite ga u hladnjaku nekoliko sati.

Foto: iStock
Limun ima antibakterijska svojstva i puno vitamina C.

  • Protiv mučnine: Ako osjećate mučninu ili mamurluk, limun narežite na kriške i cuclajte ih 1-2 minute. Zatim isperite usta jer previše limuna može oštetiti zubnu caklinu.
  • Zaustavlja štucanje: Sisajte krišku limuna da biste štucanje držali pod kontrolom.
  • Ublažava grlobolju: Već spomenuta antibakterijska i antiseptička svojstva limuna uz visoku razinu vitamina C mogu biti jako korisna kod grlobolje. Iscijedite pola limuna, dodajte malo vode i isperite grlo, ili iscijeđeni limun dodajte u čaj.

  • Čisti mikrovalnu pećnicu: Iscijedite pola limuna u zdjelu i dodajte pola šalice vode te stavite u mikrovalnu pećnicu. Upalite ju na tri minute, a nakon gašenja ostavite još nekoliko minuta prije otvaranja vrata. Nakon toga pobrišite unutrašnjost pećnice krpom.

  • Smiruje ubode komaraca: Nanesite malo limunovog soka na mjesto uboda ili narežite limun na pola i premažite njime dio kože koji vas svrbi.
  • Protiv žuljeva i kurjih očiju: Na zahvaćeno područje stavite kriške limuna debele oko 5 milimetara i zamotajte zavojem. I mazanje eteričnim uljem limuna također pomaže ubrzati proces ozdravljenja.
  • Lijek za razbuđivanje: Eterično ulje limuna stimulira aktivnosti mozga, stoga kada god se osjećate umorno, teško vam je usredotočiti se ili koncentrirati, dodajte četiri kapi limunovog ulja u aromaterapijsku lampu. Možete i popiti čašu vode s limunom svakih nekoliko sati.
  • Osvježivač daha: Limun osvježava dah nakon jela, alkohola i cigareta. Temeljito isperite usta nekoliko puta dnevno sa svježim sokom limuna u čaši mlake vode. Žvakanje limunovih kriški nakon svakog obroka također će pomoći.
Linker
17. travanj 2024 04:23